Linkovi

Hezbolah saopštio da je njihov najviši komandant bio u zgradi pogođenoj u izraelskom vazdušnom napadu


Zgrada pogođena u izraelskom vazdušnom udaru u južnom predgrađu Bejruta, u Libanu, 30. jula 2024. U izraelskom vazdušnom napadu u utorak uveče pogođeno je Hezbolahovo uporište južno od Bejruta, saopštili su zvaničnici Hezbolaha i TV stanica grupe.
Zgrada pogođena u izraelskom vazdušnom udaru u južnom predgrađu Bejruta, u Libanu, 30. jula 2024. U izraelskom vazdušnom napadu u utorak uveče pogođeno je Hezbolahovo uporište južno od Bejruta, saopštili su zvaničnici Hezbolaha i TV stanica grupe.

Ekstremistička grupa Hezbolah sa sedištem u Libanu saopštila je u sredu da traga za telom svog visoko rangiranog komandanta pošto je Izrael saopštio da ga je ubio u vazdušnom napadu na zgradu u Bejrutu.

U saopštenju Hezbolaha se navodi da je Fuad Šukur bio u zgradi koju su izraelske snage napale u utorak.

Izrael je saopštio da je Šukur odgovoran za subotnji vazdušni napad u kojem je ubijeno 12 dece koja su se igrala na fudbalskom terenu na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael.

"Večeras su [Izraelske odbrambene snage] izvele preciznu i profesionalnu operaciju kako bi eliminisale najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha", rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galan.

"Večeras smo pokazali da krv našeg naroda ima cenu i da na ovom kraju nema mesta izvan domašaja naših snaga".

Smatra se da je Šukur vojni savetnik vođe Hezbolaha Hasana Nasralaha i da je dugo bio aktivan u organizaciji koju su SAD progasile za terorističku.

Sjedinjene Države su ga sankcionisale 2015. i stavile na poternicu zbog njegove navodne uloge u bombaškom napadu na kasarnu američkih marinaca u Bejrutu 1983.

Libanska državna nacionalna novinska agencija saopštila je da je izraelski napad bio usmeren na područje u blizini Hezbolahovog saveta Šura u prestoničkom naselju Haret Hreik.

Ministarstvo javnog zdravlja Libana saopštilo je da su u napadu ranjene 74 osobe.

Ujedinjene nacije su izrazile "ozbiljnu zabrinutost zbog udara izraelskih odbrambenih snaga na gusto naseljena južna predgrađa Bejruta".

"Dok čekamo dalje razjašnjenje okolnosti, ponovo pozivamo strane na maksimalnu uzdržanost i pozivamo sve zainteresovane da izbegnu bilo kakvu dalju eskalaciju", rekao je u saopštenju Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša.

Izrael i Sjedinjene Države okrivile su Hezbolah za subotnji napad na selo nastanjeno Druzima, Majdal Šams, na Golanskoj visoravni koju je okupirao Izrael, iako je Hezbolah negirao odgovornost.

Izrael i Hezbolah su razmenjivali napade preko granice od početka rata u Gazi prošlog oktobra. Hezbolah je rekao da deluje u znak solidarnosti sa Hamasom, što je ista motivacija koju navode ekstremisti Huti sa sedištem u Jemenu koji su mesecima ometali ključnu rutu za brodove u Crvenom moru napadima na brodove. Sve tri grupe podržava Iran.

U izveštaju su korišćeni materijali agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG