Linkovi

Traje potraga za šestoro nestalih sa luksuzne jahte koja je potonula kod Sicilije


Italijanski vatrogasci pristali su u luci Portičelo, južna Italija, 20. avgusta 2024, dok se spasilački timovi vraćaju na mesto superjahte potopljene u oluji da traže šest ljudi, uključujući britanskog tehnološkog magnata Majka Linča.
Italijanski vatrogasci pristali su u luci Portičelo, južna Italija, 20. avgusta 2024, dok se spasilački timovi vraćaju na mesto superjahte potopljene u oluji da traže šest ljudi, uključujući britanskog tehnološkog magnata Majka Linča.

Spasilački timovi na Siciliji u utorak su nastavili potragu za šest nestalih osoba, uključujući britanskog tehnološkog preduzetnika Majka Linča i njegovu ćerku, nakon što je luksuzna jahta potonula usled snažne oluje, pri čemu je najmanje jedna osoba na brodu poginula.

"Bajezijan" pod britanskom zastavom, jedrilica dugačka 56 metara, prevozila je 22 osobe i bila je usidrena u blizini luke Portičelo kada je naišla oluja.

Među nestalima su i Džonatan Blumer, predsednik Morgan Stenli internešenela i Kris Morvilo, advokat iz Kliford Čensa.

Supruge obojice muškaraca takođe se vode kao nestale, rekao je Salvatore Koćina, šef civilne zaštite na Siciliji.

"Strahujemo da su tela ostala zarobljena na brodu", rekao je Rojtersu.

Tužioci u obližnjem gradu Termini Imerese otvorili su istragu.

Specijalni ronioci stigli su do broda u ponedeljak, koji je na dubini od oko 50 metara, ali je pristup bio ograničen zbog objekata na putu, saopštila je vatrogasna brigada.

Petnaest ljudi je uspelo da se izbavi sa broda pre nego što je potonuo, uključujući Linčovu ženu, Angelu Bakares, koja je bila vlasnica jahte, i jednogodišnju devojčicu.

U ponedeljak su spasilačke ekipe pronašle telo kuvara na jahti, identifikovanog kao državljanina Antigve, Rikarda Tomasa.

Oluje i obilne padavine zahvatile su Italiju poslednjih dana, nakon što su nedeljama velike vrućine podigle temperaturu Sredozemnog mora na rekordne nivoe, povećavajući rizik od ekstremnih vremenskih uslova, rekli su stručnjaci.

"Temperatura površine mora oko Sicilije bila je oko 30 stepeni Celzijusa, što je skoro tri stepena više od normalne. Ovo stvara ogroman izvor energije koji doprinosi ovim olujama", rekao je meteorolog Luka Merkali.

"Ne možemo reći da je sve ovo zbog globalnog zagrevanja, ali možemo reći da to ima pojačavajući efekat", rekao je on za Rojters.

Odeljenje britanske vlade za istraživanje pomorskih nesreća saopštilo je da su četiri inspektora poslata na Siciliju da izvrše "preliminarnu procenu".

XS
SM
MD
LG