Linkovi

Izraelske snage ubile vođu Hamasa, Netanjahu poručio da je to šansa za mir


Protesti za primirje u Tel Avivu (Foto: AP/Ariel Schalit)
Protesti za primirje u Tel Avivu (Foto: AP/Ariel Schalit)

Izraelske snage ubile su u Gazi vođu Hamasa Jahju Sinvara, koga smatraju odgovornim za planiranje napada 7. oktobra 2023. godine koji je doveo do rata u toj palestinskoj enklavi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Sinvarova smrt nudi šansu za mir na Bliskom istoku, ali je upozorio da sukob u Gazi nije okončan i da Izrael neće stati sve dok oteti taoci ne budu oslobođeni.

Izmirili smo račun. Zlu je zadat udarac, ali naš zadatak još uvek nije okončan. Dragim porodicama talaca poručujem: dogodio se važan trenutak u ratu. Nastavićemo punom snagom dok svi vaši i naši najmiliji, ne budu vraćeni svojim domovima”, poručio je izraelski premijer.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila Sinvara u operaciji na jugu Pojasa Gaze u sredu.

"Nakon završetka procesa identifikacije tela, može se potvrditi da je Jahja Sinvar eliminisan", navela je vojska.

Ubistvo vođe Hamasa predstavlja ogroman uspeh za Izrael i jedan od ključnih događaja u jednogodišnjem ratu, prenosi agencija Rojters.

"Ovo je veliki vojni i moralni uspeh za Izrael i pobeda za celi slobodni svet protiv osovine zla radikalnog islama, pod vođstvom Irana. Sinvarovo ubistvo stvara šansu za hitno oslobađanje svih talaca i promene koja će dovesti do nove realnosti u Gazi - bez Hamasa i iranske kontrole", rekao je izraelski šef diplomatije Izrael Kac.

Izraelska vojska i policija ranije su testirali DNK posmrtnih ostataka muškarca za kojeg se verovalo da je Sinvar. Hamas nije komentarisao vest o smrti svog vođe.

Izraelski vojni radio preneo je da se incident dogodio tokom kopnene operacije u Rafi, na jugu Pojasa Gaze, tokom kojeg su izraelske trupe ubile trojicu ekstremista i uzele njihova tela.

U Izraelu, porodice talaca koje Hamas drži u Gazi saopštile su da se nadaju da se sada može postići dogovor o primirju u okviru kojeg bi zarobljeni bili vraćeni kući. Stanovnici Gaze naveli su da veruju da će se rat nastaviti.

U Vašingtonu, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven rekao je da su američke obaveštajne službe pomogle Izraelu da pronađe vođe Hamasa, uključujući i Sinvara.

Smrt vođe Hamasa mogla bi da pogorša sukobe na Bliskom istoku, ali i da pomogne da se nastave zastali pregovori o okončanju rata, ocenjuje Rojters.

Sinvar, koji je predvodio Hamas u Pojasu Gaze, imenovan je za lidera celokupne ekstremističke organizacije nakon ubistva bivšeg političkog vođe Ismaila Hanije u julu u Teheranu. Verovalo se da se protekle dve decenije krio u tunelima izgrađenim u Gazi.

Izrael je tragao za Sinvarom od napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, uglavnom civili, dok je oko 250 oteto, prema izraelskim podacima. U izraelskoj kontraofanziva u Gazi ubijeno je više od 42.400 Palestinaca, od kojih su više od polovine žene i deca, prema zdravstvenim zvaničnicima Gaze. Izraelska vojska saopštila je da broj poginulih uključuje hiljade boraca Hamasa.

Izraelske snage su u proteklim sedmicama izvršile brojne napade na lidere svojih neprijatelja. U izraelskim udarima na Bejrut, prošlog meseca je ubijen lider Hezbolaha Hasan Nasralah, kao i veći dio glavnih komandanata vojnog krila te grupe koju podržava Liban.

IDF je u četvrtak naveo da je ubijen komandant Hezbolaha u južnom Libanu Husein Avada, uz napomenu da je on odgovoran za ispaljivanje projektila preko granice u Izrael.

XS
SM
MD
LG