Linkovi

EK o dvojnom državljanstvu: Crna Gora da se uzdrži od mjera koje mogu ugroziti bezbjednost Unije


Crna Gora, Podgorica, zastave Crne Gore i EU (Foto: Twitter@JosepBorrellF)
Crna Gora, Podgorica, zastave Crne Gore i EU (Foto: Twitter@JosepBorrellF)

Evropska komisija saopštila je u srijedu, povodom najava vladajuće većine da će uvesti dvojno državljanstvo u Crnoj Gori, da "države članice EU propisuju uslove za sticanje i gubitak državljanstva", ali i da, "međutim, moraju poštovati zakone EU", upozoravajući Podgoricu da se uzdrži od mjera koje bi mogle ugroziti njen put u EU i bezbjednost Unije.

"Kao zemlja kandidat, Crna Gora bi se trebala uzdržati od bilo kakvih mjera koje bi mogle ugroziti strateški put zemlje u EU ili bezbjednost EU, uključujući korišćenje svojih prerogativa za dodjelu državljanstva", rekao je portparol EK u pisanom odgovoru na pitanja Glasa Amerike.

Iz EK navode da, "prije bilo kakve odluke, traže da Crna Gora u potpunosti informiše EU o svojim namjerama".

Vladajuća većina u crnogorskom parlamentu, uključujući i bivši Demokratski front i Pokret Evropa sad premijera Milojka Spajića, zalaže se za za potpisivanje sporazuma o dvojnom državljanstvu sa Srbijom i drugim zemljama i promjenu postojećeg Zakona o državljanstvu, koji ne predviđa takvo rješenje.

Ovu inicijativu podržao je i Spajić, koji je rekao da Crna Gora ne smije da se odriče "svoje djece", te da ima oko 300.000 slučajeva koje bi ovaj zakon trebalo da "prepozna", kao i da će Vlada raditi na zakonu o dvojnom državljanstvu "po ugledu na zemlje EU".

Najavu Spajića i prosrpskih desničarskih partija da će uvesti dvojno državljanstvo oštro su kritikovali vodeći pravni eksperti i opozicija, upozoravajući da bi to moglo da ugrozi suverenitet Crne Gore i dovede do izbornog inžinjeringa, te promjene prozapadnog kursa zemlje.

Crna Gora je Zakon o crnogorskom državljanstvu donijela 2008, dvije godine nakon što je na na referendumu 2006. obnovila nezavisnost. Shodno tom zakonu propisano je da se državljanstvo stiče rođenjem ili porijeklom, ili prijemom ili sporazumom o dvojnom državljanstvu sa drugom državom.

Predviđeno je, takođe, da lice, uz crnogorsko državljanstvo, može da ima i državljanstvo druge države ukoliko ga je steklo prije proglašenja nezavisnosti Crne Gore 3. juna 2006. godine, ili ukoliko sa drugom državom postoji bilateralni sporazum. Crna Gora takav sporazum sa Srbijom, međutim, nema.

Oni koji su neko drugo državljanstvo stekli nakon juna 2006, gube po automatizmu crnogorsko državljanstvo.

Premijer Crne Gore Milojko Spajić rekao je, odgovarajući na pitanja novinara na konferenciji u junu, da “izmjenama Zakona o državljanstvu novim državljanima neće biti omogućeno da glasaju u narednih deset godina”.

XS
SM
MD
LG