Linkovi

Vučić uručio orden Ričardu Grenelu zbog razvijanja prijateljskih odnosa SAD i Srbije


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je bivšem specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena, u Beogradu, 25. oktobra 2023. (Foto: FoNet)
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je bivšem specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena, u Beogradu, 25. oktobra 2023. (Foto: FoNet)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je bivšem specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između dve zemlje.

Vučić je, u ime građana, iskazao zahvalnost Grenelu kao "istinskom prijatelju Srbije", ocenivši da njegova uloga u dijalogu Beograda i Prištine nije samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već je bila ključna i u jačanju veza između SAD i Srbije.

"Njegov mandat, kao čoveka za dijalog, pokazao je njegovu oštrinu i diplomatsko umeće, i pre svega spremnost da čuje argumente druge strane i kada se sa njima ne slaže. Grenel je tokom, pa i svoje službe u vezi sa dijalogom demonstrirao nešto što gotovo nismo mogli da vidimo u onome što mi eufemistički nazivamo međunarodnom zajednicom - a to je objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost vanserijskog karaktera", ukazao je Vučić.

Orden srpske zastave prvog stepena koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio bivšem specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu, u Beogradu, 25. oktobra 2023. (Foto: FoNet)
Orden srpske zastave prvog stepena koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodelio bivšem specijalnom izaslaniku predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardu Grenelu, u Beogradu, 25. oktobra 2023. (Foto: FoNet)

On je naveo da razgovori sa Grenelom nisu uvek bili laki, naprotiv, i kada je bio u Vašingtonu, bilo je teško da odbije ono što je tražio.

"Čak i kada smo to iz jasnih razloga morali da učinimo, Grenel nije zatvarao vrata, nije pretio, nije donosio odluke o kažnjavanju onih koji su imali drugačiji stav ili koji nisu želeli da budu stoprocentno poslušni", rekao je predsednik Srbije.

Grenel je poručio da voli Srbiju, voli ljude u njoj, ali da voli i narod Kosova i dodao da veruje da je jedina osoba koja je ikad primila orden Srbije - i sličan od Kosova, pre tri godine - a Beogradu poželeo da u budućim razgovorima sa Prištinom ima sagovornika kao što je bio Hašim Tači, koji bi, kako je naveo, "mogao da pokrene napred toliko stvari o kojima bi se razgovaralo".

On je dodao da mu je žao što nema Tačija kao pregovarača i da zna da se možda neki neće saglasiti, ali je sada u privatnom sektoru, više nije službenik vlade SAD i može sebi dozvolitu da kritikuje pregovarački proces, da daje savete, kao što su njemu neki davali.

Grenel je naglasio da je bio jasan i kritički nastrojen prema sadašnjem kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju, i da nakon ranijih pritisaka na Beograd, sada taj pritisak mora da bude usmeren na njega, "da primeni ono što je Tači obećao", jer to ne čini.

"Verujem da međunarodna zajednica mora da izvrši pritisak da Kurti apsolutno ispuni ono na šta se obavezao, a onda da ide pritisak na obe strane da učine ustupke, zato što je to jedini način da se nađe rešenje", ocenio je on.

Prema mišljenju predsednika Srbije, i nakon završetka svog posredničkog mandata Grenel je doživljen kao pravičan i pravedan i daleko izvan granica Srbije.

"I zato je zauzeo posebno mesto u narodu Srbije, kod naših građana", rekao je Vučić.

Glavna karakteristika Grenela, napomenuo je Vučić, je što je ekonomiju pretpostavio politici, i da je "dobro razumeo da kada rešimo ekonomske probleme, moći ćemo da rešimo i veliki broj političkih".

Grenel je pojasnio da koncept - ekonomija ispred politike - nije bila njegova ideja, nego tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Čime se bavi Ričard Grenel?

Grenel od 2020. godine i promene američke administracije više nije u Beloj kući i nije zadužen za dijalog Srbije i Kosova, ali je veoma čest gost u Beogradu - bilo da je reč o formalnim ili neformalnim susretima.

Na svom Instagram profilu s vremena na vreme objavljuje fotografije i video snimke iz noćnog provoda u beogradskim klubovima, gde mu je društvo pravio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

Grenel je ranije negirao da se bavi lobiranjem za Srbiju i tvrdio da je u privatnom sektoru i da promoviše privatna ulaganja.

Prema javno dostupnim podacima, Grenel je sada savetnik za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku u organizaciji Američki centar za zakon i pravdu (ACLJ).

Pojavljuje se i u svojstvu voditelja i analitičara na konzervativnoj televiziji Njuzmaks naklonjenoj Donaldu Trampu, gde je nekoliko puta ugostio i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Grenel, koga su zbog načina rada nekada zvali "mali Tramp", blizak je saradnik bivšeg predsednika i često mu iskazuje podršku na društvenim mrežama.

Pre nego što je došao u Belu kuću, Grenel je za vreme Trampove administracije bio ambasador SAD u Nemačkoj.

Prethodno je imao kompaniju koja se bavila medijskim savetovanjem i lobiranjem, a osam godina proveo je u Ujedinjenim nacijama kao portparol misije SAD u toj organizaciji.

U izveštaju korišćeni su materijali agencije Fonet.

XS
SM
MD
LG