Linkovi

SAD: Severna Koreja poslala 3.000 vojnika u Rusiju na obuku i mogući odlazak u Ukrajinu


ARHIVA: Vojnici marširaju na paradi povodom 70. godišnjice dana osnivanja Severne Koreje u Pjongjangu (Foto: AP/Ng Han Guan)
ARHIVA: Vojnici marširaju na paradi povodom 70. godišnjice dana osnivanja Severne Koreje u Pjongjangu (Foto: AP/Ng Han Guan)

Sjedinjene Države u sredu su saopštile da su hiljade severnokorejskih vojnika poslate u Rusiju i da se obučavaju na nekoliko lokacija. Američki zvaničnici ocenili su da je taj potez veoma ozbiljan i upozorili da te snage "neće biti pošteđene" ako se budu borile u Ukrajini.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je u sredu da postoje dokazi da su trupe Severne Koreje u Rusiji i da ostaje da se vidi šta će tamo raditi.

"Postoje dokazi da se u Rusiji nalaze trupe DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja). Šta tačno rade? Ostaje da se vidi. To su stvari koje treba da sredimo", kazao je Ostin i naveo da je to "naredni korak" nakon što je Severna Koreja naoružala Rusiju, te upozorio da bi Pjongjang mogao da snosi posledice zbog direktne pomoći Moskvi.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi rekao je da Amerika veruje da je najmanje 3.000 vojnika doplovilo iz Severne Koreje u Vladivostok, najveću rusku pacifičku luku, početkom do sredine oktobra.

“Ti vojnici su zatim otputovali na više ruskih vojnih lokacija za obuku na istoku zemlje, gde se trenutno obučavaju. Još ne znamo da li će ti vojnici učestvovati u borbama uz rusku vojsku, ali je to svakako zabrinjavajuća mogućnost", rekao je Kirbi.

Dodao je da bi mogli da odu na zapad Rusije i zatim da učestvuju u borbama protiv ukrajinskih snaga.

NATO je takođe potvrdio da su severnokorejske trupe u Rusiji.

“Ako je cilj da se te trupe bore u Ukrajini, to bi predstavljalo značajnu eskalaciju kada je reč o severnokorejskoj podršci nelegalnom ruskom ratu i još jedan znak značajnih ruskih gubitaka na frontu", rekla je portparolka NATO-a Fara Daklala.

Dodala je da se članice NATO-a konsultuju o tom pitanju i da će ih informisati Južna Koreja. Moskva je u sredu odbila da potvrdi ili demantuje izveštaje o severnokorejskim vojnicima u Rusiji.

Južnokorejski zvaničnici saopštili su u sredu, pozivajući se na saznanja nacionalne obaveštajne agencije, da je Severna Koreja poslala vojnike u Rusiju kako bi podržala njen rat protiv Ukrajine.

Moskva je u sredu odbila da potvrdi ili demantuje izveštaje o severnokorejskim vojnicima u Rusiji.

"Gde se nalaze trupe - molim vas pojasnite to sa Pjongjangom", rekla je portparolka Marija Zaharova, odgovarajući na pitanje da li je Severna Koreja poslala vojnike u Rusiju.

Nacionalna obaveštajna služba Seula prethodno je u petak saopštila da je Severna Koreja brodom u Rusiju poslala oko 1500 prirpadnika specijalnih snaga.

"Znakovi obučavanja trupa unutar Severne Koreje otkriveni su u septembru i oktobru, a izgleda da se trupe sada raspoređuju u više objekata za obuku u Rusiji kako bi se prilagodili lokalnom okruženju", kazala je članica parlamentarnog odbora obaveštajne službe Park Su-Von.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski takođe je optužio Pjongjang da se priprema da pošalje 10.000 vojnika u Rusiju i pozvao saveznike da odgovore na dokaze o umešanosti Severne Koreje u rat u Ukrajini.

Visoki američki diplomata rekao je ranije u ponedeljak da se Vašington konsultuje sa saveznicima o umešanosti Severne Koreje u rat u Ukrajini, dodajući da bi takav razvoj događaja, ukoliko je istinit - bio "opasan i veoma zabrinjavajući".

Kremlj je odbacio tvrdnju Južne Koreje o slanju trupa Severne Koreje ocenivši to kao "lažne vesti", a ranije su i Moskva i Pjongjang negirali transfer oružja.

Međutim, dve strane su na samitu u junu potpisali sporazum o međusobnoj odbrani, kada su rekli da će ojačati vojne veze.

Pjongjang nije javno odgovorio na tvrdnje Seula i Kijeva. Severna Koreja ima 1,2 miliona vojnika, što je jedna od najvećih vojski u svetu koja međutim nije učestvovala u velikom sukobu od Korejskog rata od 1950 do 1953. Eksperti zbog toga postavljaju pitanje koliko severenokorejske trupe mogu da pomognu Rusiji, s obzirom na to da nemaju borbeno iskustvo.

XS
SM
MD
LG