Linkovi

Francuska otvorila istragu o sajber maltretiranju alžirske bokserke Kelif


Alžirka Imane Kelif, osvajačica zlatne medalje u ženskom boksu, i Džamel Seđati, atletičar koji je osvojio bronzanu medalju u trci na 800 metara na aerodromu u Alžiru po povratku sa Olimpijskih igara u Parizu, 12. avgusta 2024. (Foto: AP/Anis Belghoul)
Alžirka Imane Kelif, osvajačica zlatne medalje u ženskom boksu, i Džamel Seđati, atletičar koji je osvojio bronzanu medalju u trci na 800 metara na aerodromu u Alžiru po povratku sa Olimpijskih igara u Parizu, 12. avgusta 2024. (Foto: AP/Anis Belghoul)

Francuski tužioci otvorili su istragu povodom žalbe na digitalno nasilje, koju je podnela olimpijska šampionka u boksu Imane Kelif, posle burnih kritika i lažnih tvrdnji o njenom polu za vreme Letnjih olimpijskih igara, saopšteno je iz kancelarije tužilaštva u Parizu.

Advokat sportistikinje Nabil Boudi podneo je u petak žalbu kod specijalne jedinice pariskog tužilaštva koja se bavi govorom mržnje na internetu.

Boudi kaže da je bokserka bila meta "mizogine, rasističke i seksističke kampanje" kada je osvojila zlatnu medalju u ženskoj velter kategoriji, postala heroina u svom rodnom Alžiru i skrenula svetsku pažnju na ženski boks.

Tužilaštvo u Parizu saopštilo je da je Kancelarija za borbu protiv zločina protiv čovečnosti i zločina mržnje otvorila istragu zbog optužbi za "sajber maltretiranje zasnovano na rodu, javne uvrede zasnovane na rodu, javno podsticanje na diskriminaciju i javne uvrede na bazi porekla".

Kelif se našla u centru pažnje i globalnih rasprava o rodnom identitetu i regulativi u sportu posle svog prvog meča u Parizu, kada se njena italijanska protivnica Anđela Karini povukla samo nekoliko sekundi posle početka meča, zbog bola koji su joj zadali udarci Kelif.

Lažne tvrdnje da je Kelif transrodna osoba ili muškarac počele su brzo da se šire po internetu. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) branio ju je i kritikovao širenje dezinformacije. Alžirska bokserka je rekla da širenje lažnih tvrdnji o njoj "ugrožava ljudsko dostojanstvo".

Među onima koji su objavili netačne informacije o sportistkinji bili su bivši predsednik SAD Donald Tramp, milijarder Ilon Mask i spisateljica Džej Kej Rouling.

Žalba Kelif je podneta protiv platformi za društvene mreže, uključujući i bivši Tviter - Eks - umesto protiv konkretnog počinioca, što je česta formulacija po francuskom zakonu, koja ostavlja istražiteljima da utvrde koje su osobe ili organizacije odgovorne za navodna krivična dela.

Istraga je počela dva dana pošto se Kelif vratila u Alžir, gde treba da se sastane sa predsednikom Abdelmadžidom Tebuneom.

U Alžiru, njen bivši trener Mustafa Bensau rekao je da su žalbu u Francuskoj inicirale alžirske vlasti i da treba da posluži "kao lekcija u odbrani prava i časti sportista iz Alžira i celog sveta".

Imane Kelif posle pobede u polufinalnom meču na Olimpijskim igrama u Parizu, 6. avgusta 2024.
Imane Kelif posle pobede u polufinalnom meču na Olimpijskim igrama u Parizu, 6. avgusta 2024.

“Svi koji su uključeni biće krivično gonjeni što su narušili čast i dostojanstvo Imane", rekao je Bensau u intervjuu za Asošijeted pres i dodao: "Napadi na Imane su osmišljeni da je slome i unište njen moral. Hvala Bogu, ona je trijumfovala".

Kelif je bila u centru pažnje otkako je diskvalifikovana pre meča za zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2023. zbog nepoštovanja pravila Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) koja sprečavaju sportiste sa XY hromozomima da se takmiče u ženskim disciplinama. Međutim, Međunarodni olimpijski komitet (MOK), objavio je da ona ima pravo da se takmiči na ženskom turniru na Olimpijskim igrama u Parizu.

Ruski predsednik Međunarodne asocijacije za boks Umar Kremlev je tada rekao da rezultati DNK testiranja pokazuju da Kelif ima muški XY hromozom, ali rezultati testova nikada nisu javno objavljeni. Kelif je odluku IBA nazvala "velikom zaverom".

XS
SM
MD
LG