Linkovi

Bajdenov brat ispitan u istrazi o opozivu


Džejms Bajden, brat predsednika Džoa Bajdena, izlazi posle privatnog razgovora sa republikancima u Predstavničkom domu, 21. februara 2024.
Džejms Bajden, brat predsednika Džoa Bajdena, izlazi posle privatnog razgovora sa republikancima u Predstavničkom domu, 21. februara 2024.

Predsednik Džo Bajden "nikada nije učestvovao" u poslovanju drugih članova svoje porodice, svedočio je u sredu predsednikov brat Džejms Bajden, koji je dobrovoljno dao iskaz kongresmenima, iza zatvorenih vrata, u okviru istrage o opozivu predsednika.

Republikanci u Predstavničkom domu optužili su Bajdena da je, u vreme dok je bio potpredsednik SAD, učestvovao u nedoličnim poslovnim aktivnostima i korupciji, zajedno sa svojim mlađim bratom Džejmsom i sinom Hanterom - koji ima odvojene probleme sa zakonom.

Istraga se odugovlačila do izborne 2024. godine, iako nije proizvela bilo kakve jasne dokaze nedoličnog ponašanja predsednika, a demokrate su istragu odbacile kao političko blaćenje kako bi se nanela šteta Bajdenovoj kampanji.

74-godišnji Džejms Bajden je ispitan o ranijim finansijskim transakcijama i plaćanjima zajmova za koje republikanci tvrde da inkriminišu demokratskog predsednika.

Sin predsednika Bajdena Hanter u Vašingtonu, 4. jula 2023. (Foto: AFP/Saul Loeb)
Sin predsednika Bajdena Hanter u Vašingtonu, 4. jula 2023. (Foto: AFP/Saul Loeb)

"Tokom karijere od 50 godina učestvovao sam u raznim poslovnim poduhvatima " izjavio je Džejms Bajden u svom uvodnom izlaganju, prenosi Vašington post.

"Džo Bajden nikada nije učestvovao, i nije imao nikakav direktan ili indirektan finansijski interes od tih aktivnosti. Nikada", rekao je predsednikov brat.

Republikanci su se takođe fokusirali na predsednikovog sina Hantera Bajdena, navodeći da je koristio slavno ime svog oca, u vreme dok je Džo Bajden bio potpredsednik Baraka Obame, da bi se obogatio zahvaljujući poslovanju u Ukrajini i Kini.

54-godišnji Hanter Bajden privlači pažnju zbog ličnih pravnih problema - uključujući federalne optužbe za izbegavanje plaćanja poreza i kupovinu oružja dok je bio zavisnik od droge.

Slučaj republikanaca protiv predsednika Bajdena je pretrpeo novi udarac kada je u sudskom podnesku otkriveno da je ključni doušnik FBI - koji je prošle nedelje uhapšen pod optužbom da je lagao federalne istražitelje - rekao da je dobio lažne informacije o Hanteru Bajdenu od poznanika iz ruske obaveštajne službe.

Aleksandar Smirnov, koji ima dvostruko američko i izraelsko državljanstvo, uhapšen je prošle nedelje i optuženn da je izmislio tvrdnnje da je Hanter Bajden tražio mito u vrednosti od više miliona dolara od ukrajinske firme Burizma - u čijem upravnom odboru je bio u to vreme - da bi zaštitio kompaniju od istrage koristeći uticaj svog oca.

Republikanci u Predstavničkom domu suočavaju se sa mogućnošću da neće moći da obezbede dovoljan broj glasova svoje tanke većine da bi glasali o opozivu.

Ukoliko se glasanje ipak održi u Predstavničkom domu, suđenje bi se vodilo u Senatu gde demokrate imaju većinu, i gde gotovo da nema šanse da bi predsednik bio osuđen.

Demokrate optužuju republikance da pokušavaju da iskoriste proces opoziva kao politički trik uoči novembarskih izbora.

XS
SM
MD
LG