Linkovi

Bajden u pokušaju da spase svoju predsedničku kandidaturu


Predsednik Džo Bajden, arhivska fotografija (AP Photo/Alex Brandon)
Predsednik Džo Bajden, arhivska fotografija (AP Photo/Alex Brandon)

Predsednik Džo Bajden pokušava da spase svoju predsedničku kandidaturu koja je u opasnosti, i da objasni svima da su ulozi na izborima veći od njegovih ličnih političkih ambicija, i da se tiču i demokratije i ekonomije.

Utisak je da Bajden ima još samo nekoliko dana da ubedi demokrate da je sposoban za još jedan predsednički mandat, posle katastrofalnog nastupa u debati prošle nedelje protiv republikanca Donalda Trampa.

U intervjuu radio stanici u Viskonsinu, Bajden je rekao da su "ulozi veoma visoki".

"Znam da to znate. Demokratija, ekonomske slobode, sve je to u opasnosti...Funkcija predsednika je najmoćnija funkcija na svetu i treba nam neko mudar i sa karakterom", poručio je Bajden.

Ovaj intervju je deo medijske taktike Bajdenovog tima da ga što više izlože u medijima, u trenutku koji je od odsudne važnosti, kako kažu predsednik i njegovi saradnici, za njegovu kandidaturu. Neki donatori se povlače ili najavljuju povlačenje iz kampanje, rekao je za AP izbor upućen u situaciju.

Posle proslave Dana nezavisnosti u Beloj kući, Bajden će u petak biti na mitingu u Viskonsinu, gde će dati i televizijski intervju Džordžu Stefanopulosu sa ABC-a, koji će se emitovati u prajm tajmu.

Predsednik SAD će u nedelju u Filadelfiji održati konferenciju za novinare povodom NATO samita koji počinje naredne nedelje u Vašingtonu.

Međutim, pitanje je šta će biti sa kampanjom ako se Bajden ne pokaže dobro u intervjuu za ABC. Razgovori koji su se vodili maltene šapatom, o tome ko bi mogao da zameni Bajdena, sada su sve glasniji.

Bajden za sada kaže da nije spreman da se povuče i to je preneo na sastanku sa demokratskim guvernerima, bliskim saradnicima i zaposlenima u izborom štabu.

Vremena za potencijalnu promenu nema mnogo. Konvencija Demokratske stranke biće održana 19. avgusta i na njoj bi trebalo da se izabere formalni kandidat.

"Ponosan sam što se kandidujem za reizbor kao predsednik koji je ispunio svoja obećanja. Imao sam lošu noć, lošu noć. Uprskao sam. Ali 90 minuta na toj sceni ne mogu da izbrišu sve što sam uradio za tri i po godine", rekao je u intervjuu za radio WURD iz Filadelfije.

U privatnim razgovorima Bajden se fokusirao na to kao da obrne putanju svoje kampanje koja je krenula nizbrdo posle debate, i naglasio kritičnost predsedničkih izbora. Tokom jednog razgovora, kada je upitan šta će da radi ako ne uspe da preokrene tok svoje kampanje, Bajden je rekao da će staviti zemlju na prvo mesto, rekao je izvor koji je razgovarao direktno sa predsednikom.

Bajden se u sredu sastao sa demokratskim guvernerima u Beloj kući. Neki od njih su posle rekli da je razgovor bio otvoren, i da će posle svega stajati uz Bajdena.

Tokom tog sastanka, Bajden je rekao liderima da ga je posle debate pregledao doktor, rekli su za AP anonimni izvori. Nekoliko sati pre toga, međutim, portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer je rekla da predsednik nije bio na lekarskom pregledu.

Bela kuća je Bajdenov loš performans i promukao glas objasnila prehladom. Predsednik je dodao da je bio umoran i od promene vremenskih zona, jer je 12 dana pre debate intenzivno putovao po inostranstvu.

Bajdenovi saradnici odbacili su pozive da objave malo više informacija o zdravlju predsednika. Nakon sistematskog pregleda u februaru, lekari su rekli da je sposoban da bude na dužnosti predsednika.

Dvoje demokrata iz Kongresa je javno pozvalo Bajdena da istupi iz trke, dok drugi čekaju da vide kako se razvija situacija, kakvi su rezultati anketa i kakav će biti Bajden u intervjuu za ABC, rekle su pojedine demokrate za AP.

Neki kažu da je potpredsednica Kamala Haris favoritkinja da zameni Bajdena, dok alternative ostaju i guverner Kalifornije Gevin Njusom i guvernerka Mičigena Grečen Vitmer.

Na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama, Donald Tramp govori o Kamali Haris kao svojoj rivalki i dodaje da je "jako patetična". Nije, međutim, poznato kada je Tramp to rekao.

XS
SM
MD
LG