Linkovi

Riši Sunak preuzeo položaj britanskog premijera


Novi britanski premijer Riši Sunak ispred svoje nove rezidencije
Novi britanski premijer Riši Sunak ispred svoje nove rezidencije

Riši Sunak postao je premijer Velike Britanije, pošto je njegova prethodnica na tom položaju Liz Tras podnela ostavku.

Tras se kratko obratila medijima ispred razidencije u Dauning ulici pre nego što je otišla u Bakingemsku palatu da formalno ponudi ostavku kralju Čarlsu III, koji zvanično imenuje predsednike britanske vlade. Kako je Tras odlazila iz palate, tako je Sunak stigao tamo i pošto ga je primio, kralj ga je formalno pozvao da formira vladu.

Četrdeset-dvogodišnji bivši menadžer hedž fonda, koji je u politici tek sedam godina, dobio je zadatak da okonča unutrašnja previranja i svađe u Vestminsteru, koji su prestravili investitore i uznemirili britanske saveznike.

Sunak je najmlađi britanski premijer u poslednjih više od 200 godina i prvi predsednik vlade, koji nije belac.

Obraćajući se medijima ispred svoje nove rezidencije u Dauning ulici, Sunak je odao priznanje svojoj prethodnici Liz Tras i rekao da njen plan da ponovo podstakne ekonomski rast nije bio pogrešan, ali da su napravljene neke greške.

"A ja sam izabran kao lider svoje stranke i vaš premijer delom i da ih ispravim", poručio je Sunak.

On će sada početi da formira svoj kabinet, a neki konzervativni zakonodavci nadaju se da će u njega uključiti političare iz svih krila svoje Konzervative stranke.

Najveći izazovi za Sunaka

Analitičari kažu da novi premijer ima glavni prioritet:

“Izravnavanje računa i uvjeravanje međunarodnih finansijskih tržišta da se Britanijom ponovo razumno upravlja“ , ističe Toni Travers iz Londonske škole ekonomije.

Sunak je bio kancelar pod bivšim premijerom Borisom Džonsonom, koji je od trke za ponovno imenovanje odustao u nedelju. Liz Tras je zamenila Džonsona u septembru, ali je podnela ostavku prošle nedelje nakon što su njeni planovi za smanjenje poreza u velikoj meri povećali vladine troškove pozajmljivanja novca. Sunak je poražen od Tras u prošloj trci za premijersku poziciju, ali ovoga puta je dobio podršku većine konzervativnih zakonodavaca i nije imao protivkandidata.

“To je zapravo haos. I na međunarodnoj sceni izgleda kao izrugivanje onome što je Britanija nekada bila“, primećuje Kventin Pil iz Četam Hausa.

Mnogi Britanci kažu da žele stabilnost.

“Jednostavno, moramo ovo rešiti. To je sramota. Ako pogledate strane medije, mi smo predmet ismevanja“, kaže stanovnik Londona Kit Dargju.

Njegov sugrađanin Dankan Vud dodaje: “Želio bih stabilnu vladu, da jednostavno vodi zemlju nakon Bregzita, epidemije kovida, i uz pretnju raspada Ujedinjenog Kraljevstva.“

Naslovi britanskih dnevnika posle ostavke premijerke Tras.
Naslovi britanskih dnevnika posle ostavke premijerke Tras.

U šest godina nakon odluke da napusti Evropsku uniju, Britanija je imala pet premijera.

“Odluka o Bregzitu je očigledno neizostavan deo čitave ove priče, posebno tokom proteklih nekoliko mjeseci političkih previranja. Ali se to uvek stavljalo u drugi plan, prvo zbog kovida, a onda i zbog rata u Ukrajini, koji su preuzeli naslovne stranice. Napuštanje Evropske unije je zaista naštetilo britanskoj ekonomiji“, kaže Kventin Pil iz Četam hausa.

Britanija je odmah iza Sjedinjenih Država po količini vojne pomoći Ukrajini. Nastavak toga je ključan za obnavljanje globalnog imidža Britanije, kaže ovaj analitičar.

“Podržavanje Ukrajine i davanje sve pomoći koja im je potrebna, kako bismo se pobrinuli da ne izgube ovaj rat sa Rusijom. Drugo, rekao bih da se moraju popraviti i odnosi sa ostatkom Evropske unije.“

Uz inflaciju od oko 10 posto, te predviđanjima za ulazak u recesiju, Sunak neće imati mnogo vremena za navikavanje na posao.

XS
SM
MD
LG