Linkovi

Doušnik FBI optužen da je lagao o vezama Hantera Bajdena i ukrajinske kompanije Burizma


Hanter Bajden, sin predsednika Džoa Bajdena, razgovara sa reporterima ispred američkog Kongresa, 13. decembra 2023. (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)
Hanter Bajden, sin predsednika Džoa Bajdena, razgovara sa reporterima ispred američkog Kongresa, 13. decembra 2023. (Foto: AP Photo/Jose Luis Magana)

Doušnik Federalnog istražnog biroa Aleksandar Smirnov optužen je da je lagao vlasti o multimilionskoj šemi potkupljivanja u koju su bili uključeni sin predsednika Džoa Bajdena Hanter i ukrajinska energetska kompanija Burizma. Tvrdnja o podmićivanju je centralna tema istrage o opozivu predsednika Bajdena koju republikanci vode u Kongresu.

Aleksandar Smirnov je u junu 2020. lažno prijavio da su direktori povezani sa Burizmom platili Hanteru i Džou Bajdenu po pet miliona dolara 2015. i 2016. godine, saopštili su tužioci u četvrtak.

Takođe je rekao da je jedan od direktora Burizme tvrdio da su angažovali Hatnera da ih "preko svog oca, štiti od svih problema", što je bila aluzija na krivičnu istragu kompanije koju je vodio tadašnji glavni tužilac Ukrajinne.

Hanter Bajden bio je član upravnog odbora Burizme od 2014. do 2019. Tokom dela tog perioda, njegov otac je bio potpredsednik u administraciji Baraka Obame.

43-godišnji Smirnov je optužen da je dao lažnu izjavu i stvorio fiktivnu sliku o poslovanju Hantera Bajdena. U sudskim dokumentima još nije navedeno ko će biti njegov advokat, a očekuje se da će se prvi put pojaviti pred sudom u Las Vegasu, gde je uhapšen u sredu nakon što je doputovao iz inostranstva, saopštili su tužioci.

U decembru, Predstavnički dom, koji kontrolišu republikanci, glasao je da formalno odobri pokretanje istrage o opozivu predsednika Bajdena. Neki republikanci su u to vreme pominjali raniju ulogu Hantera Bajdena u Burizmi, navodeći da su "veoma sumnjičavi prema članovima predsednikove porodice koji su zarađivali desetine miliona dolara u profesijama u kojima nisu imali nikakvog iskustva."

Tužioci kažu da je Smirnov bio u kontaktu sa direktorima Burizme, ali da su ti kontakti bili rutinski i zapravo se odigrali 2017. godine, nakon što su predsednik Barak Obama i Bajden, njegov potpredsednik, napustili Belu kuću, što znači da Džo Bajden više nije imao mogućnost da utiče na američku politiku.

Tužilac Dejvid Vajs u Vašinngntonu, 7. novembra 2023. (Foto: AP/Jose Luis Magana)
Tužilac Dejvid Vajs u Vašinngntonu, 7. novembra 2023. (Foto: AP/Jose Luis Magana)

Smirnov je ponovio neke od svojih lažnih tvrdnji kada su ga agenti FBI-ja ispitali u septembru 2023, promenio je svoju priču o drugim tvrdnjama i "promovisao novi lažni narativ nakon što se sastao sa ruskim zvaničnicima", navode tužioci.

Ako bude proglašen krivim, sleduje mu maksimalna zatvorska kazna od 25 godina.

Optužnicu je podigao specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Dejvid Vajs, koji je takođe, nezavisno od toga, podigao optužnicu protiv Hantera Bajdena zbog kršenja poreskih zakona i zakona o oružju. Pravni tim Hantera Bajdena nije odmah odgovorio na pitanja Asošijeted presa da komentariše optužnicu protiv Smirnova.

Optužnica je po svemu sudeći zadala udarac optužbama republikanaca da je američki predsednik profitirao zbog poslovanja svog sina u Ukrajini.

"Mesecima upozoravamo da su republikanci svoje teorije zavere o Hanteru i njegovoj porodici izgradili na lažima koje su govorili ljudi koji imaju političku agendu, a ne na činjenicama", saopštio je advokat Hantnera Bajdena, Ejb Lovel. "Bili smo u pravu".

Inače, izvor agencije Rojters naveo je u četvrtak da će Robert Hur, saveznin tužilac koji je napisao politički eksplozivni izveštaj koji je doveo u pitanje memoriju predsednika Džoa Bajdena, u martu svedočiti pred odborom Predstavničkog doma koji ima glavnu ulogu u istrazi o opozivu predsednika.

XS
SM
MD
LG