Linkovi

Američka pomoć ključna za Ukrajinu


Volodimir Zelenski i Džo Bajden tokom u Vašingtonu, 12. decembra 2023. (Foto: AFP/Mandel NGAN)
Volodimir Zelenski i Džo Bajden tokom u Vašingtonu, 12. decembra 2023. (Foto: AFP/Mandel NGAN)

Dvojica lidera su izjavila da će posljedice biti strašne ako Ukrajina ne dobije novac potreban za suprotstavljanje ruskoj invaziji. Ali Kongres Sjedinjenih Država, koji izglasava takve odluke, još nije uvjeren u to.

U utorak prošle sedmice, tokom posjete Vašingtonu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pokušavao je podstaći zakonodavce da što prije odobre zahtjev Džoa Bajdena za 61 milijardu dolara pomoći njegovoj zemlji.

Republikanci kažu da žele više odgovarajućeg nadzora nad finansijama, te da žele jasno artikulisanu strategiju. Američki predsjednik je obećao kontinuiranu podršku i rekao da želi pobjedu Ukrajine, optužujući republikance da odbijanjem izglasavanja pomoći Ukrajini zapravo rade u korist Moskve.

Bajden i Zelenski: Strašne posljedice za Ukrajinu bez američke pomoći
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:58 0:00

Voditelj jedne od emisija Kremlja je rekao ’bravo republikanci, to je dobro za nas’. Ako vas slave ruski propagandisti, možda je vrijeme da promislite šta radite. Istorija će oštro suditi onima koji okrenu leđa slobodi”, rekao je Bajden.

Zelenski je tokom posjete nastavio moliti za snažniju protivvazdušnu odbranu, navodeći da Ukrajina neće predati svoju teritoriju:

Imam pitanje za ljude: da li su oni spremni da predaju svoju djecu teroristima. Mislim da ne.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova optužilo je Zelenskog da “moljaka” za nešto što nije zaslužio, te da je američka marioneta. Istovremeno, američki poreski obveznici pokazuju znake zamora Ukrajinom, a neki republikanci dovode u pitanje zašto oko trećine američkog novca ne ide za oružje nego za državnu pomoć.

Džon Džejmson, koji vodi kampanje za raščišćavanje mina i nedavno je bio u Ukrajini, kaže da je toj zemlji potreban svaki cent:

Demineri su radili dok smo slušali zvukove artiljerije. A rade jer znaju da je ključno za njih da počnu obrađivati zemlju i proizvoditi, da nastave raditi, da bi mogli živjeti, a ne samo da se bore. Ne možemo čekati da borbe prestanu.

Postavlja se pitanje kada će doći kraj borbama. Analitičari kažu da bi rat mogao trajati još barem godinu dana. A pitanje je da li oni koji podržavaju Ukrajinu izdvajaju dovoljno novca, imajući u vidu koliko se dobro mala vojska te zemlje oduprla snažnijem protivniku.

Oni su na neki način postali žrtve vlastitog uspjeha. Ne mislim da bismo trebali tražiti od Ukrajinaca da postižu još više, posebno imajući u vidu homeopatsku prirodu zapadne pomoći", rekao je za Glas Amerike Dalibor Rohač iz organizacije "American Enterprise Institute", dodajući:

"Kada razmislite o količinama dostavljene municije, to su minijaturne količine artiljerije velikog dometa, precizne artiljerije, protivvazdušne odbrane i slično, koje je Ukrajina dobila. Mislim da oni impresivno koriste veoma limitirane resurse koji su im dati, protiv mnogo većeg protivnika.

Odluka o tome da li će Ukrajina dobiti ono što traži prije dolaska najokrutnijeg neprijatelja – zime – leži na Kongresu Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG