Linkovi

Boston ide ka tituli: Vajt diskretni heroj Seltiksa, Dalasu malo i tripl-dabl Dončića


Derik Vajt (levo) i Kajri Irving (desno) u jednom od brojnih duela druge utakmice finala plej-ofa NBA lige (Foto: AP/Steven Senne)
Derik Vajt (levo) i Kajri Irving (desno) u jednom od brojnih duela druge utakmice finala plej-ofa NBA lige (Foto: AP/Steven Senne)

Boston Seltikse od osvajanja 18. titule šampiona NBA lige dele još samo dve pobede, pošto su večeras na svom terenu još jednom savladali Dalas Maverikse sa 105:98 i poveli sa 2:0 u finalnoj seriji plej-ofa.

Najefikasniji u pobedničkoj ekipi bio je Džejru Holidej sa 26 poena, a uz to je zabeležio i 11 skokova. Dabl-dabl učinak zabeležio je Džejson Tejtum sa 18 poena i 12 skokova.

Kristaps Porzingis dodao je na to još 12 poena, ali je titulu heroja "iz senke" poneo Derik Vajt koji je utakmicu završio sa 18 poena, ali je u poslednjem minutu blokirao šut Pi Džeja Vašingtona kada je Dalas bio u velikoj seriji i mogao da priđe na samo tri poena zaostatka.

Slovenački reprezentativac Luka Dončić je predvodio Maverikse sa trip-dabl učinkom od 32 poena i po 11 skokova i asistencija. Vašington je ubacio 17, a Kajri Irving 16 poena.

Treći okršaj ove dve ekipe igra se u sredu, a domaćin će biti Maveriksi.

Za razliku od prve utakmice, Dalas je večeras znatno bolje otvorio duel i posle nekoliko uvodnih minuta stigao do sedam poena prednosti (13:6).

Pre svega zahvaljujući raspoloženom Luki Dončiću gostujuća ekipa kao da je u tim trenucima želela da pokaže da nije "zalutala" u finale i da se sa pravom bori za šampionsku titlu.

Bostonu je bilo potrebno vreme da uhvati ritam, ali je do kraja prve deonice Dalas bio taj koji je kontrolisao situaciju na terenu.

Međutim, kako su prolazili minuti u drugom periodu, Boston je polako, ali sigurno bivao sve sigurniji na obe strane terena.

"Probudili" su se Džejlen Braun, Džejru Holidej i Kristaps Porzingis, dok je Dončiću kao i pre tri dana nedostajala prava podrška saigrača i nije uspeo sam da odbije nalete domaćeg tima.

U završnici prvog poluvremena, Holidej je sa nekoliko dobrih poteza doneo Seltiksima pet poena prednosti (54:49).

Do sredine treće četvrtine, timovi su se često smenjivali u vođstvu, Maveriksi su konačno dobili određeni ofanzivni doprinos od Kajrija Irvinga i Pi Džeja Vašingtona.

Ipak, poslednja četiri minuta ovog perioda u potpunosti su pripala domaćem timu koji je upravo u tom periodu odškrinuo vrata druge pobede u finalnoj seriji.

Holidej i večeras za asistentije posebno raspoloženi Džejson Tejtum su u više navrata probijali odbranu gostujuće ekipe iz Teksasa i, na radost veoma bučnih navijača Seltiksa, domaćin je tri minuta pre kraja prvi put na meču došao do dvocifrenog vođstva (75:63).

U poslednjoj četvrtini Seltiksi su delovalo prilično sigurno. Imali su dovoljno razigranih košarkaša i u odbrani i u napadu, mada je malo nedostajalo dozvole Maveriksima da "prežive".

Dalas je uspeo pet minuta pre kraja utakmice da smanji zaostatak na osam poena, ali je onda napravio nekoliko gotovo početničkih grešaka u organizaciji napada.

Boston je tu umeo da iskoristi - sa dve uzastopne trojke, Holideja i Derika Vajta domaćin se "odlepio" na 103:89. Mnogi su tada verovatno pomislili da je meč gotov.

Ali usledila je, za kratko vreme, serija Dalasa od 9:0 i gosti su prišli na pet poena minusa (103:98). Na 51 sekundu pre kraja, mogao je Dalas da se još približi i uvede meč u potpuno neizvesnu završnicu, ali je Vajt izblokirao pokušaj polaganja Vašingtona.

U sledećem napadu je Braun posle prodora položio loptu u koš i potvrdio pobedu Bostona.

XS
SM
MD
LG