Linkovi

Duga istorija pucnjava u američkoj predsjedničkoj politici


ARHIVA - Pokušaj ubistva predsjednika Ronalda Regana (Foto: AP/Ron Edmonds)
ARHIVA - Pokušaj ubistva predsjednika Ronalda Regana (Foto: AP/Ron Edmonds)

Republikanski predsednički kandidat i bivši predsednik Donald Tramp upucan je u uho tokom mitinga u subotu, u pucnjavi koji je izazvala paniku na skupu i oštre osude širom zemlje.

Tokom američke istorije, bilo je više primjera napada na američke predsjednike ili predsjedničke kandidate.

Ronald Reagan (1981)

Predsjednik Regan je upucan nakon što je napustio jedan događaj u hotelu Hilton u Vašingtonu. Teško je ranjen i proveo je 12 dana u bolnici. Napadač je bio Džon Hinkli mlađi, koji je pušten na slobodu 2022. godine.

Posle incidenta, Reganu je porasla popularnost.

Džerald Ford (1975)

Predsjednik Ford prošao je bez povreda u dva odvojena pokušaja ubistva za koje su bile odgovorne dvije žene u septembru 1975. godine. Oba pokušaja su bila u Kaliforniji u razmaku od samo 17 dana.

Trenutak kada je došlo do pucnjave na Trampovom mitingu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Džordž Volas (1972)

Dok je vodio kampanju za demokratsku predsjedničku nominaciju, Volas je upucan četiri puta u jednom tržnom centru u Lorelu, u Merilendu. Doživotno je paralisan u napadu.

Pokušaj ubistva Volasa, poznatom po podršci segregaciji i populizmu, naglasio je političke tenzije u SAD i potencijal za nasilje u doba Vijetnamskog rata.

Robert F. Kenedi (1968)

Brat predsjednika Džona F. Kenedija, Robert, koji je bio u trci za demokratsku predsjedničku nominaciju, ubijen je u hotelu "Ambasador" u Los Anđelesu.

Ubistvo je imalo velike posljedice po predsjedničku trku 1968. godine i dogodilo se samo dva mjeseca nakon što je ubijen borac za građanska prava Martin Luter King mlađi. To je sve doprinijelo političkim nemirima krajem 1960-tih.

Džon F. Kened (1963)

Predsjednik Kenedi ubijen je u Dalasu u Teksasu, dok se vozio u predsjedničkoj koloni sa suprugom Džeki. Kenedija je ubio Li Harvi Osvald.

Vorenova komisija, koja je istraživala ubistvo, utvrdila je 1964. godine da je Osvald, bivši marinac koji je živio u Sovjetskom Savezu, djelovao samostalno.

Mnogi Amerikanci vjeruju da je sa smrću Kenedija počeo turbulentiji period u američkoj politici i društvu, u svijetlu rata u Vijetnamu i borbe za građanska prava.

Frenklin D. Ruzvelt (1933)

Novoizabrani predsjednik FDR bio je meta pokušaja ubistva u Majamiju, na Floridi. Nije povrijeđen, ali je u napadu ubijen gradonačelnik Čikaga Anton Cermak.

Teodor Ruzvelt (1912)

Poput Trampa, Tedi Ruzvelt je bio u trci za Bijelu kuću kao bivši predsjednik kada je upucan u Milvokiju, u Viskonsinu.

Metak, koji mu je ostao zaglavljen u grudima do kraja života, usporili su savijeni govor na 50 strana i čelična kutija za naočare u džepu košulje. Uprkos tome što je upucan, Ruzvelt je odlučio da održi planirani govor.

Vilijam Mekinli (1901)

Predsjednika Mekinlija ubio je anarhista Lion Čolgos u Bafalu, u Njujorku.

Abraham Linkoln (1865)

Linkolna je ubio Džon Vilks But, poznati glumac i simpatizer Konfederacije, dok je tadašnji predsjednik gledao predstavu "Naš američki rođak" u Fordovom pozorištu u Vašingtonu.

Butov napad, samo nekoliko dana nakon predaje snaga Konfederacije u Građanskom ratu, bio je dio veće zavjere koja je obuhvatala i pokušaje da se ubiju potpredsjednik Endrju Džonson i državni sekretar Vilijam Sivord.

XS
SM
MD
LG