Linkovi

Izricanje kazne Hanteru Bajdenu 13. novembra, osam dana posle predsedničkih izbora


Arhiva - Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena (Foto: AP/Matt Slocum)
Arhiva - Hanter Bajden, sin američkog predsednika Džoa Bajdena (Foto: AP/Matt Slocum)

Hanteru Bajdenu, sinu američkog predsednika Džoa Bajdena, presuda za nelegalno posedovanje oružja dok je koristio narkotike, biće izrečena 13. novembra.

Bajdenu mlađem će visina kazne biti obelodanjena osam dana nakon američkih predsedničkih izbora.

Njegov otac i aktuelni američki predsednik u julu se povukao iz izborne trke, usled pritiska dela javnosti i partijskih kolega, nakon neubedljivog nastupa u predsedničkoj debati.

Smernice za izricanje kazni u sličnim procesima kreću se od 15 do 21 meseca zatvora. Međutim, pravni stručnjaci ukazuju da osuđenima u takvim slučajevima često budu određene blaže kazne, koje ne moraju biti zatvorske.

Predsednik Džo Bajden je, pošto mu je sin proglašen krivim, rekao je da prihvata sudsku presudu i da ga neće abolirati.

Tužioci su tokom suđenja ukazivali na dugogodišnje zloupotrebe alkohola i krek kokaina, za šta su tvrdili je Hantera Bajdena onemogućavalo da kupi oružje.

Njegovi advokati su, pak, nastojali da ukažu da sin američkog predsednika nije koristio drogu u momentu kada je nabavio pištolj i da nije želeo nikoga da obmane. Te navode su podupirali tvrdnjama da Bajden mlađi nije bio korisnik droge kada je popunjavao dokumenta prilikom kupovine oružja 2018. godine.

Hanter Bajden optužen je i za tri krivična dela i šest poreskih prekršaja u Kaliforniji. Prema optužnici, nije izmirio porez od 1,4 miliona dolara između 2016. i 2019. dok je istovremeno milione dolara trošio na narkotike, poslovnu pratnju, skupocena vozila i druge predmete.

Izjasnio se da nije kriv za krivična dela po kojima ga optužnica tereti.

Suđenje bi trebalo da počne 5. septembara u Los Anđelesu.

XS
SM
MD
LG