Linkovi

Bajden: Nisam ubeđen u miran transfer vlasti ako Tramp izgubi izbore


Arhiva - Predsednik Džo Baden u Beloj kući, 21. novembra 2023.
Arhiva - Predsednik Džo Baden u Beloj kući, 21. novembra 2023.

Predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da nije uveren u miran prenos vlasti u Sjedinjenim Državama ako republikanac Donald Tramp izgubi na predsedničkim izborima 5. novembra.

"Ako Tramp izgubi, uopšte nisam siguran", rekao je Bajden u intervjuu za CBS njuz na pitanje da li misli da će doći do mirnog prenosa vlasti posle glasanja.

"On misli ono što kaže. Ne shvatamo ga ozbiljno. On to misli. Sve te stvari o tome da 'ako izgubimo' došlo bi do krvoprolića", dodao je Bajden.

Tokom nastupa u martovskoj kampanji u Ohaju, Tramp je upozorio na "krvoproliće" ako ne pobedi na izborima. U vreme kada je Tramp razgovarao o potrebi zaštite američke automobilske industrije od prekomorske konkurencije, a Tramp je kasnije rekao da je mislio na auto industriju kada je koristio taj izraz.

Tramp je lažno tvrdio da je pobedio na izborima 2020. protiv Bajdena i bio je krivično optužen u Vašingtonu i Džordžiji zbog nezakonitog pokušaja da poništi rezultate.

Bajden je odustao od kampanje prošlog meseca nakon što su ga kolege demokrate pozvale da se povuče nakon lošeg učinka u debati protiv Trampa koji je pokrenuo pitanje starosti i zdravlja demokratskog predsednika.

Bajdenova potpredsednica Kamala Haris od tada je osvojila demokratsku nominaciju i bori se protiv Trampa.

XS
SM
MD
LG