Linkovi

Hamas i Hezbolah se suočavaju sa dilemom kako da odgovore Izraelu posle ubistava ključnih lidera


Šef Hamasa Ismail Hanije aplaudira tokom govora iranskog predsednika Masuda Pezeškijana, dok zamenik lidera libanske ekstremističke grupe Hezbolah, šeik Naim Kasem, levo, sedi, tokom ceremonije polaganja zakletve Pezeškijana u iranskom parlamentu, u Teheranu, 30. jula 2024.
Šef Hamasa Ismail Hanije aplaudira tokom govora iranskog predsednika Masuda Pezeškijana, dok zamenik lidera libanske ekstremističke grupe Hezbolah, šeik Naim Kasem, levo, sedi, tokom ceremonije polaganja zakletve Pezeškijana u iranskom parlamentu, u Teheranu, 30. jula 2024.

Bivši izraelski savetnik za nacionalnu bezbednost izavio je za Glas Amerike da se iranske proksi grupe, Hamas i Hezbolah, suočavaju sa dilemama u razmatranju odmazde protiv Izraela zbog ubistva dvojice svojih visoko rangiranih članova u napadima na Bejrut i Teheran u razmaku od nekoliko sati.

Izraelske Brigadni general u rezervi Džejkob Nejgel, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost premijera Benjamina Netanjahua, razgovarao je o tim dilemama u telefonskom intervjuu za Glas Amerike u sredu. Nagel je gostujući saradnik sa sedištem u Izraelu u Fondaciji za odbranu demokratije, američkoj istraživačkoj grupi za spoljnu politiku i bezbednost u Vašingtonu.

Izrael tvrdi da je ubio Fuada Šukra, glavnog vojnog komandanta libanske grupe Hezbolah, koju su SAD proglasile za terorističku, u napadu u utorak na zgradu u uporištu te grupe u južnom Bejrutu. Hezbolah nije potvrdio da li je Šukr ubijen u napadu.

ARHIVA - Džejkob Najgel u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 14. septembra 2016.
ARHIVA - Džejkob Najgel u Stejt dipartmentu u Vašingtonu, 14. septembra 2016.

Izraelska vlada i vojska nisu komentarisali napad u kom je, prema Iranu i terorističkoj grupi Hamas, nekoliko sati kasnije ubijen politički šef te grupe Ismail Hanije u Teheranu. Hamas i iranski državni mediji okrivili su Izrael za unapred planirani napad u sredu na rezidenciju u iranskoj prestonici, ne navodeći dokaze.

Sledi transkript intervjua sa Nagelom koji je uređen radi kratkoće i jasnoće.

Glas Amerike: Kakva je vaša reakcija na ubistvo političkog šefa Hamasa Hanije u Teheranu?

Džejkob Nejgel, Fondacija za odbranu demokratija: Postojala su tri politička šefa Hamasa odgovorna za teroristički napad na Izrael 7. oktobra: Hanije, Kaled Mašal i Saleh al-Aruri (koga je, prema optužbama Hamasa, ubio Izrael u ranijem napadu na južni Bejrut 2. januara). Dva su ubijena. Ostao je još jedan.

Glas Amerike: Šta mislite kako će Iran odgovoriti?

Nejgel: Iran će uzvratiti. Obično to rade upotrebljavajući Hamas ili Hezbolah.

Hamas bi hteo da uzvrati. Nije im ostalo toliko kapaciteta (posle devet meseci borbe protiv Izraela). Ako žele da ispaljuju rakete na Tel Aviv, mogu to.

Hezbolah je potpuno drugačiji. Imaju mnoge mogućnosti. Oni moraju da odluče da li će svoj (devetomesečni) sukob sa Izraelom prevesti na sledeći nivo odmazde, da li žele rat u punom obimu ili ne. Ako će uzvratiti na način na koji ja mislim da hoće, Izrael će morati da im uzvrati istom merom. U Libanu ima dovoljno ciljeva koje možemo da napadnemo. A videćemo ko će poslednji uzvratiti. Važno je biti poslednji.

SAD odbacuju umešanost u ubistvo lidera Hamasa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Glas Amerike: Koje korake očekujete da preduzmu izraelske vlasti u slučaju da dođe do odmazde?

Nejgel: Izraelska komanda unutrašnjeg fronta ne menja ništa u pogledu spremnosti. Ako imamo određenu meru predostrožnosti koju treba da preduzmemo, mi ćemo je preduzeti. Trenutno Izraelci moraju da slušaju sva uputstva i ako postoji sirena, idite u sklonište. Mi brinemo o bezbednosti Izraela od severa do juga i sa bilo kog drugog mesta.

XS
SM
MD
LG