Linkovi

Lider Hamasa ubijen u raketnom napadu u Iranu


Iranski predsednik Masud Pezeškijan sastaje se sa najvišim liderom palestinske grupe Hamas, Ismailom Hanijeom, u Teheranu, Iran, 30. jula 2024. Iransko predsedništvo (Foto: Reuters/WANA (West Asia News Agency)/Handout)
Iranski predsednik Masud Pezeškijan sastaje se sa najvišim liderom palestinske grupe Hamas, Ismailom Hanijeom, u Teheranu, Iran, 30. jula 2024. Iransko predsedništvo (Foto: Reuters/WANA (West Asia News Agency)/Handout)

Hamas je u sredu saopštio da je njihov lider Ismail Hanije ubijen u izraelskom napadu u Teheranu, gde je otputovao da sačeka polaganje zakletve novog predsednika Irana. Napad je podstakao pretnje osvete Izraelu i izazvao zabrinutost da sukob u Gazi prerasta u širi rat na Bliskom istoku.

Smrt Hanijea potvrdili su palestinska islamistička grupa i iranska Revolucionarna garda, koja navodi da je atentat izvršen nekoliko sati pošto je novi iranski predsednik položio zakletvu.

Iako mnogi veruju da je napad izvršio Izrael, vlada premijera Benjamina Netanjahua nije preuzela odgovornost i navela je da neće komentarisati ubistvo.

Korpus iranske revolucionarne garde saopštio je da je jedan od Hanijehovih telohranitelja takođe ubijen u ranom jutarnjem napadu i da se vodi istraga u vezi sa incidentom.

Hanije je ubijen skoro 10 meseci pošto je Hamas, koji uživa podršku Irana, pokrenuo napad na južni Izrael, ubivši 1.200 ljudi i zarobivši oko 250 talaca.

Izrael je odgovorio vojnom kampanjom u Gazi u kojoj je ubijeno više od 39.400 Palestinaca, prema ministarstvu zdravlja u Gazi, koje u svojim brojevima ne pravi razliku između militanata i civila.

Hanije je postao šef Hamasovog političkog biroa 2017. godine, a živeo je u egzilu u Kataru nakon što je napustio Gazu 2019.

Vrhovni iranski vođa Ajatola Ali Hamenei izjavio je da je Izrael dao razloga da dobije "tešku kaznu", te da je dužnost Teherana da osveti smrt Hanijea. Iranske snage su već vršile udare direktno na Izrael u ranijoj fazi rata u Gazi.

Entoni Blinken, američki državni sekretar, rekao je da Sjedinjene Države nisu bile uključene u operaciju u kojoj je ubijen Hanije, istovremeno istakavši važnost postizanja sporazuma o prekidu vatre u Gazi.

"Ovo je nešto čega nismo bili svesni, niti smo bili uključeni. Veoma je teško spekulisati", kazao je Blinken u intervjuu za Njuz Azija kanal u Singapuru.

SAD odbacuju umešanost u ubistvo lidera Hamasa
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Na pitanje da li može da potvrdi da Izrael stoji iza napada u Teheranu i da li je Izrael o akciji obavestio Sjedinjene Države, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao je novinarima na Filipinima:

"Nemam ništa za vas o tome".

Ostin je rekao da je situacija duž granice između Izraela i Libana i dalje zabrinjavajuća i da će ostati u kontaktu sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom i ključnim liderima u regionu.

"Učinićemo sve što možemo da sprečimo da se stvari pretvore u širi sukob u celom regionu", rekao je Ostin.

Palestinski predsednik Mahmud Abas nazvao je Hanijevo ubistvo "kukavičkim činom i ozbiljnom eskalacijom", navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

Turska je osudila ono što je nazvala "sramnim ubistvom" Hanijea. Tursko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da "ovaj napad takođe ima cilj da proširi rat u Gazi na regionalnu dimenziju".

Rusija je takođe osudila Hanijevo ubistvo, nazivajući ga "neprihvatljivim političkim ubistvom".

Izraelci su dočekali vest sa veseljem, i kažu da je to veliko dostignuće u ratu protiv Hamasa. Stanovnici Gaze, međutim, strepe da će ubistvo Hanijea produžiti sukobe koji su već razorili enklavu.

"To je strašna vest. On nam je svima bio kao otac", izjavio je stanovnik Gaze Hačem Al-Sati.

Ko će naslediti Hanijea?

Najverovatniji naslednik vođe Hamasa je Kalid Mešal, njegov zamenik u egzilu, koji živi u Kataru, kažu analitičari, kao i zvaničnici Hamasa. Pod Mešalom, Hamas se pojavio kao važan igrač u bliskoistočnom konfliktu, zahvaljujući njegovoj harizmi, popularnosti i ugledu u regionu, kažu analitičari.

Mešal je za dlaku izbegao smrt u kada je Netanjahu 1997. naredio da se izvrši atentat na njega u Jordanu.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.
XS
SM
MD
LG