Linkovi

Desetine otrovanih u Americi posle obroka u Mekdonalds restoranima


ILUSTRACIJA - Restoran lanca brze hrane Mekdonalds u Ohaju (Foto: AP/Gene J. Puskar)
ILUSTRACIJA - Restoran lanca brze hrane Mekdonalds u Ohaju (Foto: AP/Gene J. Puskar)

Najmanje jedna osoba je preminula, deset ih je hospitalizovano, a ukupno 49 se razbolelo u deset američkih država posle trovanja bakterijom ešerihijom koli.

Slučajevi su povezani sa Quarter Pounder hamburgerima svetski poznatog lanca brze hrane "Mekdonalds", saopštili su zvaničnici američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U saveznoj državi Kolorado preminula je jedna starija osoba, a među hospitalizovanima je i jedno dete, navedeno je u saopštenju CDC-a.

Infekcije su prijavljene između 27. septembra i 11. oktobra u Koloradu, Ajovi, Kanzasu, Mizuriju, Montani, Nebraski, Oregonu, Juti, Viskonsinu i Vajomingu.

U Koloradu je zabeleženo najviše slučajeva 26, a u Nebraski devet. Svi građani sa kojima je obavljen razgovor posvedočili su da su u jeli u Mekdonaldsu. Većina je pomenula da se radilo o Quarter Pounder hamburgerima, objavio je CDC.

Američki Sekretarijat za poljoprivredu (USDA), Uprava za hranu i lekove (FDA) i zdravstveni zvaničnici istražuju slučaj trovanja.

Konkretan sastojak još nije identifikovan kao uzrok, ali su usredsređeni na luk i govedinu.

Preliminarna istraga FDA sugeriše da je narezani luk koji se služi na pljeskavicama verovatan izvor kontaminacije.

USDA proverava meso koje se koristi za pripremu hamburgera.

Zvaničnici Mekdonaldsa ukazali su da su neki slučajevi oboljevanja povezani sa lukom koji obezbeđuje jedan od dobavljača.

Kompanija je zaustavila distribuciju luka i privremeno povukla Quarter Pounder hamburger sa menija u državama sa prijavljenim slučajevima, kao i u delovima Ajdaha, Nevade, Novog Meksika i Oklahome.

Bezbednost hrane shvatamo veoma ozbiljno i to je jedina ispravna stvar”, navodi se u saopštenju kompanije.

Lanac restorana brze hrane, čije je sedište u Čikagu, iza sebe ima tešku godinu. Prodaja je u drugom kvartalu zabeležila pad, prvi put u skoro četiri godine. To se tumači odlukom kupaca, koje muči inflacija, da se ne okreću restoranima ili biraju jeftinije opcije.

Mekdonalds je, krajem juna, reagovao obrokom od 5 dolara, a ponuda je produžena do decembra 2024. Taj obrok ne obuhvata Quarter Pounder hamburger.

Vrednost akcija Mekdonaldsa na berzi smanjena je za 9 odsto, posle objave CDC-a o slučajevima trovanja.

Bakterija ešerihija koli nalazi se u crevima životinja i životnoj sredini. Infekcija može da izazove teža oboljenja, uključujući groznicu, grčeve u stomaku i krv u stolici.

Osobe sa simptomima te bolesti treba odmah da potraže zdravstvenu pomoć i daju informacije o obroku.

Ešerihija koli godišnje u Americi izaziva 74.000 infekcija. Za više od 2.000 pacijenata potrebna je hospitalizacija.

Od posledica koje izaziva bakterija u toku jedne godine u SAD umre 61 osoba.

Infekcije su posebno opasne za decu mlađu od 5 godina i mogu da izazovu akutno otkazivanje bubrega.

XS
SM
MD
LG