Linkovi

Ko je bio vođa Hamasa Jahja Sinvar?


Jahja Sinvar kada je oslobođen iz zatvora 2011. godine (Foto: AP /Adel Hana)
Jahja Sinvar kada je oslobođen iz zatvora 2011. godine (Foto: AP /Adel Hana)

Sinvar je rođen 1962. godine u izbegličkom kampu u gradu Kan Junis u Gazi. Rano se priključio Hamasu, koji je formiran 1987. Predvodio je bezbednosni deo grupe, koji je radio na tome da u Hamasu nađe doušnike Izraela.

Izrael ga je uhapsio kasnih 1980-ih i priznao je da je ubio 12 osumnjičenih kolaboracionista, zbog čega je dobio nadimak „Kasapin od Kan Junisa“. Osuđen je na četiri doživotne kazne za krivična dela, među kojima je ubistvo dvojice izraelskih vojnika.

Vođa i u zatvoru

Sinvar je organizovao štrajkove u zatvoru da bi poboljšao uslove. Takođe je učio hebrejski i proučavao izraelsko društvo.

Preživeo je rak mozga 2008. nakon što su ga lečili izraelski lekari. Sinvar je bio među više od 1.000 palestinskih zatvorenika koje je 2011. oslobodio premijer Benjamin Netanjahu u sklopu razmene za izraelskog vojnika kojeg je Hamas zarobio u prekograničnom napadu.

Uspon do vlasti u Gazi

Kada se Sinvar vratio u Gazu, brzo je napredovao u Hamasovim rukovodećom redovima, imao je reputaciju da je nemilosrdan. Smatra se da stoji iza ubistva drugog visokog komandanta Hamasa Mahmuda Ištevija 2016. u borbi za vlast unutar ove organizacije.

Sinvar je postao šef Hamasa u Gazi, stavio je pod kontrolu celu teritoriju, i radio je sa Ismailom Hanijeom na povezivanju grupe sa Iranom i njegovim zastupnicima širom regiona, a istovremeno je jačao vojne kapacitete grupe.

Napad na Izrael 7. oktobra

Postoje mnogi dokazi da je Sinvar, zajedno sa Mohamedom Deifom, šefom Hamasovog naoružanog krila, osmislio iznenadni napad na Izrael 7. oktobra.

U napadu je poginulo oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i izazvao je rat u kojem je poginulo više od 42.000 Palestinaca u Gazi, prema zdravstvenim vlastima koje kontroliše Hamas.

Posle oktobarskog krvoprolića, preživeli ne znaju da li će se vratiti u kibuc Kfar Aza
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:22 0:00

Hamas je saopštio da je pokrenuo napad u znak odmazde za izraelsko postupanje prema Palestincima i da bi palestinsko pitanje stavio u fokus svetske javnosti.

Tužilac Međunarodnog krivičnog suda je u maju izdao naloge za hapšenje Sinvara, Deifa i Hanije zbog njihove navodne uloge u napadu. Izrael je saopštio da je ubio Deifa u napadu u julu, dok Hamas tvrdi da je još živ.

Šta ovo znači za Hamas?

Sinvar je od napada bio na skrivenim lokacijama, a oni koji su pregovarali o prekidu vatre govorili su da može potrajati nekoliko dana za slanje i primanje poruka od njega.

Čak i pre nego što je postao glavni vođa Hamasa, verovalo se da Sinvar ima poslednju reč o bilo kakvom dogovoru o oslobađanju talaca koje drži ta grupa koju SAD označavaju kao terorističku. Oko 100 talaca je ostalo u Gazi, od kojih se za oko trećinu veruje da je mrtva.

Nejasno je ko će zameniti Sinvara i šta bi to moglo značiti za napore za prekid vatre, koji su zaustavljeni u avgustu nakon višemesečnih pregovora uz posredovanje Sjedinjenih Država, Egipta i Katara.

Hamas ima stotine hiljada pristalica u Gazi, na Zapadnoj obali koju je okupirao Izrael i u palestinskim izbegličkim kampovima širom regiona. Nekoliko najviših lidera je u Kataru, koji je posredovao između Izraela i ekstremističke grupe.

Izrael je tokom godina uhapsio i ubio nekoliko najviših vođa Hamasa i komandanata, koje je ova grupa brzo zamenila. Ipak, Hamas nikada nije vodio duži rat protiv Izraela.

XS
SM
MD
LG