Linkovi

Crna Gora: Optužni predlog protiv bivšeg šefa ANB-a zbog nezakonitog prisluškivanja


SDT Crne Gore (Photo: VOA)
SDT Crne Gore (Photo: VOA)

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podnijelo je optužni predlog protiv bivšeg direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Peruničića zbog sumnje da je izdavao usmene naloge za praćenje komunikacije na brojevima telefona 50 osoba, jedne političke partije, više privrednih društava i jedne vjerske zajednice, saopštili su tužioci u srijedu.

SDT navodi da je optužni predlog podnijet Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici.

"On (Peruničić) se sumnjiči da je izvšio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora do pet godina", navodi SDT.

U optužnom predlogu se navodi da je "okrivljeni optužen da je, u periodu od decembra 2019. do avgusta 2020. godine, u Podgorici, protivpravno iskorišćavao svoj službeni položaj i ovlašćenje direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, jer je, suprotno Zakonu o Agenciji za nacionalnu bezbjednost i bez odobrenja predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore ili sudije koji ga zamjenjuje, nepoznatim službenicima Agencije izdavao usmene naloge za primjenu nadzora nad elektronskim komunikacijama za brojeve telefona 50 fizičkih lica, jedne političke partije, više privrednih društava i jedne vjerske zajednice".

"Time je teže povrijedio njihova prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, garantovana Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i Ustavom Crne Gore", saopštili su iz SDT-a.

Dugogodišnjeg šefa crnogorske ANB u vrijeme vladavine DPS-a, u decembru 2020. smijenila je Vlada Zdravka Krivokapića, a u oktobru 2021. bio je privođen zbog sumnje u zloupotrebu položaja.

XS
SM
MD
LG