Linkovi

Američka klimatska agencija: Najtopliji jul u istoriji merenja


Turisti se fotografišu pored termometra u Dolini smrti u Kaliforniji, 9. jula 2024.
Turisti se fotografišu pored termometra u Dolini smrti u Kaliforniji, 9. jula 2024.

Američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu - NOAA - izmerila je najviše temperature u julu u istoriji agencije koja je osnovana pre 175 godina. To je takođe bio 14. uzastopni jul sa rekordnim vrućinama.

U mesečnom izveštaju o klimi, koji je objavljen u četvrtak, šefica za informacije o životnoj sredini Kerin Glison navela je da podaci NOAA pokazuju da je jul 2024. bio za tri stotinke Celzijusa topliji nego jul 2023, odnosno da je temperatura bila "skoro identična".

Podaci NOAA se malo razlikuju od službe Evropske unije za klimatske promene Kopernik koja je objavila da je jul 2024. bio drugi najtopliji jul u istoriji njenih merenja, posle onog 2023.

Ulični termometar u Bilbaou u Španiji pokazuje 45 Celzijusovih stepeni, 11. avgusta 2024.
Ulični termometar u Bilbaou u Španiji pokazuje 45 Celzijusovih stepeni, 11. avgusta 2024.

Nacionalni centri NOAA za informacije o životnoj sredini, NCEI, navode da su na većini svetskih kopnenih površina prošlomesečne temperature bile iznad proseka, osim na Aljasci, južnim delovima Južne Amerike, istočnoj Rusiji, Australiji, i zapadnom Antarktiku. Afrika, Azija i Evropa su zabeležile najviše julske temperature u istoriji svojih merenja. U Severnoj Americi ovo je bio drugi najtopliji jul.

Agencija navodi da su svetske temperature površine mora u julu bile druge najtoplije u istoriji. Pre ove godine, 15 godina za redom, ta temperatura je rasla.
Temperatura na površini mora je bila iznad proseka u većini delova sveta, dok su delovi tropskog istočnog i jugozapadnog Pacifika bili ispod proseka.

NCEI navodi da je od januara do jula 2024. globalna temperatura bila 1,28 Celzijusa iznad proseka iz 20. veka, i da su u pitanju najviše temperature za taj period do sada zabeležene. Takvoj statistici su najviše doprineli Afrika, Evropa i Južna Amerika, koje su sve zabeležile najviše temperature do sada u periodu od januara do jula.

NCEI dodaje da postoji 77% šanse da će 2024. biti rangirana kao najtoplija godina u istoriji, a 100% šansa da će biti među pet najtoplijih ikada.

XS
SM
MD
LG