Linkovi

Crnogorska skupština izglasala rekonstrukciju Vlade: Ulaze bivše članice DF-a i Bošnjačka stranka


Polaganje zakletve rekonstruisane Vlade Crne Gore (Foto: VOA)
Polaganje zakletve rekonstruisane Vlade Crne Gore (Foto: VOA)

Skupština Crne Gore usvojila je u utorak, predlog o rekonstrukciji Vlade premijera Milojka Spajića, kojom su u Spajićevu Vladu ušle stranke bivšeg proruskog Demokratskog fronta, ali i Bošnjačka stranka, dugogodišnji partner DPS-a, koja je sa tom najjačom opozicionom partijom u koalicionoj vlasti u dvije crnogorske opštine, Bijelom Polju i Ulcinju.

Rekonstrukciju vlade podržali su poslanici vladajuće većine i njoj pridružene Bošnjačke stranke, opozicinih partija nije bilo u skupštinskoj sali kada se glasalo.

Rekonstruisana i proširena Vlada Spajića, koja je do sada imala 19 ministarstava, imaće 24 ministarstva i sedam potpredsjednika - od kojih dva pokrivaju i ministarska mjesta, a partije koje su sada ušle u izvršnu vlast dobiće osam ministarstava i po jedno potpredsjedničko mjesto u Vladi.

Premijer Milojko Spajić danas je parlamentu dostavio predlog za razrješenje ministara čija će ministarstva biti podijeljena, kao i onih koji više neće biti u Vladi. To je uradio kako bi se napravilo mjesto za nove članove Vlade iz redova Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije i Bošnjačke stranke.

Proruske stranke u rekonstruisanoj vladi Crne Gore
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:07 0:00

Spajić je, obrazlažući predlog za rekonstrukciju Vlade, rekao da će ovo biti “istorijska Vlada”.

“Imamo istorijsku većinu, koja je testament da će Crna Gora biti stabilna i da će zemlja moći da se posveti suštinskim temama, integracijama, ekonomiji i socijalnoj politici”, rekao je Spajić dodajući da je “Crna Gora najpomirenija u svojoj istoriji”.

“Ova Vlada je, sa tolikom većinom, garant stabilnosti i zrelosti i to je pokazatelj koliku ozbiljnost projektuje ova Vlada. To je pokazatelj svima vani, mi postajemo primjer u regionu kako svi zajedno mogu da žive u miru”, naveo je Spajić.

Spajić je, takođe, poručio da je vizija Crne Gore “ujedineni u različitosti”, dodajući da su najbogatije one zemlje koje odluče da tako žive.

Crnogorski premijer je porućio da će ova Vlada da traje još tri i po godine i da će napraviti istorijske rezultate.

Drago mi je da će u ovoj Vladi i skupštinskoj većini biti pripadnika svih naroda, etničkih grupa i religijskih grupa u Crnoj Gori. Srećan sam zbog toga, hvala vam na tome”, rekao je Spajić u Skupštini.

Poslanik i lider Demokratske partije socijalista, Danijel Živković rekao je da je “cilj ove rekonstrukcije spašavanje Spajića na poziciji predsjednika Vlade i strmoglavog pada PES-a koji na današnji dan ima 15 odsto podrške građana”.

Prema riječima poslanika Živkovića “nema te cijene koju neće platiti Milojko Spajić i ova parlamentarna većina da bi ostala na okupu samo da bi se politički sačuvala glava ovog čovjeka” .

Ulazak Bošnjačke stranke u Vladu, Žaivković je nazvao je “problematičnim” i dodao da je vjerovao da ona drži do svojih principa, ideala i programskih vrijednosti.

Živković je, takođe, pozvao Bošnjačku stranku da raskine sve koalicije koje ima sa DPS-om ima na lokalnom nivou. Lider DPS kazao je da je “ovo anticrnogorska Vlada”.

“Po prvi put ova Vlada je anticrnogorsaka, ovo je Vlada Srba, Albanaca i Bošnjaka, bez Crnogoraca. Crna Gora se od danas etnofederalizuje”, ocijenio je Živković.

Lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je, obrazlažući zbog čega je ta partija ušla u Vladu, da “Bošnjačka stranka vjeruje da će ova vlada i ovaj saziv parlamenta uvesti Crnu Goru u EU”.

On je odbacio optužbe koje im je uputila opozicija i rekao da “žive i rade da u Crnoj Gori svi budu ravnopravni”. Takođe je rekao da “Crna Gora ne bi bila nezavisna da nije bilo Bošnjačke stranke, te da ne bi bila članica NATO-a”.

“Džaba sve ove priče danas, građani nam vjeruju. Uvijek pravimo dobre korake. Nemojmo držati pridike. Glasali smo i trpjeli zbog interesa Crne Gore, a danas to ne valja. Hoću da su ravnopravni i Muhamed i Goran. Moramo priču o ratnim zločinima privesti kraju. Treba nam nezavisno pravosuđe. BS ono što kaže to i realizuje”, poručio je Ibrahimović.

Parlamentarna opozicija negodovala je i zbog procedure današnjeg zakazivanja sjednice parlamenta.

Poslanik opozicionog SD-a Boris Mugoša rekao je da je, poslanicima predlog za rekonstrukciju dostavljen 45 minuta prije početka sjednice,ukazujući da “danas imamo potpuno izmijenjenu strukturu Vlade, pa je po mišljenju nekih pravnika, morala da se predloži nova, 45. Vlada, a ne da se ide s ovim imenovanjima”.

Poslanik GP URA Filip Adžić kazao je da su “poslanici DF-a taster poslanici” i pozvao jednog od njih da, ukoliko zna, nabroji imena predloženih ministara.

Jakov Milatović: Danas je Crna Gora žrtva političke trgovine

Predsjednik države Jakov Milatović poručio je, uoči današnje sjednice parlamenta na kojoj se raspravljalo o rekonstrukciji Vlade, da je “danas Crna Gora žrtva najprimitivnije političke trgovine i neodgovornosti koju premijer u kontinuitetu demonstrira prema vođenju države”.

Baš kad smo mislili da nas više ništa ne može iznenaditi danas svjedočimo još jednoj prevari i vrijeđanju zdravog razuma građana Crne Gore. Nakon sto je građanima postalo jasno da je iznevjerena ideja promjena, nastavlja se devastacija političkog života i demokratskih procesa. Netransparentnost, neprincipijelnost, partitokratija, urušavanje institucija i trgovina državnim interesima, svoj vrhunac dostižu izglasavanjem najglomaznije Vlade u istoriji Crne Gore čiji je cilj zaštita pojedinačnih interesa, a ne boljitak našeg društva i evropski put države”, naveo je Milatović na mreži Eks.

Crnogorski predsjednik, takođe, je kazao da “građani ovim neće dobiti ono što im je obećano poput uvećanja zarada za 25 odsto, meritokratiju, vladavinu prava i drugačije djelovanje od onog na koje smo navikli u prošlosti, već će višestruko platiti sve dok se i poslednji partijski funkcioner ne namiri”.

Šta su dobile nove članice u rekonstruisanoj Vladi Crne Gore

Aktuelna crnogorska vlada premijera Milojka Spajića, treća je od parlamentarnih izbora 2020. na kojima je, poslije tri decenije, sa vlasti smijenjena Demokratske partije socijalista, a do sada su u njoj bili Spajićev Pokret Evropa sad, Demokratska Crna Gora, SNP i Albanska alternativa.

Ulazak u Vladu konstituenata nekadašnjeg DF - Nove srpske demokratije, čiji je lider aktuelni predsjednik Skupštine Andrija Mandić i Demokratske narodne partije, koju predvodi Mandićev politički saveznik Milan Knežević predviđen je koalicionim sporazumom potpisanim prilikom formiranja nove skupštinske većine i nove Vlade krajem oktobra 2023.

Bošnjačka stranka, koju predvodi Ervin Ibrahimović, donijela je u ponedeljak veče na sjednici Glavnog odbora partije odluku o učešću u Spajićevoj vladi . U rekonstruisanoj Vladi, Bošnjačka stranka ima jedno potpredsjedničko i pet ministarskih mjesta, a lider te partije biće novi ministar vanjskih poslova i potpredsjednik Vlade za međunarodne odnose.

Ibrahimovićeva stranka imaće svoje kadrove i na pozicijama ministra za dijasporu (Mirsad Azemović), ministra za regionalni investicioni razvoj i saradnju sa nevladinim organizacijama (Ernad Suljević), ministra rudarstva, nafte i gasa (Admir Šahmanović). ,ministra za socijalnu brigu, brigu o porodici i demografiji (Damir Gutić).

Konstituenti bivšeg Demokratskog fronta, koji su do sada pružali podršku Vladi ali bez učešća u njoj, rekonstrukcijom izvršne vlasti sada su dobili svoje ministre i potpredsjednike Vlade. Tako je Nova srpska demokratija, dobila mjesto potpredsjednika Vlade i dva ministra: potpredsjednik Vlade za obrazovanje, nauku i odnose sa vjerskim zajednicama biće Budimir Aleksić, ministarka turizma Simonida Kordić, dok će Slaven Radunović biti ministar urbanizma. Potpredsjednik Demokratske narodne partije Milun Zogović biće potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj, dok će Maja Vukićević biti ministarka saobraćaja.

Poslanici su na današnjoj sjednici donijeli i odluku o smjeni ministra pravde Adndreja Milovića čije razrešenje je, u hitnoj procedure, polovinom juna zatražio premijer Milojko Spajić, a nakon što ga je Milović pozvao da parlamentu predloži njegovu smjenu. Umjesto Andreja Milovića, novi ministar pravde biće Bojan Božović, koji je do sada bio na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu evropskih poslova.

Rekonstrukcijom Vlade, Vladimir Martinović više neće biti ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, umjesto njega novi ministar biće Damjan Ćulafić.

Funkcioner Demokrata i doskorašnji ministar u 44. Vladi, Vladimir Martinović saopštio je da napušta partiju zbog, kako je naveo, “načina na koji je smijenjen, jednoumlja i animoziteta jednog čovjeka prema njemu”.

"Ova moja odluka nema nikakve veze sa foteljama i mojom smjenom sa pozicije ministra, jer je sve prolazno, već zbog načina kako sam smijenjen kao smetnja jednomlju i animozitetu jednog čovjeka prema meni, kojem sam smetao zbog stavova koji su nekad bili kontra tom istom jednoumlju", rekao je Martinović.

Rekonstrukcija crnogorske Vlade uslijedila je manje od godinu nakon što je aktuelna Vlada Crne Gore premijera Milojka Spajića izabrana krajem oktobra 2023. uz podršku koalicije "Za budućnost Crne Gore" koju predvode lideri bivšeg Demokratskog fronta.

Spajićevi partneri iz bivšeg Demokratskog fronta zalažu se ukidanje sankcija Rusiji zbog agresije na Ukrajinu, ne priznaju nezavisnost Kosova, protivnici su članstva Crne Gore u NATO i negiraju genocid u Srebrenici, a zvaničnici Stejt departmenta više puta su poručili da koaliciju ZBCG ne smatraju partnerom.

Ambasada SAD u Podgorici saopštila je nakon formiranja 44. Vlade Crne Gore da bi ona trebalo da bude "odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima, punopravnom članstvu Crne Gore u Evropskoj uniji, aktivnom i kredibilnom članstvu u NATO savezu, unaprjeđenju dobrosusjedskih odnosa i jačanju uloge države u multilateralnim organizacijama". Ambasada je tada izrazila zabrinutost da bi stranke, koje ne podržavaju te ciljeve, mogle spriječiti napredak Crne Gore.

XS
SM
MD
LG