Linkovi

Hanter Bajden se izjasnio da nije kriv po optužnici za utaju poreza


Hanter Bajden sa svojim advokatom Ebi Lovelom u Kongresu, 10. januara 2024. (Foto: AP /Jose Luis Magana)
Hanter Bajden sa svojim advokatom Ebi Lovelom u Kongresu, 10. januara 2024. (Foto: AP /Jose Luis Magana)

Sin predsednika Džoa Bajdena, Hanter, izjasnio se pred federalnim sudom u Los Anđelesu da nije kriv po optužbama za utaju poreza, koje su proistekle iz istrage njegovog poslovanja. Poslovi Hantera Bajdena su takođe predmet istrage za opoziv koju su pokrenuli republikanci u Predstavničkom domu protiv njegovog oca.

53-godišnji Hanter Bajden je optužen da je izbegao da plati 1,4 miliona dolara poreza u periodu od 2016. do 2019, nakon što je potrošio milione dolara na drogu, poslovnu pratnju, egzotične automobile i drugu luksuznu robu. Ukoliko bude osuđen, mogao bi da provede do 17 godina u zatvoru.

"Nisam kriv", rekao je Hanter Bajden na pitanje sudije Marka Skarsija kako se izjašnjava. Suđenje je zakazano za 20. jun.

Bajdenov advokat Ebi Loel rekao je da je njegov klijent retroaktivno platio porez, te da je krivično gonjen samo zbog svog slavnog prezimena.

Predsednikov sin, koji je javno govorio o svojim problemima sa drogom, nikada nije imao posao u Beloj kući niti učestvovao u kampanji svog oca.

Hanter Bajden se takođe izjasnio da nije kriv u odvojenom federalnom slučaju u Delaveru, gde je optužen da je lagao u vezi sa upotrebom droge u vreme kada je kupio pištolj. Ta optužba nosi 10 godina zatvorske kazne ako bude proglašen krivim.

Oba slučaja je podigao federalni tužilac Dejvid Vajs, koji istražuje Hantera Bajdena od 2019. godine, a prošle godine je dobio viši status specijalnog tužioca. Federalni sudija je prošlog leta odbacio predlog o nagodbi kojom bi se izgbeglo suđenje. Sekretarijat za pravosuđe navodi da je istraga protiv Hantera Bajdena u toku.

Za to vreme, Predstavnički dom mogao bi da Hantera Bajdena kazni zbog nepoštovanja Kongresa pošto je odbio da svedoči iza zatvorenih vrata u istrazi za opoziv Džoa Bajdena. To bi moglo da dovede do novih krivičnih optužbi.

Predsednik Bajden i njegov sin Hanter na aerodromu nacionalne garde u Sirakjuzu u Njujorku, 4. februara 2023. (Foto: AFP/Andrew Caballero Reynolds)
Predsednik Bajden i njegov sin Hanter na aerodromu nacionalne garde u Sirakjuzu u Njujorku, 4. februara 2023. (Foto: AFP/Andrew Caballero Reynolds)

Hanter Bajden je ponudio da javno svedoči u istrazi, ali su kongresmeni to odbili. Izazvao je pometnju na Kapitol hilu u sredu kada se neočekivano pojavio na pretresu u Predstavničkom domu gde su zakonodavci razmtrali da li će ga optužiti za nepoštovanje Kongresa.

Republikanski istražitelji su se fokusirali na poslovanje Hantera Bajdena u Ukrajini i Kini, u vreme dok je njegov otac bio potpredsednik od 2009. do 2017. Do sada se nisu pojavili bilo kakvi dokazi da je Džo Bajden prekršio zakon, iako je istraga ponovo skrenula pažnju na Hanterovu borbu sa zavisnošću.

U slučaju utaje poreza, tužioci su naveli da je u periodu između 2016. i 2019. zaradio više od 7 miliona dolara, uključujući 2,3 miliona dolara dok je bio u upravnom odboru Burizme, ukrajinskog industrijskog konglomerata. Takođe je bio u upravnom odboru kineske energetske kompanije CEFC.

Anketa koju su sproveli Rojters i Ipsos, objavljena u sredu, pokazala je da 44% Amerikanaca misli da su optužnice protiv Hantera Bajdena politički motivisane, dok 33% nije. U isto vreme, 56% smatra da on od tužilaca dobija povlašćen tretman.

XS
SM
MD
LG