Linkovi

Ambasadorka posetila Gerškoviča: I dalje je optimista i zahvalan na podršci


ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič na sudu u Moskvi (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)
ARHIVA - Američki novinar Evan Gerškovič na sudu u Moskvi (Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP)

Američka ambasadorka u Rusiji Lin Trejsi posjetila je novinara dnevnika Vol strit žurnal Evana Gerškoviča, američkog državljanina pritvorenog u Rusiji po optužbama za špijunažu, saopšteno je iz ambasade u Moskvi.

Gerškovič je uhapšen krajem marta, dok je bio na novinarskom zadatku u Jekaterinburgu. Prvi je zapadni novinar optužen za špijunažu u Rusiji od sovjetskog perioda.

"I dalje je optimista i zahvaljuje se na podršci svojoj porodici, prijateljima i svima koji prate tešku situaciju u kojoj se nalazi više od 250 dana", objavila je ambasada na društvenim mrežama.

Trejsi je posjetila Gerškoviča, dan nakon što je moskovski sud potvrdio presudu o pritvoru novinaru do najmanje 30. januara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin takođe je u četvrtak rekao da želi da Moskva i Vašingtonu dođu do rešenja da se obezbijedi oslobađanje Gerškoviča i Pola Vilana, bivšeg marinca koji u ruskom zatvoru služi kaznu takođe po optužbama za špijunažu.

Iz Stejt departmena je saopšteno da je Rusija do sada odbila sve američke ponude da se oslobode Gerškovič i Vilan i zatraženo od Putina da pregovara u dobroj vjeri.

Gerškovič, Vol strit žurnal i američka vlada odbacuju optužbe da je 32-godišnji novinar - koji je prethodno u Moskvi radio za Frans pres - odgovoran za špijunažu.

XS
SM
MD
LG