Linkovi

Bajden pozvao na jedinstvo i smirivanje strasti posle atentata na Trampa


Predsednik Džo Bajden obraća se naciji iz Ovalne kancelarije Bele kuće, 14. jula 2024. (Foto: AFP/Erin Schaff)
Predsednik Džo Bajden obraća se naciji iz Ovalne kancelarije Bele kuće, 14. jula 2024. (Foto: AFP/Erin Schaff)

Predsednik SAD Džo Bajden obratio se naciji u nedelju uveče iz Ovalne kancelarije Bele kuće i pozvao Amerikance da spuste političku temperaturu i ne zaborave da su susedi jedni drugima, posle atentata u kojem je ranjen njegov republikanski rival Donald Tramp.

Napad na Trampa nas je "sve pozvao da se zaustavimo i ustuknemo", rekao je Bajden u obraćanju koje je trajalo manje od sedam minuta. Kako je istakao, Tramp "na sreću" nije ozbiljno ranjen.

Ne smemo dozvoliti da se ova vrsta nasilja normalizuje. Politička retorika u zemlji je postala veoma užarena i vreme je da se ohladi", rekao je. "Svi imamo dužnost da to učinimo", izjavio je Bajden.

"U Americi rešavamo nesuglasice na glasačim mestima, a ne mecima", poručio je predsednik u govoru koji su prenosile sve velike TV mreže uključujući i konzervativni kanal Foks njuz.

To je treći put da je Bajden upotrebio formalno okruženje Ovalne kanclearije da komentariše pitanja od velikog značaja za Amerikance od kada je stupio na položaj 2021.

Takođe je pozvao građane SAD da ne donose ishitrene zaključke dok se vodi istraga o pucnjavi na Trampovom mitingu u Pensilvaniji, jednoj od država koje odlučuju ishod predsedničkih izbora.

U Americi nema mesta ovoj vrsti nasilja - ili bilo kakvom nasilju", rekao je Bajden. "Pokušaj ubistva je suprotan svemu što mi predstavljamo, kao zemlja. Mi nismo takva zemlja, to nije američki način i ne smemo da dozvolimo da se to dešava", poručio je predsednik.

Bajden je naveo nekoliko primera političkog nasilja poslednjih godina, uključujući napad Trampovih lojalista na Kapitol 6. januara 2021, i napad čekićem na Pola Pelosija, supruga bivše predsedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi, 2022. godine.

"Nasilje nikada nije odgovor", rekao je Bajden.

Četvoro američkih predsednika je do sada ubijeno u atentatu a nekoliko je preživelo pokušaj ubistva. Više predsedničkih kandidata je bilo upucano, a kod nekoliko je ishod bio fatalan.

"Jedinstvo je cilj koji je najteže dostići, ali ništa u ovom trenutku nije važnije od toga - jedinstva. Vodićemo debate i nećemo se slagati. To se neće promeniti. Ali nećemo izgubiti iz vida ko smo kao Amerikanci", rekao je Bajden ranije tokom dana, kada se takođe obratio građanima iz Bele kuće, u prisustvu potpredsednice Kamale Haris i sekretara za pravosuđe Merika Garlanda.

Bajden je rekao da je imao "kratak, ali dobar razgovor" sa Trampom u nedelju i da je "iskreno zahvalan što se oseća dobro i što se oporavlja".

Predsednik je izjavio da je naredio da se sprovede temeljna istraga o događaju na Trampovom mitingu u Pensilvaniji.

"U Americi nema mesta ovoj vrsti nasilja, ili bilo kom nasilju. Pokušaj ubistva je suprotan svemu za šta se zalažemo kao nacija - svemu".

XS
SM
MD
LG