Linkovi

Stotine žrtava ekstremnih vrućina širom svijeta, na Atlantiku krenula sezona oluja


Turisti u Rimu rashlađuju sa u fontanama (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)
Turisti u Rimu rashlađuju sa u fontanama (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Smrtonosni talas vrućina zahvatio je gradove na četiri kontinenta prvog dana ljeta na sjevernoj hemisferi, što je znak da bi klimatske promjene mogle ponovo da dovedu do rekordno visokih temperatura, nakon što je prošla godina bila najtoplija u proteklih 2.000 godina, prenosi agencija Rojters.

Rekordne temperature proteklih dana, kako se sumnja, već su izazvale stotine ako ne i hiljade smrtnih slučajeva širom Azije i Evrope.

U Saudijskoj Arabiji, gdje gotovo dva miliona Muslimana privodi kraju hadž u Meki, stotine su preminule na temperaturama iznad 51 stepen Celzijusa, prema izvještajima stranih vlasti.

Egipatski zdravstveni i bezbjednosni izvori rekli su za Rojters u četvrtak da je najmanje 530 egipatskih državljana preminulo tokom hadža. Još 40 se vodi kao nestalo. Prema podacima agencije Frans pres, tokom hadža je stradalo više od 1.000 ljudi.

Mediteranske zemlje takođe su suočene sa još jednom nedeljom visokih temperatura, koje su izazvale požare od Portugala do Grčke, i duž sjeverne obale Afrike u Alžiru.

Vjetrovi iz sjeverne Afrike podstakli su talas vrućina širom Zapadnog Balkana. U Srbiji, meteorolozi prognoziraju temperature od oko 40 stepeni Celzijusa ove nedelje. Zdravstvene vlasti proglasile su crveni meteo alarm i savjetovale građanima da ne izlaze napolje.

Hitna pomoć u Beogradu saopštila je da su ljekari intervenisali 109 puta tokom noći i ukazali pomoć ljudima sa srčanim i hroničnim zdravstvenim problemima.

U susjednoj Crnoj Gori, zdravstvene vlasti upozorile su građane da ne izlaze na sunce do kasnog poslijepodneva. Desetine hiljada turista osvježenje su potražile na lokalnim plažama.

U Evropi je ove godine, u uslovima opasnih vrućina, bilo više slučajeva stradalih i nestalih turista. Na grčkom ostrvu Matraki je pronađen mrtav jedan 55-godišnji Amerikanac, saopštila je policija u ponedeljak. To je treći put ove nedelje da je stradao turista.

Vrućine su zahvatile i sjeveroistok i srednji zapad u Americi, a u četvrtak je više od 86 miliona ljudi bilo pod upozorenjem na visoke temperature, prema podacima Nacionalne meteorološke službe.

U Njujorku će prvi put ove godine biti otvoreni centri za rashlađivanje. U djelovima Arizone prognoziraju se temperature od 45,5 stepeni Celzijusa.

Talasi vrućina zahvatili su zemlje širom svijeta, nakon što je saopšteno da je prošla godina bila najtoplija ikada. Svjetska meteorološka organizacija navela je da postoji 86 odsto šansi da će jedna od narednih pet godina nadmašiti 2023. i postati najtoplija ikada zabilježena.

Ukupne globalne temperature porasle su za gotovo 1,3 stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijske nivoe, a klimatske promjene izazvale su ekstremnije toplotne udare - zbog čega su talasi vrućina uobičajeniji, intenzivniji i duži.

U međuvremenu, tropska oluja Alberto - prva na Atlantiku koja je dobila ime - zahvatila je sjeveroistočni dio Meksika, praćena obilnom kišom. Poginule su tri osobe.

Upozorenja na oluju izdata su od Verakruza to Teksasa. Oluja Alberto bila je praćena vjetrom jačine 75 kilometara na sat kada je pogodila kopno. Izazvala je poplave i u priobalnom dijelu Teksasa.

XS
SM
MD
LG