Linkovi

Fernandez: Projekat Jadar omogućiće baterije za više od milion električnih vozila godišnje


Konferencija sa medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog zvaničnika Hozea Fernandeza (foto: Rade Ranković)
Konferencija sa medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog zvaničnika Hozea Fernandeza (foto: Rade Ranković)

Projekat Jadar doneće benefite Srbiji i zemljama koje se suočavaju sa globalnim klimatskim promenama, a ulaganje u kritične minerale mora da donese dobrobit za zajednice, pri čemu moraju da se poštuje visoki standardi zaštite životne sredine, a moraju da se obuhvate i socijalni benefiti za zajednice, poručio je danas u Beogradu Hoze Fernandez, američki podsekretar za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu.

Na konferenciji za novinare održanoj posle razgovora koje je imao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, on je ukazao i na važnost Foruma Partnerstva za bezbednost minerala, kojem se Srbija pridružila, a koji je bitan za održiv lanac nabavke mineralnih sirovina.

Fernandez je rekao i da je veoma zadovoljan jer vidi ne samo da se ekonomija Srbije razvija, već da se ona razvija baš na pravim mestima i da se fokusira na industrijama koje su okrenute budućnosti, koje su zasnovane na tehnologijama i koje će naredne generacije nastaviti dalje da unapređuju:

I kada bude pokrenut on će omogućiti da se prave baterije za električna vozila, za preko milion vozila godišnje, a i dodaće jedan do tri posto BDP-u Srbije. A istovremeno to će i pomoći svetu jer pokušavamo da se bavimo egzistencijalnim pitanjima našeg vremena – to su klimatske promene. Ovo je prilika, mi smatramo za Srbiju, da iskoristi ovaj generacijski izazov, a takođe da iskoristi priliku koja se ne ukazuje tako često“, rekao je Fernandez i dodao da Amerika podržava ciljeve čiste energije na globalnom nivou.

Govoreći o odnosima Amerike i Srbije Fernandez je podsetio da je nedavno, sa srpskim ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem potpisao međuvladin američko-srpski sporazum o strateškoj saradnji u energetici.

To je bilo u Vašingtonu i to će da pomogne da američke kompanije ulažu u Srbiju, u energetski sektor“, istakao je Fernandez i ukazao na važnost toga što je Srbija dobila veći investicioni rejting.

Dobićete više kapitala koji može da krene ka Srbiji, a druga stvar – to utiče da vaše kamatne stope idu dole - one se smanjuju zato što se rizik smanjuje“, objasnio je Fernandez.

Konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog zvaničnika Hozea Fernandeza (foto: Rade Ranković)
Konferencija za medije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i američkog zvaničnika Hozea Fernandeza (foto: Rade Ranković)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je gostu iz Amerike preneo da će odluku o mineralnim sirovinama i litijumu Srbija doneti kada vidi sve studije, kao i da je važno da svi uslovi zaštite životne sredine moraju biti ispunjeni, a tu, po njegovim rečima, postoji prostor za pomoć SAD.

On je dodao da postojanje mineralnih sirovina u Srbiji vidi kao priliku za dalji ekonomski uspeh zemlje.

Tom prilikom, Vučić je najavio da će iduće nedelje biti potpisan važan energetski ugovor sa američkom kompanijom UGTR, na osnovu kojeg će Srbija moći da nekoliko godina ima električnu energiju.

Ispunjavanje tog energetskog ugovora će u budućnosti značiti mnogo za Srbiju, osiguraće ono što je važno i zbog čega će moći narednih nekoliko godina da ima električnu energiju, što nije lako u savremenom svetu“, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

Takođe, on je istakao i da ekonomska i trgovinska razmena sa SAD, uprkos velikoj udaljenosti između dve zemlje, značajno napreduje.

Ona je višestruko uvećana u odnosu na period od pre samo nekoliko godina. Očekujemo i da ove godine bude najveća u istoriji i da će preći 1,4 milijarde dolara. Prema našoj računici u prvih osam meseci ove godine ona je iznosila gotovo 900 miliona evra“, naglasio je Vučić.

Prema najavama, Fernandez bi u Beogradu u petak trebalo da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Markom Đurićem. Dvojica zvaničnika su 18. septembra potpisali sporazum o starteškoj saradnji u oblasti energetike, što je krovni sporazum dve vlade iz kojeg bi, kako je rečeno, trebalo da proistekne konkretnija saradnja privatnih kompanija.

XS
SM
MD
LG