Linkovi

Epilog izbora u Podgorici: Milatovićeva lista odlučuje o vlasti, niska izlaznost "poruka birača"


Glasanje na izborima u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)
Glasanje na izborima u Podgorici (Foto: VOA, Jovo Radulović)

Dan nakon održanih lokalnih izbora u Podgorici, na kojima je najviše glasova osvojila opoziciona Demokratska partija socijalista (DPS) ali ne može sama formirati vlast, glavno pitanje je sa kim će u postizborni savez lista crnogorskog predsjednika Jakova Milatovića i pokreta URA bivšeg premijera Dritana Abazovića, koja je osvojila šest mandata u 59-članom lokalnom parlamentu.

Prema preliminarnim rezultatima, DPS je osvojio 19 mandata, dok su liste vladajuće većine na nacionalnom nivou - Pokret Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića i Demokrate potpredsjednika vlade Alekse Bečića , te "Za budućnost Podgorice" (koju čine stranke bivšeg Demokratskog fronta i Socijalistična narodna partija) osvojile 14, odnosno 13 mandata.

Nekadašnji saveznici vladajuće većine, koji su sa opozicijom oborili prethodnu lokalnu vladu Pokreta Evropa sad, Demokrata i koalicije "Za budućnost Podgorice", sada odlučuju o lokalnoj vlasti u glavnom gradu.

Analitičar Stefan Ðukić ocijenio je za Glas Amerike da su rezultatima svojih lista, premijer Milojko Spajić i predsjednik Jakov Milatović "svakako doveli u pitanje svoj legitimitet", a da su im njihovi birači poslali poruku.

Lokalni izbori u Crnoj Gori: Najmanja izlaznost od obnove nezavisnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:36 0:00

"PES je prošli put, sam sa Milatovićem imao 21 odsto, a sada PES i Demokrate imaju isti taj procenat. Jakov je sigurno nosio neke poene, GP URA je sama imala 6,5 odsto, a sada sa Milatovićem 10,6, tako da nije bilo velikog sinergijskog efekta. Jedini koji su dobro prošli su DPS i Za budućnost Podgorice", rekao je Đukić i dodao da su te dvije liste "čak pojačali svoje prethodne rezultate" i da "njihovi birači znaju za što glasaju".

"Birači su kaznili partije koje su očekivale da mogu da se prema njima ponašaju kao prema ovim etabliranim. Očigledno da to biračko tijelo više traži od njih", rekao je i dodao da "očekuje duge pregovore, maksimalističke zahtjeve, optuživanja ko je veći izdajnik i prevarant", kao i da "ne očekuje smislene razgovore na jasnoj političkoj osnovi".

On vjeruje da će mnogi tražiti znatno više nego im po procentima pripada, ocjenjujući da će postizborni pregovori biti "cirkus, ne razgovor o tome kuda Podgorica treba da ide i šta su veliki projekti".

Na pitanje očekuje li od liste Jakova Milatovića da podrži DPS ili svoje nekadašnje saveznike, Đukić je rekao da "ga ne bi iznenadilo da oni traže neku vrstu manjinske podrške, da oni budu ti koji će vršiti vlast".

"Biće interesantna dinamika ako se to desi, jer sa jedne strane URA je već imala taj eksperiment, ...nije dobro prošlo ni za URU, ni za DPS, a istovremeno se nameće kao neko moguće rešenje i da idu kao treći po jačini sa PES-om i Demokratama, odnosno sa Za budućnost Podgorice", kaže Đukić ali i dodaje da se "postavlja pitanje zašto ste ulazili u izbore, ako ćete opet svi ući u istu kombinaciju".

On situaciju ocjenjuje "nezgodnom situacijom za sve", ali dodaje da su jedini pobjednici izbora pokret Preokret, zato što je ušao u lokalni parlament nakon dva neuspjeha na lokalnom i državnim nivou i partija bivšeg premijera Duška Markovića, koja prvi put izlazi na izbore.

Đukić je rekao da očekuje da opozicija na državnom nivou traži vanredne parlamentarne izbore, ali da ih "skorije ne očekuje"

"Mislim da su realniji novi izbori u Podgorici, nego vanredni parlamentarni izbori", rekao je i dodao da je realno očekivati da onaj ko je na vlasti neće žuriti sa novim izborima.

U nedelju su održani i lokalni izbori u Kotoru koje je, kao i one u Podgorici, obilježila rekordno niska izlaznost. Na izbore u glavnom gradu izašlo je 56,4 odsto birača, dok se 2022. godine izjasnilo 69,3 odsto.

Analitičar Stefan Đukić (Photo: VOA, Jovo Radulović)
Analitičar Stefan Đukić (Photo: VOA, Jovo Radulović)

"Izlaznost je rekordno mala, naročito u Podgorici gdje je skoro trećina birača u Crnoj Gori. Najmanja izlaznost od obnove crnogorske nezavisnosti je poruka partijama da građani nisu raspoloženi da iznova glasaju za iste stvari, da je na partijama da se dogovore, da njihovi zahtjevi maksimalistički koji se na kraju svedu na direktorska mjesta ne motivišu birače, koji nisu ni izašli sa velikim entuzijazmom", rekao je Đukić.

Đukić je ocijenio da "niko nije rekao da očekuje novu, bolju Podgoricu, već da je glasao za najmanje zlo".

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavio je u nedelju rezultate na 100 odsto obradjenog uzorka, prema kojima je DPS osvojila 29,9 odsto ili 19 mandata, PES-Demokrate 21 odsto ili 14 mandata, "Za budućnost Podgorice" 20 odsto ili 13 mandata, "Za bolju Podgoricu Jakov Milatović" 10,5 i 6 mandata.

Rezultati izbora u Podgorici (Foto: CDT, cdtmn.org)
Rezultati izbora u Podgorici (Foto: CDT, cdtmn.org)

U opštinski parlament ušli su još Evropski savez sa 5,4 odsto ili 3 mandata, te liste Preokret sa 3,3 i Stranka evropskog progresa sa 3, 1 odsto ili sa po dva mandata.

Na prethodnim lokalnim izborima u Podgorici, održanim 2022, najviše glasova osvojila je koalicija predvodjena DPS-om - 38 odsto i 21 mandat, PES 21 odsto ili 13 mandata, Za budućnost Podgorice 18 odsto ili 11 mandata, lista Demokrata 10,6 ili 6 mandata i lista "Može Podgorica-ovo je naš grad sa 6,4 ili 4 mandata.

XS
SM
MD
LG