Linkovi

Predsednica Harvarda podnela ostavku posle optužbi za plagijat i kritika zbog komentara o antisemitizmu


Klodin Gej na mesto predsednice Harvarda došla je u julu 2023. (Foto: AP/Mark Schiefelbein, File)
Klodin Gej na mesto predsednice Harvarda došla je u julu 2023. (Foto: AP/Mark Schiefelbein, File)

Klodin Gej, predsednica Harvard univerziteta, podnela je ostavku na tu funkciju usled optužbi za plagijat i kritika zbog svedočenja pred američkim Kongresom kada je odbila da jasno kaže da poziv na genocid nad Jevrejima predstavlja kršenje pravila ponašanja u toj obrazovnoj instituciji.

Gej je najavila odlazak u pismu nastavnoj zajednici Harvarda, samo nekoliko meseci pošto joj je započeo mandat. „Teška srca, ali uz duboku ljubav prema Harvardu pišem da ću se povući sa mesta predsednice“, navela je Gej u izjavi.

Ona i predsednice bostonskog univerziteta MIT-a i Univerziteta u Pensilvaniji bili su na udaru kritike prošlog meseca zbog svojih neodređenih odgovora na niz pitanja njujorške predstavnice Elise Stefanik, koja je pitala da li bi „pozivanje na genocid nad Jevrejima“ prekršilo kodeks ponašanja na njihovim univerzitetima.

Tri predsednice pozvane su pred Komitet Predstavničkog doma za obrazovanje koji predvode republikanci da odgovore na optužbe da univerziteti nisu uspeli da zaštite jevrejske studente usred sve većeg straha od antisemitizma širom sveta i posledica intenziviranja izraelskog rata u Gazi.

Izrael se nalazi na meti kritika zbog konstantnog rasta broja palestinskih žrtava. Izraelska vojska je pokrenula ofanzivu na Gazu posle napada Hamasa 7. oktobra u kojem je ubijeno 1.200, a oteto 240 ljudi. Hamas je organizacija koju SAD i Evropska unija smatraju za terorističku.

Gej je na saslušanju kazala da odgovor na pitanje da li poziv na genocid nad Jevrejima predstavlja kršenja pravila ponašanja univerziteta “zavisi od konteksta”, dodajući da kada "govor pređe u ponašanje, to krši našu politiku".

Na ovakav odgovor brzo su reagovali republikanski i neki demokratski predstavnici, kao i Bela kuća. Saslušanje je čak postalo predmet parodije u uvodnom skeču emisije "Saturday Night Live".

Gej se kasnije izvinila, rekavši za studentski list Krimson da je bila uhvaćena u žestokoj razmeni na saslušanju u Predstavničkom odboru i da nije uspela da na pravi način osudi pretnje nasiljem protiv jevrejskih studenata.

„Ono što je u tom trenutku trebalo da imam na umu da uradim je da se vratim istini, a to je da pozivima na nasilje nad našom jevrejskom zajednicom - pretnjama našim jevrejskim studentima - nije mesto na Harvardu i da ćemo se uvek tome suprotstaviti“, rekla je Gej.

Ova epizoda je obeležila početak mandata Gej na Harvardu - postala je predsednica u julu - i posejala razdor u kampusu. U četvrtak, rabin Dejvid Volp dao je ostavku na članstvo u novom komitetu za borbu protiv antisemitizma koji je osnovala Gej, rekavši u objavi na Iksu, da su „događaji u kampusu i bolno neadekvatno svedočenje ojačali ideju da ne mogu da napravim razliku kojoj sam se nadao“.

Gej je kritikovana poslednjih meseci i nakon što su se pojavili izveštaji u kojima se navodi da nije pravilno citirala naučne izvore. Najnovije optužbe stigle su u utorak, anonimno objavljene na jednom konzervativnom portalu.

Gej, koja je ušla u istoriju kao prva afroamerička predsednica moćnog univerziteta u Masačusetsu, navela je u svom pismu o ostavci da je bila izložena “ličnim pretnjama i rasnim predrasudama“.

Komisija Predstavničkog doma saopštila je u četvrtak da će istražiti politike i disciplinske procedure na Harvardu, MIT-u i Univerzitetu Pensilvanija.

Odvojene federalne istrage o građanskim pravima su ranije otvorene na Harvardu, Penu i nekoliko drugih univerziteta kao odgovor na žalbe podnete Sekretarijatu za obrazovanje SAD.

XS
SM
MD
LG