Linkovi

Britanski premjer zakazao izbore za 4. jul, očekuje se poraz njegovih konzervativaca


Britanski premijer Riši Sunak obraća se javnosti (Foto: REUTERS/Maja Smiejkowska)
Britanski premijer Riši Sunak obraća se javnosti (Foto: REUTERS/Maja Smiejkowska)

Britanski premijer Riši Sunak u srijedu je donio odluku da se 4. jula održe nacionalni izbori na kojima će biti utvrđeno ko će biti na vlasti u Velikoj Britaniji, dok će njegova podijeljena i demoralisana Konzervativna stranka po svemu sudeći biti poražena poslije 14 godina.

Sada je trenutak da Britanija odluči o svojoj budućnosti", rekao je Sunak, najavljujući izbore za koje su mnogi očekivali da će biti održani na jesen. Obratio se javnosti na dan kada su objavljene pozitivne ekonomske vijesti, u nadi da će podsjetiti birače na jedan relativni uspjeh postignut za vrijeme njegovog mandata, prenosi agencija Asošijeted pres.

Međutim, njegovo obraćanje govoto su nadjačali demonstranti koji su puštali pjesmu “Things Can Only Get Better,” koja se vezuju za kampanju laburista tokom ere Tonija Blera.

Podrška Sunakovoj partiji desnog centra konstantno pada, u svijetlu niza kriza - od ekonomskog pada i etičkih skandala do promjena lidera protekle dvije godine.

Laburistička stranka je snažan favorit da porazi konzervativce. Lider laburista Kir Starmer rekao je da će njegova stranka donijeti stabilnost.

"Zajedno možemo da zaustavimo haos, da okrenemo novu stranicu, da počnemo da obnavljamo Britaniju i mijenjamo našu zemlju", rekao je Starmer.

Prema anketama, male su šanse da Sunak ostane na vlasti. Međutim, poručio je da će se "boriti za svaki glas".

Sunak je naglasio da je sačuvao milione poslova tokom pandemije kovida 19, zahvaljujući finansijskoj podršci, i da je stabilizovao ekonomiju.

Izbori će biti održani u svijetlu krize u pogledu visokih troškova života i dubokih podjela zbog politike prema migrantima i azilantima koji dolaze u Evropu preko Lamanša.

Sunak je najavio izbore u danu kada je objavljeno da je inflacija u Britaniji naglo pala na 2,3 odsto, što je najniži nivo protekle tri godine.

Danas je veliki trenutak za ekonomiju, sa povratkom inflacije u normalu. Pred nama su bolji dani, ali samo ako se držimo plana da poboljšamo ekonomsku sigurnost i šanse za sve", rekao je britanski premijer.

Birači širom Ujedinjenog Kraljevstva biraće svih 650 članova donjeg doma parlamenta, na mandat do pet godina. Stranka koja bude osvojila većinu, samostalno ili u koaliciji, formiraće narednu vladu a njen lider će biti premijer.

Starmer, bivši glavni tužilac za Englesku i Vels, je trenutno favorit. Laburisti imaju zamah od kako su konzervativcima nanijeli teške poraze na lokalnim izborima ranije ovog mjeseca.

Vladajuća stranka takođe je ove godine poražena na brojnim vanrednim izborima za mjesta u parlamentu, dok su se dva poslanika pridružila laburistima.

Izbori u Britaniji moraju da budu održani u razmaku od najviše pet godina, ali premijer može da odluči kada u tom periodu. Sunak je imao rok do decembra da sazove izbore. Poslednji su održani u decembru 2019. godine.

XS
SM
MD
LG