Linkovi

FBI istražuje atentat na Trampa, bivši predsednik stigao na konvenciju


Tajna služba odvodi Trampa sa bine posle pucnjave, u Batleru, Pensilvaniji (Foto: Reuters/Brendan McDermid)
Tajna služba odvodi Trampa sa bine posle pucnjave, u Batleru, Pensilvaniji (Foto: Reuters/Brendan McDermid)

Bivši predsednik Donald Tramp saopštio je da se uputio u Milvoki, gde će ga republikanci formalno proglasiti svojim predsedničkim kandidatom kasnije ove nedelje, nakon što je preživeo atentat koji je dodatno rasplamsao podele u Americi.

Predsednik Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) Majkl Vetli rekao je za Foks njuz (Fox News) da vlasti rade zajedno na obezbeđivanju mesta gde će se održati konvencija, gde su zvaničnici stranke mesecima obavljali bezbednosne pripreme.

Predstavnici Tajne službe su saopštili da ne menjaju plan obezbeđenja republikanske konvencije zbog pokušaja ubistva Trampa, navodeći da su "potpuno spremni i da imaju sveobuhvatni plan za čuvanje bezbednosti učesnika konvencije".

"Planirao sam da odložim put u Viskonsin na Republikansku nacionalnu konvenciju za dva dana, ali sam ipak odlučio da ne mogu da dozvolim da nas 'snajperista' ili potencijalni ubica nateraju da promenimo raspored ili bilo šta drugo. Stoga odlazim za Milvoki po planu", napisao je Tramp na svojoj društevnoj mreži "Istina" (Truth Social).

Prethodno, takođe na toj društvenoj mreži, Tramp je poručio da je sada "važnije nego ikada" da zemlja ostane snažna i odlučna, i da se ne dozvoli "zlu da pobedi".

Takođe se zahvalio svima za molitve i dobre želje, i rekao da je "sam Bog sprečio da se dogodi nezamislivo".

Tramp je pogođen u uho tokom pucnjave na mitingu, koja je u subotu izazvala paniku na skupu i oštre osude širom zemlje i sveta. Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da pucnjavu istražuje kao atentat na Trampa.

Napadač je mrtav, a u pucnjavi je ubijena jedna osoba koja je prisustvovala mitingu u mestu Batler u Pensilvaniji, dok su još dve teško povređene, saopštili su zvaničnici i dodali da je reč o punoletnim muškarcima.

Žrtva je identifikovana kao 50-godišnji Kori Komperatore iz Pensilvanije, otac dvoje dece. Guverner Džoš Šapiro rekao je novinarima da je Kori poginuo kada je skočio da zakloni telom članove svoje porodice da bi ih zaštitio od metaka.

Dve osobe su u kritičnom stanju, prenose mediji. Asošijeted pres javlja da su u vozilu i kući osumnjičenog pronađeni materijali za pravljenje bombi.

Bivši američki predsednik poručio je i da se ne plaši.

"Nećemo se uplašiti, već ćemo ostati uporni u našoj veri i prkosni prema izopačenosti. Molimo se za oporavak onih koji su povređeni i nosimo u srcima one koji su poginuli", naveo je Tramp.

"Nestrpljivo iščekujem novi susret sa pristalicama u Viskonsinu", zaključio je Tramp.

Asošijeted pres je u nedelju ujutro objavio da su iz Trampove kampanje zahvalili Tajnoj službi i službama za hitne intervencije na reakciji. Takođe, osoblju iz kampanje je rečeno da ne dolaze u kancelarije u Vašingtonu i Vest Palm Biču dok se situacija ne raščisti.

On je u subotu posle napada odmah prebačen u bolnicu, odakle je izašao nekoliko sati kasnije kada je saopšteno da se oseća dobro.

Melanija Tramp: Životi su nam bili na ivici razorne promene

Melanija Tramp, bivša prva dama, u nedelju se oglasila saopštenjem objavljenom na Eksu, u kojem je rekla da je napad na njenog supruga doveo "njen život i život njenog sina na ivicu razorne promene".

"Ameriko, temelj naše zemlje je uzdrman, ali naša hrabrost i zdrav razum moraju prevladati i ujediniti nas. Kada sam videla da je metak pogodio mog supruga Donalda, shvatila sam da je moj život, kao i život mog sina Barona, bio na ivici razorne promene. Čudovište koje je mog supruga videlo kao nehumanu političku mašinu, pokušalo je da uništi Donaldovu strast - njegov smeh, genijalnost, ljubav prema muzici, inspiraciju. Njegova ljudska strana je sakrivena iza politčke mašine. Donald, velikodušni i brižni čovek sa kojim sam prošla i dobro i zlo u životu", napisala je bivša prva dama, koja se inače nije pojavljivala u kampanji svog supruga.

Melanija Tramp je napisala i da se ne sme zaboraviti da su "politika i političke igre inferiorne u odnosu na ljubav", i pozvala Amerikance da se ujedine.

Tajna služba je sada pod lupom, dok se postavljaju pitanje kako je napadač uspeo da izbegne njene agente i otvori vatru na Trampa. Republikanski lideri obećali su brzu istragu, dok je predsednik Džo Bajden pozvao na nezavisnu reviziju događaja i rada službe.

Ko je napadač?

FBI je saopštio rano u nedelju da je identifikovao 20-godišnjeg Metjua Kruksa kao "subjekta umešanog" u subotnji pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa, u jednom od najistaknutijih akata nasilja u američkoj politici poslednjih decenija.

U kratkom saopštenju navodi se da je Kruks iz Betel parka u Pensilvaniji, mesta oko sat vremena vožnje od lokacije na kojoj je održavan politički skup na kom je Tramp pogođen u uho dok je držao predizborni govor.

U saopštenju se ne navode dodatni detalji o Kruksu, za koga svedoci kažu da je otvorio vatru iz puške sa obližnjeg krova ispred mesta održavanja mitinga pre nego što su ga ubili službenici za sprovođenje zakona.

FBI je saopštio da je "u toku aktivna istraga" o incidentu, napominjući da svako ko ima informaciju treba odmah da kontaktira vlasti.

Na mestu pucnjave pronađena je poluautomatska puška, prenela je agencija Asošijeted pres pozivajući se na izvore.

Dostupne informacije pokazuju da je Kruks bio registrovan kao republikanski glasač u Pensilvaniji, ali i da je 2021. kada je imao 17 godina, donirao 15 dolara Demokratskom političkom akcionom komitetu.

Asošiejted pres je objavio, pozivajući se na svoje izvore, da je pušku kupio otac Metjua Kruksa, pre najmanje šest meseci.

Jedan očevidac naveo je za BBC da je video čoveka naoružanog puškom kako se penje na krov zgrade blizu mitinga. Osoba, koju BBC nije identifikovao, rekla je da su on i ljudi koji su bili pored njega pokušavali da alarmiraju obezbeđenje.

Tajna služba odgovorila je u nedelju na neke spekulacije u medijima i na društvenim mrežama da su odbijeni zahtevi da se bivšem predsedniku pojača obezbeđenje.

"Netačno je da je član predsednikovog tima tražio od Sekretarijata za unutrašnje poslove da mu se pojača obezbeđenje. Zapravo, Tajna služba je nedavno dobila dodatne zaštitne resurse i sposobnosti u vezi sa obezbeđenjem bivšeg predsednika".

Bajden osudio nasilje

Sa Trampom je razgovarao i aktuelni predsednik i demokratski rival u izbornoj trci Džo Bajden, koji se i obratio naciji u subotu uveče i pozvao na kraj političkog nasilja.

"U Americi nema mesta za ovu vrstu nasilja. To je bolesno", rekao je Bajden i dodao da je temeljno informisan o incidentu i da planira da razgovara sa Trampom.

"Svi ovo moraju da osude", naglasio je Bajden u obraćanju iz Delavera. Planirano je da se u Belu kuću vrati odmah u nedelju rano ujutro.

Prethodno je u saopštenju poručio da je zahvalan što je Tramp "bezbedan i dobro".

"Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije", naveo je Bajden i dodao:

"Džil i ja smo zahvalni Tajnoj službi što ga je odvela na bezbedno. Ovakvom nasilju nema mesta u Americi. Moramo da se ujedinimo kao nacija i da ga osudimo", poručio je Bajden.

Osumnjičeni za napad bio je van prostora predviđenog za miting, rekao je lokalni tužilac.

"Ne znam kako je stigao do lokacije na kojoj se nalazio, ali bio je van prostora. I mislim da je to nešto što ćemo morati da shvatimo kako je dospeo tamo", rekao je Ričard Goldinger, javni tužilac okruga Batler.

Agenti Tajne službe se bacaju preko Trampa na bini (Foto: AP Photo/Evan Vucci)
Agenti Tajne službe se bacaju preko Trampa na bini (Foto: AP Photo/Evan Vucci)

Šta se desilo?

Nekoliko minuta pošto je počeo Trampov miting u mestu Batler u Pensilvaniji, čuli su se pucnji i bivši predsednik se ubrzo sagnuo dole, kao i neki u publici.

Šestorica agenata Tajne službe istrčalo je na binu i okružilo Trampa, koji je ležao iza govornice. Na binu su izašli i drugi policajci naoružani puškama, a potom se čuo drugi rafal.

Agenti Tajne službe držali su Trampa na zemlji 25 sekundi. Čulo se kako neko viče: „Napadač je gotov!“ Neko drugi je viknuo: "Idemo!", dok su mnogi u masi nastavili da vrište.

Trampa je metak okrznuo po uhu (AP Photo/Gene J. Puskar)
Trampa je metak okrznuo po uhu (AP Photo/Gene J. Puskar)

Agenti su podigli Trampa na noge, njegova crvena bejzbol kapa sa natpisom "Učinimo Ameriku ponovo velikom" više mu nije bila na glavi, kosa mu je bila raščupana, desno uvo krvavo, a po licu je imao tragove krvi.

Prvi atentat na predsednika od napada na Regana 1981.

Napad na Trampa, koji je izveo muškarac za kojeg je saopšteno da ga je ubila Tajna služba, prvi je pokušaj da ubistva predsednika ili predsedničkog kandidata od napada na Ronalda Regana 1981.

Opasnosti kampanje pojačane su od ubistva Roberta F. Kenedija 1968. u Kaliforniji i potom kada je 1972. ranjen Džordž Volas, nezavisni kandidat za predsednika - čija se platforma često poredi sa Trampovom.

To je dovelo do boljeg obezbeđenja kandidata, a pretnje su upućivane i Džesiju Džeksonu 1988. i Baraku Obami 2008. godine.

Predsednici, posebno posle ubistva Džona F. Kenedija 1963, imaju još jače obezbeđenje od kandidata. Tramp je izuzetno redak primer bivšeg predsednika i aktuelnog predsedničkog kandidata.

"Dozvolite mi da uzmem cipele. Dozvolite mi da uzmem cipele“, rekao je Tramp, dok su ga agenti podizali sa zemlje. Zatim je kazao: „Čekaj, čekaj, čekaj“, pre nego što je podigao pesnicu.

Jedan agent je podigao ruku iznad Trampove glave, kako bi je zaštitio od još potencijalnih hitaca. Tramp je nastavio da maše pesnicom prema gomili, govoreći "borba“. Mnogi u masi počeli su da skandiraju "SAD, SAD!"

Mesto mitinga se veoma brzo ispraznilo, ostale su prevrnute stolice, a bina je ograđena žutom policijskom trakom. Iznad mesta pucnjave je kružio helikopter, a naoružani policajci su takođe viđeni na krovu zgrade u blizini bine na kojoj je stajao Tramp.

Guverner Severne Dakote Dag Burgum, senator sa Floride Marko Rubio i senator iz Ohaja Džej Di Vens, sva trojica na Trampovom užem spisku na izboru za potpredsednika, odmah posle incidenta su izrazili zabrinutost za bivšeg predsednika.

Rubio je podelio fotografiju na kojoj je Tramp sklonjen sa bine sa podignutom pesnicom i tragom krvi na licu uz reči "Bog je zaštitio predsednika Trampa".

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro, demokrata, na Eksu je saopštio da je obavešten o situaciji i da je policija Pensilvanije bila na skupu. "Nasilje usmereno na bilo koju političku stranku ili političkog lidera je apsolutno neprihvatljivo. Nije mu mesto u Pensilvaniji ili Sjedinjenim Državama", saopštio je on.

Tramp i Bajden su u tesnoj izbornoj trci uoči izbornog revanša iz 2020, a većina istraživanja javnog mnjenja, pokazuje većina relevantnih istraživanja javnog mnjenja.

Bajden se suočava sa sopstvenim problemima unutar Demokratske stranke posle katastrofalne debate protiv Trampa pre nešto više od dve nedelje.

Tramp, koji je bio predsednik od 2017-2021, lako je nadmašio svoje rivale za republikansku nominaciju na početku kampanje i uglavnom je ujedinio oko sebe stranku koja se nakratko pokolebala u podršci nakon što su njegove pristalice upale u vašingtonski Kapitol 6. januara 2021, pokušavajući da poništi svoj izborni poraz.

XS
SM
MD
LG