Linkovi

Amerikanac plivao u Seni pre Olimpijskih igara, uprkos strahovima da je reka zagađena


Brodovi na Seni u Parizu, 4. jula 2024. (Foto: Photo AFP/JOEL SAGET)
Brodovi na Seni u Parizu, 4. jula 2024. (Foto: Photo AFP/JOEL SAGET)

76-godišnji američki plivač okupao se u Seni, hrabro skočivši u mutnu vodu u centru Pariza kako bi proslavio američki Dan nezavisnosti i ujedno skrenuo pažnju na napore francuske vlade da očisti reku pred početak Olimpijskih igara.

Izabrao je dobar trenutak: nekoliko sati kasnije, regionalne vlasti objavile su podatke da se kvalitet vode popravio u proteklih nekoliko nedelja, zbog čega su porasle nade da će neke od olimpijskih trka ipak moći da se održe u Seni.

Džoel Stret Meklur, koji je poslednji put plivao u Seni 1976. godine, snimajući naslovnicu jednog časopisa, kaže da je impresioniran napretkom u čišćenju vode, ali je ipak bio zabrinut.

Možda ću zažaliti ovo plivanje", rekao je Meklur pre nego što je ušao u vodu. "Ali ako se vratim živ, to će dokazati da su Francuzi obavili dobar posao čisteći reku".

Gradonačelnica Pariza An Idalgo prvo je planirala da pliva u Seni u junu, kako bi dokazala da je reka čista - zbog čega su njeni brojni kritičari zapretili da će tog dana obavljati nuždu u reci.

Međutim, otkazala je taj događaj nakon što je predsednik Emanuel Makron iznenada raspisao prevremene izbore koji su izazvali političke tenzije u Francuskoj i, za mnoge, zasenili uzbuđenje pred početak Olimpijskih igara.

Zbog snažnih pljuskova proteklih meseci, rečna struja je mnogo brža nego što je uobičajeno u ovo doba godine, i Idalgo je najavila da će ipak plivati u Seni sredinom jula.

Mislim da je predsednik organizovao nove izbore da bi izbegao da pliva u Seni", našalio se Meklur.

Posle kratkog plivanja rekao je da je voda "fantastična", i izrazio nadu da će drugi slediti njegov primer i iskoristiti činjenicu da je voda čista.

Maratonsko plivanje i triatlon trebalo bi da se održe u reci blizu mosta Aleksandra III tokom Olimpijskih igara koje traju od 26. jula do 11. avgusta, kao i Paraolimpijskih igara, koje se održavaju od 28. avgusta do 8. septembra.

Opasni nivoi bakterije ešerihija koli pronađeni su u reci prošle nedelje -što je bila treća uzastopna nedelja. Ali u četvrtak, regionalne vlasti objavile su nove rezultate koji pokazuju da se situacija poboljšala.

Prema rezultatima testiranja koje je obavila grupa Eau de Paris, svih dana između 26. juna i 2. jula, osim jednog, nivo zagađenja bio je ispod bezbedne granice koju je odredila Svetska federacija za triatlone.

Francuski zvaničnici su optimisti i tvrde da nemaju plan B za Olimpijske trke na otvorenim vodama.

XS
SM
MD
LG