Linkovi

Putin putuje u Kinu, produbljuje saradnju sa Ši Đinpingom


Arhiva: Ruski predsednik Vladimir Putin rukuje se sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom tokom sastanka na samitu Foruma inijative Pojas i put, u Pekingu, Kina, 18. oktobra 2023.
Arhiva: Ruski predsednik Vladimir Putin rukuje se sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom tokom sastanka na samitu Foruma inijative Pojas i put, u Pekingu, Kina, 18. oktobra 2023.

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Kinu od 16. do 17. maja, saopštio je Kremlj u utorak, što će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo u novom šestogodišnjem mandatu, kako bi podvukao produbljivanje partnerstva sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom.

Kina i Rusija su proglasile partnerstvo "bez ograničenja" u februaru 2022. kada je Putin posetio Peking samo nekoliko dana pre nego što je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, što je izazvalo najsmrtonosniji kopneni rat u Evropi od Drugog svetskog rata.

"Na poziv kineskog predsednika Ši Đinpinga, Vladimir Putin će boraviti u državnoj poseti Kini 16. i 17. maja kao svoje prvo putovanje u inostranstvo nakon stupanja na dužnost", saopštio je Kremlj.

Putin (71) i Ši (70) učestvovaće na svečanoj večeri povodom proslave 75 godina od kada je Sovjetski Savez priznao Narodnu Republiku Kinu, koju je proglasio Mao Cedong 1949. godine.

Rojters je ekskluzivno u martu izvestio da će Putin otputovati u Kinu u maju.

Sjedinjene Države smatraju Kinu svojim najvećim konkurentom, a Rusiju najvećom državnom pretnjom, dok predsednik SAD Džo Bajden tvrdi da će ovaj vek biti definisan egzistencijalnim nadmetanjem između demokratija i autokratija.

Putin i Ši dele zajednički širi pogled na svet, a Zapad vide kao dekadentan i u opadanju, dok Kina osporava prevlast SAD u svemu, od kvantnog računarstva i sintetičke biologije do špijunaže i teške vojne moći.

Rekordna rusko-kineska trgovinska razmena

Tokom posete, Putin će se sastati sa kineskim premijerom Li Ćjangom kako bi razgovarali o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji. Putin će takođe posetiti Harbin, grad koji ima jake veze sa Rusijom.

Putin se snažno okrenuo Kini nakon što su Sjedinjene Države i njihovi saveznici pokušali da izoluju Rusiju kao kaznu za rat u Ukrajini.

Kinesko-ruska trgovina dostigla je rekord od 240,1 milijardi dolara u 2023. godini, što je 26,3 odsto više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci kineske carine.

Kina je ojačala svoje trgovinske i vojne veze sa Rusijom pošto su Sjedinjene Države i njeni saveznici uveli sankcije protiv obe zemlje. Rusija je postala najveći kineski dobavljač sirove nafte, a njene isporuke nafte Kini skočile su za više od 24% u 2023. uprkos sankcijama Zapada.

Putin i Ši će "detaljno razgovarati o čitavom nizu pitanja sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje", saopštio je Kremlj.

Oni će "identifikovati ključne oblasti za dalji razvoj rusko-kineske praktične saradnje i detaljno razmeniti mišljenja o najhitnijim međunarodnim i regionalnim pitanjima".

Kremlj je saopštio da će dvojica lidera potpisati zajedničku izjavu nakon sastanka.

XS
SM
MD
LG