Linkovi

Buduća šefica diplomatije EU: Rusija, Iran, Severna Koreja i Kina zloupotrebljavaju našu otvorenost


Premijerka Estonije Kaja Kalas prisustvuje samitu Evropske političke zajednice, u Oksfordširu, Engleska, 18. jul, 2024.
Premijerka Estonije Kaja Kalas prisustvuje samitu Evropske političke zajednice, u Oksfordširu, Engleska, 18. jul, 2024.

Buduća visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Kaja Kalas, izjavila je da jačanje bezbednosti mora da bude prioritet, i upozorila da Evropa mora da bude spremna jer Rusija i "delimično Kina" koriste otvorenost društva na kontinentu.

"Evropska bezbednost je duboko lična za mene kao rođenu u zemlji koja je dugo govorila drugima da ruski imperijalistički san nikada nije umro", navela je Kalas, bivša premijerka Estonije, u pisanim odgovorima poslanicima Evropskog parlamenta objavljenim u utorak.

"Moj kratkoročni prioritet mora biti rešavanje hitnih globalnih zabrinutosti: rat Rusije protiv Ukrajine i jačanje bezbednosti i odbrane EU", napisala je ona.

Kalas, koju su evropski lideri u junu predložili za funkciju nove visoke predstavnice tog bloka za spoljne poslove, trebalo bi da nasledi sadašnjeg predstavnika Žozepa Borelja.

Evropski parlament će u novembru razmatrati kandidature za buduće članove Evropske komisije.

Na 21 stranici odgovora na pitanja koja su postavili zakonodavci uoči pretresa za imenovanje, estonska političarka je iznela svoju viziju evropske spoljne politike u trenutku dok se blok suočava sa sve složenijim geopolitičkim okruženjem.

EU mora da ostane "na čelu humanitarnih napora na Bliskom istokui da sarađuje sa svim akterima na podršci težnji za pravednim i sveobuhvatnim mirom" , naglasila je Kalas, istovremeno ukazujući na izazove kao što je podrška Kine Rusiji.

"Akteri kao što su Rusija, Iran, Severna Koreja i delimično Kina imaju za cilj da iskoriste međuzavisnosti kao oružje i iskoriste otvorenost naših društava protiv nas", dodala je ona. "Za to moramo biti spremni".

XS
SM
MD
LG