Linkovi

Rajnke: Rusija izvrće činjenice kako bi izgledalo da je NATO krivac


Učesnici konferencije “Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija”, u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju, u Podgorici, 31. marta 2022.
Image
Učesnici konferencije “Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija”, u organizaciji Centra za demokratsku tranziciju, u Podgorici, 31. marta 2022. Image

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke kazala je u četvrtak, na regionalnoj konferenciji "Mreža dezinformacija: Ukradena demokratija" u Podgorici, da "Vlada Rusije plasira dezinformacije i izvrće činjenice, kako bi izgledalo da je NATO krivac".

Govoreći o Rusiji ona je kazala da "misli da ta država ima mašineriju za širenje dezinformacija".

"Nešto što ćete često ćuti je da je NATO egzistencijalna prijetnja Rusiji, da Rusija otpočinje rat jer NATO predstavlja prijetnju Rusiji . NATO nema nikakve veze sa ovim ratom. Jednostavno Rusija se boji nezavisne slobodne Ukrajine. NATO je odbrambena organizacija. Ja vas uvjeravam da su vrata NATO-a otvorena , ali sa druge strane ono što je važnije jeste da NATO poštuje međunarodeni princip da svaka zemlja može da bira svoje međunarodne partnere", poručila je Rajnke.

"Rusija izvrće činjenice kako bi izgledalo da je NATO krivac. Uvjeravam vas da NATO pruža podršku, kao i Crnoj Gori tako i ostalim zemljama, u humanitarnom, bezbjenosnom kontekstu. Mi ne učestvujemo u ovom konfliktu. Ovo je konflikt koji je Rusija izazvala na teritoriji Ukirajine", kazala je ambasadorka Rajnke.

Govoreći o Rusiji Rajnke je saopštila da ta zemlja "bukvalno ima mašineriju za plasiranje dezinformacija, kojom se izmišljaju priče, čak bez zrnca istine".

Ona je kazala da "SAD nema ni hemijsko ni biološko oružje niti programe za takvo oružje. Mi nemamo takve programe, Rusija ima. Imamo dokaze za korišćnje biološkog oružja. To se dešavalo u Ujedinjenom kraljevstvu, gdje su naši građani bili žrtve", navela je ona.

Abazović: Važno je da se vrijednosno odredimo

Mandatar za sastav Vlade Dritan Abazović, kazao je na otvaranju konferencije da "ima mnogo dezinformacija u javnom prostoru, da je u Crnoj Gori lažna vijest postala dominantna, da nedostaje profesionalnost , te da je prisutna velika tendencioznost".

Abazovć navodi da je u kontekstu ratnih dešavanja u Ukrajini "jako važno da se u ovom trenutku vrijednosno opredijelimo".

"Na tlu Evrope izvodi se invazija na jednu suverenu državu. Sa druge strane ratne aktivnosti ne prestaju. Mislim da su to oni momenti kada konflikt više nije na idejnoj ravni, već dnevno odnosi živote ljudi i stvara veliku tragediju u 21. vijeku. Iz tog razloga obaveza svih nas je da detaljnije sagledamo te vijesti", poručio je Abazović i naglasio da "moramo te segmente sagledati kao opasne po Crnu Goru.

"Jer mi smo mala država, koja je ekonomski u prilično velikim problemima, koja nema izgrađen sistem demokratskih institucija i odbrane od takvih pojava", naveo je mandatar.

On je, takođe, rekao da "kaznena politika Crne Gore prema određenim medijima mora malo da se pojača".

"Ako se formira 43. Vlada, a formiraće se, ovako ili onako, treba ispuniti obaveze i kaznena politika prema određenim medijima treba da se pojača. Znam da će to da bude jako grubo prema našim medijima, ali ne mislim da su neki naši mediji daleko od onih kojima smo oduzeli licencu za emitovanje. Možda to njima zvuči kao čin patriotizma, ali afirmisanje fašističkih djela, jake polarizacije i nacionalizma je vrlo štetno za male sisteme poput Crne Gore koji su i dalje vrlo ranjivi. Treba da pravimo razliku između medijakih sloboda i urušavanje svih ostalih sloboda", poručio je Abazović.

U fokusu konferencije bila je ruska dezinformaciona i propagandna struktura u regionu i Evropi, koja utiče na stavove velikog broja građana. Na pitanje kako od toga zaštititi crnogorske građane Abazović je rekao da "ne zna o čemu razmišljaju političke elite u Crnoj Gori" i ukazao:

"Nemamo Vladu, imamo blokiranu Skupštinu, imamo sudsku vlast koja samo što nije blokirala i mi očekujemo onda da se kvalitetno borimo protiv dezinformacija ili da izvršavamo obaveze u sproveđenju sankcija na način na koji to rade zemlje koje nemaju ove institucionalne probleme", rekao je Abazović.

Mandatar je, dgovarajući na pitanje da li će Vlada danas usvojiti odluku o uvođenju sakcija Rusiji, rekao da , "ako se bude ostalo pri onome što je bio raniji stav premijera Zdravka Krivokapića, onda neće".

"Ne možemo da derogiramo nešto i uradimo nešto što je suprotno zakonu. Dakle premijer želi da predložimo koordinaciono tijelo za sprovođenje sankcija. Da bi funkcionisalo koordinaciono tijelo prvo trebaju da se donesu sakcije”, naveo je Abazović.

Rikardo Seri: Očekujemo da Vlada Crne Gore donese odluku o sankcijam Rusiji

Zamjenk šefice Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Rikardo Seri saopštio je da "Delegacija EU pomaže da se ojača kapacitet mejnstrim medija koji prepoznaju dezinformacije". Govoreći o ratu u Ukrajini on je rekao da je "činjenica da se ne radi samo o ratu koji uključuje oružje, već se radi o ratu koji se vodi zloupotrebom medija".

Komentrišući sankcije Rusiji Seri je kazao da "Vlada Crne Gore jeste saglasna sa sankcijama", što je ocijenio pohvalnim. On je međutim naglasio:

"Crna Gora je jasno izrazila da je dio EU, sljedeći korak je sprovođenje tih sankcija. Jedno je reći da ste saglasni, a postoji važan korak, naredni korak odnosno sprovođenje sankcija na adekvatan način. Nadamo se da ce Vlada veoma brzo donijeti odluke kojima će se ove sankcije i sprovesti", rekao je Seri.

Poslanik Evropskog parlamenta Tonino Picula kazao je da su "najgore dezinformacije uoči rata bile Putinova uvjeravanja da Rusija neće napasti Ukrajinu".

"Narativ Kremlja je toksičan jednako kao i njegova vojna agresija" , naveo je Picula.

Kovačević: Nemamo institucije koje štite društvo od pogubnog uticaja dezinformacija

Prograska direktorka Centra za demokratsku tranziciju Milica Kovačević kazala je da je "malo onih koji ne posežu za dezinformacijam iako se i u Crnoj Gori i regionu svi politički akteri javno gnušaju dezinformacija".

Ona je saopštila da Crna Gora "nema ni strategije, ni zakone, ni institucije koje štite društvo od pogubnog uticaja dezinformacija".

"Imamo rasprostranjenu mrežu dezinformacija povezanu i sa globalnim i sa lokalnim političkim akterima", kazala je Kovačević.

"U Crnoj Gori imamo svjetski poznate i lokalno aktivne ekstremiste koji neometano obavljaju svoj posao, između ostalog i onaj veoma bitan – destabilizaciju prilika kroz širenje laži. O dezinformacijama i stranim uticajima ne raspravlja naša Skupština, nije prihvatila naš predlog za osnivanje posebnog Odbora koji bi se bavio ovim temama", navodi ona i naglašava da je "nenadležna i Vlada Crne Gore iako nam je prije godinu obećala konkretne akcije".

"Ali primjer pokušaja eskiviranja sankcija Rusiji nam jasno govori da oni u tome nikad i nijesu bili iskreni. Njihova se politika svodi na nemanje stava. Institucije su pasivne", navodi Kovačević.

"Borbom protiv dezinformacija se bavi mala skupina aktivista i novinara u svim medijima i, slobodno mogu reći, entuzijasta . Faktčekeri i profesionalni novinari i ovdje, kao i u cijelom regionu, postaju meta prijetnji, napada, i tužbi“, kaže Kovačević.

Konferencija u Podgorici je organizovana uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju.

XS
SM
MD
LG