Linkovi

SAD "uverene" da se može izbeći širi rat Izraela i Hezbolaha, ipak pozivaju državljane da napuste Liban


Dim se diže nakon izraelskog vazdušnog napada u južnom libanskom pograničnom selu Čihine, 28. jula 2024.
Dim se diže nakon izraelskog vazdušnog napada u južnom libanskom pograničnom selu Čihine, 28. jula 2024.

Sjedinjene Države uverene su da se može izbeći širi rat između Izraela i Hezbolaha uprkos raketnom napadu na Golansku visoravan, područje pod izraelskom okupacijom, u kojem je poginulo 12 dece i tinejdžera, saopšteno je u ponedeljak iz Bele kuće.

Američki i izraelski zvaničnici razgovarali su na "više nivoa" tokom vikenda, posle napada, i opasnost od konflikta punih razmera je "preuveličana", rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

"Niko ne želi širi rat, i uveren sam da ćemo moći da izbegnemo taj ishod. Svi smo u jednom trenutku čuli za taj 'rat punog obima" tokom poslednjih 10 meseci i ta predviđanja su bila tada preuveličana i iskreno, mislimo da je to slučaj i sada", rekao je Kirbi.

Izraelski ministar odbrane rekao je svom američkom kolegi u ponedeljak da će Hezbolah koji podržava Iran snositi odgovornost za raketni napad na Golanskoj visoravni.

Ministar odbrane Joav Galan obavestio je američkog ministra odbrane Lojda Ostina o subotnjem raketnom napadu, saopštio je Galanov kabinet.

„Ministar Galan je naveo da napad u subotu predstavlja značajnu eskalaciju i da će Hezbolah snositi odgovornost“, navodi se u saopštenju.

Izrael želi da nanese štetu Hezbolahu ali ne i da uvuče Bliski istok u rat, izjavila su dvojica izraelskih zvaničnika u ponedeljak, dok se Liban sprema za izraelsku odmazdu nakon napada.

Zamenik predsednika libanskog parlamenta Elijas Bu Sab, koji je rekao da je bio u kontaktu sa američkim posrednikom Amosom Hohštajnom od subotnjeg napada na Golanu, rekao je Rojtersu da Izrael može da spreči pretnju velike eskalacije poštedeći prestonicu i okolinu.

„Ako izbegavaju civile i izbegavaju Bejrut i njegova predgrađa, onda bi njihov napad mogao biti dobro proračunat“, rekao je on.

Dvoje izraelskih zvaničnika saopštilo je da se Izrael priprema za nekoliko dana borbi posle subotnjeg raketnog napada na sportski teren u gradu Majdal Šams u kom žive pripadnici manjine Druzi, za koji je okrivljena libanska grupa Hezbolah koju podržava Iran. Hezbolah demantuje da je odgovoran za napad.

Svih četvoro izraelskih zvaničnika, među kojima su visoki zvaničnik odbrane i jedan diplomata, govorili su za Rojters pod uslovom da ostanu anonimni i nisu naveli više informacija o izraelskim planovima za odmazdu.

"Procena je da odgovor neće dovesti do rata u punom obimu", naveo je diplomatski izvor. "To ne bi bilo u našem interesu u ovom trenutku".

Izraelska vojska saopštila je da je njena protivvazdušna odbrana u ponedeljak oborila dron koji je prešao iz Libana u područje Zapadne Galileje.

Zapadne zemlje, među kojima SAD, Nemačka, Britanija i Francuska, pozvale su svoje državljane da odmah napuste Liban ili da izbegavaju da putuju u tu zemlju.

Rina Biter, pomoćnica sekretara za konzularne poslove u američkoj ambasadi u Bejrutu, poručila je Amerikancima u Libanu "da naprave plan za slučaj krize i napuste zemlju šre nego što kriza počne".

Letovi na međunarodnom aerodromu u Bejrutu su otkazani ili odloženi pošto su aviokompanije reagovale na mogućnost odgovora Izraela. Letove za Bejrut obustavili su nemačka Lufthanza, Er Frens, Svis erlajns i Turkiš erlajns.

Stanovnici žure da pomognu povređenoj deci nekoliko trenutaka nakon što je raketni napad pogodio fudbalski teren u gradu Majdal Šams, u kom žive Druzi, na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, subota, 27. jul 2024.
Stanovnici žure da pomognu povređenoj deci nekoliko trenutaka nakon što je raketni napad pogodio fudbalski teren u gradu Majdal Šams, u kom žive Druzi, na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, subota, 27. jul 2024.

Portparol izraelske vojske je ranije rekao novinarima da su forenzičke analize pokazale da je projektil koji je pao na igralište raketa iranske proizvodnje Falak-1. Hezbolah jeste najavio ispaljivanje projektila Falak-1 u subotu, rekavši da je bio usmeren na izraelski vojni štab.

Incident u kojem je projektil pogodio sportski teren na Golanskoj visoravni, povećao je rizik da se sukob pretvori u ozbiljniju eskalaciju i izazvao međunarodne pozive upućene na obe strane da pokažu uzdržanost.

Blinken: Izrael ima pravo da se brani, ali ne želimo eskalaciju

I Izrael, i Hezbolah, trudili su se da izbegnu rat u punom obimu otkako su počeli da razmenjuju udare u oktobru u sukobu koji je zapaljen ratom u Gazi.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju da ne želi da vidi eskalaciju sukoba na severnoj granici Izraela i ponovio podršku SAD Izraelu.

"Ističem pravo (Izraela) da brani svoje građane i našu odlučnost da osiguramo da oni to mogu da urade", rekao je Blinken tokom konferencije za novinare u Tokiju. "Ali takođe ne želimo da vidimo eskalaciju sukoba. Ne želimo da se širi".

Udari u nedelju bili su usmereni na, kako je izraelska vojska saopštila, skladišta oružja i infrastrukturu Hezbolaha. Ali čini se da udari nisu predstavljali najavljenu žestoku reakciju kojom je Izrael zapretio nakon subotnjeg napada u kojem su uglavnom poginuli tinejdžeri i mala deca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu ranije se vratio sa putovanja u Sjedinjene Države kako bi se sastao sa svojim bezbednosnim kabinetom i procenio situaciju.

U nedeljnom jutarnjem komentaru na društvenim mrežama, izraelski ministar odbrane Joav Galan je žalio za žrtvama napada u Majdal Šamsu, rekavši: "Osiguraćemo da Hezbolah, proksi Irana, plati cenu za ovaj gubitak". Netanjahu je ranije upozorio: "Hezbolah će platiti visoku cenu za ovo koju do sada nije platio".

U Japanu, na konferenciji za novinare, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je: "Duboko smo tužni zbog gubitka života. Sve ukazuje na to da je raketa zaista bila Hezbolahova".

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je da, iako Sjedinjene Države veruju da je Hezbolah izveo napad, oni takođe veruju da je možda bio nesrećan slučaj i da još nisu doneli zaključak o bilo kakvoj nameri iza napada.

Diplomatski razgovori vođeni su u nedelju kako bi se obuzdao dalji odgovor Izraela, uključujući i libansku vladu koja je pozvala SAD da utiče na uzdržanost Izraela, rekao je Rojtersu ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib. Novinska agencija navodi da je libanski ministar spoljnih poslova takođe rekao da su Sjedinjene Države zatražile od libanske vlade da i Hezbolahu prenese poruku o uzdržanosti.

U saopštenju, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš pozvao je sve strane "da pokažu maksimalnu uzdržanost i još jednom ponavlja svoj dosledan poziv svim zainteresovanim stranama da izbegnu bilo kakvu dalju eskalaciju".

Diplomatija je, međutim, započetka kada su i Izrael i Iran zapretili eskalacijom. Iransko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je Izrael na "nepredviđene posledice" bilo kakvih daljih izraelskih napada, dok je izraelski ministar obrazovanja Joav Kiš pozvao na snažan odgovor "čak i ako to znači ulazak u sveobuhvatni rat".

Hiljade Druza, pripadnika arapske nacije koji žive u Izraelu, obeležilo je Dan žalosti u nedelju na Golanskoj visoravni, zatvorivši prodavnice i druga radna mesta. Hiljade su otišle autobusima u Majdal Šams da prisustvuju sahrani ubijenih sunarodnika.

Ožalošćeni pripadnici manjine Druzi okružuju tela nekih od 12 dece i tinejdžera ubijenih u raketnom napadu na fudbalski teren, u selu Majdal Šams na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, 28. jula 2024.
Ožalošćeni pripadnici manjine Druzi okružuju tela nekih od 12 dece i tinejdžera ubijenih u raketnom napadu na fudbalski teren, u selu Majdal Šams na Golanskoj visoravni koju kontrolišu Izrael, 28. jula 2024.

Kao odgovor na. napad, izraelska vojska je saopštila da je preko noći gađala skladišta oružja Hezbolaha i militantnu infrastrukturu u Libanu, uključujući područja Čabriha, Bordž el Čmali, Beka, Kfarkela, Rab El Talatin, Kiam i Tajr Harfa.

Libanska državna novinska agencija izvestila je o velikoj šteti i nekim žrtvama u izraelskim napadima koji su počeli nešto posle ponoći u nedelju i trajali do zore.

Uprkos ratobornoj retorici, Izrael je oprezan od otvaranja drugog velikog rata duž svoje libanske granice, dok rat u Gazi protiv militanata Hamasa besni u svom desetom mesecu i kome se ne nazire kraj, dok su pregovori o prekidu vatre u pat poziciji.

Otprilike 100.000 ljudi u Libanu i 60.000 u Izraelu je raseljeno, a veliki broj škola i zdravstvenih centara je zatvoren u obe zemlje.

U Libanu je ubijeno više od 460 ljudi, većinom militanata. Više od 100 bili su civili, uključujući 12 dece i 21 zdravstveni radnik, prema podacima Ministarstva zdravlja Ujedinjenih nacija i Libana. U borbama su poginula 22 izraelska vojnika i 24 civila, saopštila je izraelska vlada.

XS
SM
MD
LG