Linkovi

Zelenski optimista po pitanju šire upotrebe zapadnog oružja


Lider većine u Senatu SAD Čak Šumer i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel sastaju se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama samita povodom 75. godišnjice NATO-a, na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 10. jula 2024.
Lider većine u Senatu SAD Čak Šumer i lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel sastaju se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim na marginama samita povodom 75. godišnjice NATO-a, na Kapitol Hilu u Vašingtonu, 10. jula 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je u sredu optimizam da će njegovim snagama biti dato više slobode da koriste oružje koje isporučuje Zapad za napade na ruske ciljeve, za šta se ukrajinski zvaničnici zalažu kako bi se efikasnije branili od ruske invazije.

Tokom posete Zelenskog Kapitol hilu u Vašingtonu, gde se sastajao sa liderima Kongresa, ukrajinska služba Glasa Amerike ga je pitala da li misli da će sva ograničenja za ukrajinsku vojsku biti ukinuta.

"Računamo na to", rekao je Zelenski.

Njegovi razgovori na marginama samita NATO uključivali su sastanke sa predsedavajućim Predstavničkog doma Majkom Džonsonom i liderom demokrata u Predstavničkom domu Hakimom Džefrisom.

"Objasnio sam da je volja Kongresa bila da im omogući fleksibilnost da koriste oružje i pomoć koja je poslata da procesuiraju rat kako oni smatraju da je potrebno", rekao je Džonson ukrajinskoj službi Glasa Amerike. "Verujem da je to ono što Kongres namerava".

Džefris je razgovore sa Zelenskim opisao kao "veoma pozitivne".

"Jasno smo stavili do znanja da čvrsto stojimo uz narod Ukrajine u njihovoj hrabroj i hrabroj borbi protiv ruske agresije", rekao je on Ukrajinskoj službi Glasa Amerike.

Novi napadi

Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da su ruske snage napale Sumsku oblast preko noći sa dve balističke rakete.

Ukrajinske vazduhoplovne snage su takođe saopštile da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila svih šest vazdušnih bespilotnih letelica koje je lansirala Rusija, a presretanja su obavljena iznad regiona Ivano-Frankivsk, Hmeljnicki, Lavov i Mikolajv.

Vitalij Kim, regionalni guverner Nikolajeva, rekao je da su ostaci oborenog drona izazvali požar, ali da u napadu nije bilo povređenih.

Zvaničnici u Hmeljnickom i Lavovu prijavili su da nema štete ili žrtava u njihovim oblastima.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je uništilo dva ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti, kao i po jedan dron iznad Tambovske, Tulske i Moskovske oblasti.

Ukrajinska služba VOA učestvovala je u pisanju ovog izveštaja.
XS
SM
MD
LG