Linkovi

Španska fudbalerka optužila predsednika saveza za seksualni napad


ARHIVA - Dženifer Hermoso na utakmici protiv Japana u Velingtonu u Novom Zelandu, 31. jula 2023. (Foto:AP/John Cowpland)
ARHIVA - Dženifer Hermoso na utakmici protiv Japana u Velingtonu u Novom Zelandu, 31. jula 2023. (Foto:AP/John Cowpland)

Španska fudbalerka Dženi Hermoso optužila je Luisa Rubialesa za seksualni napad zato što ju je poljubio u usta bez njenog pristanka, posle finala Svetskog prvenstva u fudbalu za žene, saopštili su španski tužioci.

Rubiales, predsednik fudbalskog saveza Španije koji je trenutno suspendovan, poljubio je Hermoso u usta na ceremoniji dodele trofeja, nakon što je Španija pobedila Englesku i postala svetski prvak 20. avgusta u Sidneju u Australiji.

Rubiales tvrdi da se poljubac dogodio uz pristanak Hermoso, koja je to demantovala u saopštenju koje je objavio i fudbalski sindikat čija je članica. Dženi Hermoso kaže da su ona i njena porodica bile pod pritiskom fudbalskog saveza da iskažu podršku Rubialesu neposredno posle skandala koji je izazvao kontroverzni poljubac koji je zasenio pobedu njenog tima.

Mural italijanskog umetnika Salvatora Benintendea poznatog pod nadimkom TvBoy u Barseloni, 1. septembra 2023. (Foto: AFP/Pau Barrena)
Mural italijanskog umetnika Salvatora Benintendea poznatog pod nadimkom TvBoy u Barseloni, 1. septembra 2023. (Foto: AFP/Pau Barrena)

Iz Tužilaštva u Madridu je saopšteno da bi, prema zakonu o seksualnom pristanku koji je usvojen prošle godine, Rubialesu mogla da se izrekne zatvorska kazna od jedne do četiri godine, ukoliko bude proglašen krivim. U novom zakonu je ukinuta razlika između "seksualnog uznemiravanja" i "seksualnog napada", i sankcioniše se svaki seksualni čin gde nije bilo pristanka druge strane.

Španska vlada, fudbalski sindikati, igrači i mnogi građani oglasili su se izražavajući podršku Hermoso.

FIFA je suspendovala Rubialesa 27. avgusta, dan pošto je odbio da podnese ostavku, i u prkosnom obraćanju generalnoj skupštini fudbalskog saveza rekao da je žrtva "lova na veštice" koji vode "lažne feministkinje". Suspendovan je na 90 dana dok disciplinska komisija razmatra njegov slučaj. FIFA može da uvede sankcije pojedincima u rasponu od upozorenja i novčanih kazni do suspenzije.

Rubiales je takođe pod istragom španske vlade. Pravna komisija nadležna za sport otvorila je istragu da utvrdi da li je zloupotrebio položaj i autoritet kada je poljubio Hermoso, te da li je narušio imidž Španije svojim ponašanjem. Mogao bi da bude proglašen nepobodnim da obavlja funkciju u periodu do dve godine.

Fudbalski savez Španije bi takođe mogao da mu izglasa nepoverenje, ali savez još nije načinio taj korak iako je zatražio njegovu ostavku.

Međutim, odluka Dženi Hermoso da ga tuži je najproblematičnija za Rubialesa do sada, jer bi mogla da vodi do otvaranja krivičnog slučaja. Fudbalerka je iznela optužbu u utorak, navodi se iz kancelarije tužilaštva. Tužioci su prošle nedelje najavili da će se sastati sa Hermoso kako bi joj pružili priliku da iznese optužbu protiv Rubialesa. Privremeni predsednik saveza, Pedro Roća, u javnosti smatraju prijateljem i saveznikom Rubialesa.

U govoru pred skupštinom fudbalskog saveza 26. avgusta, Rubiales je rekao da je poljubac bio "uzajaman" i da bi na taj način "poljubio i svoje ćerke". Hermoso je odgovorila da je to laž.

"Osećam se ranjivo i kao žrtva impulsivnog, seksističkog, neprimerenog čina bez moje dozvole", saopštila je Hermoso na društvenim medijima. "Jednostavno rečeno, nije bilo poštovanja prema meni."

Ova 33-godišnja fudbalerka sada igra za meksički klub Pačuka posle duge karijere u najboljim španskim i drugim evropskim klubovima, među kojima su Barselona, Pari Sen-Žermen i Atletiko Madrid.

Ponašanje Rubialesa tokom finala Svetskog prvenstva, uključujući i nepristojni gest dok je stajao pored zvaničnika među kojima su bili španska kraljica i njena ćerka, tinejdžerka, u kombinaciji sa njegovim kontroverznim govorom, izazvali su rascep u španskom fudbalu.

XS
SM
MD
LG