Linkovi

Sudija Vrhovnog suda Alito išao na putovanje koje su platili republikanski donatori


Sudija Semjuel Alito, prilikom poziranja sudija Vrhovnog suda za grupnu fotografiju, 23. aprila 2021. godine.Sudija Vrhovnog suda Alito prihvatio putovanje koje su platili republikanski donatori
Sudija Semjuel Alito, prilikom poziranja sudija Vrhovnog suda za grupnu fotografiju, 23. aprila 2021. godine.Sudija Vrhovnog suda Alito prihvatio putovanje koje su platili republikanski donatori

Sudija Vrhovnog suda SAD Semjuel Alito prihvatio je 2008. godine putovanje u luksuznu ribarsku kolibu na Aljasci od dva bogata republikanska donatora, od kojih je jedan više puta imao interese pred Vrhovnim sudom. Sudija Alito nije prijavio ta putovanja u svom finansijskom izvještaju za tu godinu, objavila je Propablika.

U priči ove neprofitne organizacije za istraživačko novinarstvo navodi se da je Alito u julu 2008. odleteo u udaljeni dio Aljaske privatnim avionom biznismena i republikanskog donatora Pola Singera. Hedž fond koji je osnovao ovaj milijarder od tada je pred sudom iznio desetak slučajeva, a Alito se nije izuzeo ni u jednom od tih slučajeva, prenosi Propablika.

Alitov trodnevni boravak u kolibi „King Salmon“ platio je drugi bogati donator, Robin Arkli II, vlasnik kompanije za hipoteke, koja se tada nalazila u Kaliforniji. Leonard Lio, tada vođa konzervativne pravne grupe „The Federalist Society“, pomogao je u organizaciji putovanja, uključujući obezbjeđivanje mjesta za Alita u Singerovom avionu. To bi Alita koštalo najmanje 100.000 dolara da je sam iznajmio avion, prenosi Propablika.

Sudije Vrhovnog suda, kao i druge američke federalne sudije, imaju obavezu da podnose godišnje finansijske izveštaje, u kojima se od njih traži da navedu poklone koje su dobili. Međutim, viši sud ne podliježe obavezujućem kodeksu ponašanja koji se primjenjuje na sudije nižih sudova, dajući sudijama slobodu da pišu i sprovode vlastita pravila.

Alito je osporio nalaze u kolumni u Vol strit žurnalu, koja je objavljena prije nego što je Propablika objavila svoju priču, navodeći da nije imao obavezu da otkrije detalje putovanja ili da se izuzme iz slučajeva koji uključuju Singerov hedž fond.

Sjećam se da sam razgovarao sa gospodinom Singerom u samo nekoliko navrata, a svi su se (osim kratkog razgovora na pecanju prije 15 godina) sastojali od kratkih i neobaveznih komentara na događajima kojima su prisustvovale velike grupe”, napisao je Alito. “Ni u jednoj prilici nismo diskutovali o aktivnostima njegovih biznisa i nikada nismo razgovarali ni o jednom predmetu ili pitanju pred Sudom.”

Što se tiče leta, gospodin Singer i drugi su se već dogovorili da lete za Aljasku kada sam bio pozvan, neposredno prije tog događaja, a pitali su me da li bih volio da odletim tamo na mjestu koje bi, koliko sam upoznat, inače bilo upražnjeno. Koliko sam shvatio, to nije nametnulo nikakve dodatne troškove gospodinu Singeru”, naveo je Alito.

Otkriće o Alitovom prihvatanju putovanja dolazi nakon što se Vrhovni sud suočava sa nizom pitanja o etici, uključujući obavezu sudija da otkrivaju detalje o putovanjima koja se plaćaju. To je navelo demokrate u Kongresu da traže zakon koji bi Sudu nametnuo obavezujuća etička pravila.

U aprilu, Propablika je izvijestila da je još jedan sudija Vrhovnog suda, Klarens Tomas, tokom protekle dvije decenije prihvatao luksuzna putovanja od republikanskog donatora Harlana Kroua, a da ih nije prijavljivao na formularima za transparentnost finansijskih podataka. Takođe, Krou je od njega kupio nekretninu i plaćao školovanje za dijete koje je Tomas odgajao.

Od usvajanja zakona iz vremena Votergejt afere, sudije bi trebalo da prijavljuju poklone koje dobiju. Ali i Tomas i Alito tvrde da ih zakonska odredba o „ličnom gostoprimstvu” izuzima od te obaveze.

U martu je federalno pravosuđe proširilo obavezu prijavljivanja za sve sudije, uključujući i sudije visokih sudova, iako su noćenja u privatnim kućama za odmor u vlasništvu prijatelja i dalje izuzeta od toga.

Koliba u kojoj je Alito boravio često je privlačila poznate ličnosti i bogate biznismene - i obično je koštala 1.000 dolara po noći.

Propablika je u tekstu navela da je Alitova grupa večerala krakove kraljevskog raka ili koubi govedinu, dok se jedan član hvalio da vino koje su pili košta 1.000 dolara po flaši.

Alito je napisao da je smještaj bio manje raskošan, dodajući da se ne sjeća da li je grupi od oko 20 ljudi služeno vino: „ali ako je bilo vina, to sigurno nije bilo vino koje košta 1.000 dolara“.

XS
SM
MD
LG