Linkovi

Džonson i Šolc najavljuju nove sankcije Rusiji


Britanski premijer i nemački kancelar najavljuju pooštravanje sankcija Rusiji (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)
Britanski premijer i nemački kancelar najavljuju pooštravanje sankcija Rusiji (Foto: REUTERS/Dado Ruvic/Illustration)

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da su napadi na civile u Buči i Irpinu kod Kijeva dokaz da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini.

Džonson je rekao da će, kao odgovor, Britanija pojačati sankcije i vojnu pomoć.

Učiniću sve što je u mojoj moći da izgladnim Putinovu ratnu mašineriju. Oznađujemo sankcije i vojnu podršku. Pojačaćemo paket humanitarne podrške kako bismo pomogli ljudima na terenu”, rekao je britanski premijer.

Ministarstvo odbrane Rusije odbacilo je ukrajinske navode o napadima na civile, rekavši da su snimci i fotografije na kojima se vide mrtva tela u Buči, kako je precizirano, još jedna provokacija Kijeva.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da će se zapadni saveznici usaglasiti o daljim sankcijama Rusiji u narednim danima zbog invazije na Ukrajinu i, kako je ukazao, zverstava koje su počinile ruske trupe u gradu u blizini Kijeva.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegove pristalice osetiće posledice svojih postupaka. Nastavićemo da stavljamo oružje na raspolaganje Ukrajini kako bi se zemlja mogla braniti od ruske invazije”, poručio je Šolc.

Ukrajinski tužioci istražuju mogući ratni zločin Rusije pošto je u gradu Buča, nadomak Kijeva, pronađeno 410 tela - od kojih je 140 do sada pregledano, izjavila je Irina Venediktova.

Ruske snage su se povukle iz oblasti Kijeva i otpočele su grupisanje u istočnoj Ukrajini.

XS
SM
MD
LG