Linkovi

FBI će intervjuisati Trampa u istrazi o atentatu čiji je motiv i dalje misterija


Tramp posle atentata u Pensilvaniji 13. jula 2024. (AP Photo/Evan Vucci)
Tramp posle atentata u Pensilvaniji 13. jula 2024. (AP Photo/Evan Vucci)

Bivši predsednik Donald Tramp pristao je da ga intervjuiše FBI u istrazi o nedavnom atentatu u Pensilvaniji, rekao je specijalni agent.

Intervju je deo standardnog protokola FBI-a, tokom kojeg razgovaraju sa žrtvama u krivičnim istragama. Ranije je FBI potvrdio da je Trampa u uvo pogodio metak, ili fragment metka, na mitingu 13. jula u Batleru.

"Želimo da čujemo i njegovo viđenje stvari", rekao je Kevin Rodžek, specijalni agent FBI-a iz Pitsburga. "To je standardni intervju za žrtvom koji bismo radili sa svima, u svim okolnostima".

FBI je do sada obavio oko 450 intervjua kako bi što bolje napravio profil napadača, Tomasa Metjua Kruksa, za koga je utvrđeno da je "izuzetno inteligentan", ali povučen, i da mu je primarni socijalni krug bila porodica i nekoliko prijatelja.

FBI do sada nije utvrdio zašto je Kruks pucao na Trampa, ali istražitelji veruju da je napad dugo planiran i da je Kruks nedavno kupio hemikalije za pravljenje eksploziva, koje su pronađene u njegovom autu. Pronađen je i dron korišćen nekoliko sati pre atentata.

Rodžek je takođe rekao da je Kruks na internetu pretraživao informacije o masovnim ubistvima, improvizovanim eksplozivnim napravama, nuklearnim elektranama i atentatu na premijera Slovačke Roberta Fica.

FBI je saopštio i da se Kruks 6. jula registrovao da prisustvuje Trampovom mitingu i da je tog dana na Guglu pretraživao "koliko je Osvald bio daleko od Kenedija" - referenca na Lija Harvija Osvalda koji je ubio predsednika Džona F. Kenedija u Dalasu 1963.

Kevin Rodžek je dodao da su Kruksovi roditelji "ektremno kooperativni" u istrazi i da je on napad planirao onlajn. Roditelji su rekli da nisu znali za njegove planove, i istražitelji nemaju razloga da u to sumnjaju, saopštio je FBI.

XS
SM
MD
LG