Linkovi

Ukrajina će dobiti nova švedska borbena vozila do 2026.


Ukrajinski vojnici 65. brigade pripremaju svoj tenk za sledeću operaciju za odbranu svojih pozicija na frontu u regionu Zaporižija, Ukrajina, 18. april 2024. (Foto: AP/Andriy Andriyenko)
Ukrajinski vojnici 65. brigade pripremaju svoj tenk za sledeću operaciju za odbranu svojih pozicija na frontu u regionu Zaporižija, Ukrajina, 18. april 2024. (Foto: AP/Andriy Andriyenko)

Oklopna vozila CV 90 raspoređena su sa 21. ukrajinskom mehanizovanom brigadom u leto 2023. Komandant jednog od vozila je vojnik pod kodnim imenom Kipiš. Radio je u građevinarstvu u Poljskoj pre nego što je Rusija napala Ukrajinu. Kaže da ga je potreba da zaštiti ćerku naterala da se vrati kući.

“Kada sam video na internetu da je neprijatelj počeo da nas bombarduje, nazvao sam svoje dete, najdragocjeniju osobu u mom životu. A, ona je rekla, ‘Tata, pucaju na nas’", kaže Kipiš.

CV90 su pešadijska vozila dizajnirana za transport trupa i napad na neprijateljske tenkove. Početkom juna Holandija se složila da potroši više od 420 miliona dolara na izgradnju “nekoliko desetina” švedskih tenkova za Ukrajinu, izjavio je holandski ministar odbrane za Difens Njuz.

Holandija šalje švedska oklopna vozila CV 90 u Ukrajinu
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:17 0:00

Kako kaže komandant 21. mehanizovane brigade pod kodnim imenom Samuraj, ta švedska vozila su efikasna pod teškom neprijateljskom vatrom artiljerije i dronova.

“Moguće je manevrisati njim na bojnom polju. Još jedna prednost je oklop, a posada može da potvrdi – kada nas granatiraju, CV90 nije znatnije oštećen od šrapnela artiljerijskih granata ili projektila FPV-dronova”, ističe on.

Dvadesetjednogodišnji Samuraj, diplomac Vojne akademije u Odesi, kaže da CV90 pomaže da se vojnici bezbedno i udobno transprotuju s jednog mesta na drugo.

“Šestorica pešadinaca mogu da sede ovde, odlože opremu za borbu i vodu, i da se odvezu do mesta sa kojeg se dejstvuje da bi izvršili zadatak odatle."

Švedsko borbeno vozilo je opremljeno uređajem za termalnu detekciju, koji omogućava posadi da bude aktivna i noću. Pored toga, vozilo je teško otkriti zahvaljujući tehnologiji smanjenja toplotnog zračenja.

Difens Njuz navodi da Ministarstvo odbrane Holandije očekuje da će da isporuči nova oklopna vozila CV90 do 2026. godine.

XS
SM
MD
LG