Linkovi

Direktor FBI: Napadač na Trampa pretraživao informacije o Kenedijevom ubistvu


Direktor FBI-a Kristofer Rej svjedoči u Kongresu (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)
Direktor FBI-a Kristofer Rej svjedoči u Kongresu (Foto: AP/Manuel Balce Ceneta)

Direktor Federalnog istražnog biroa Kristofer Rej rekao je u srijedu članovima Kongresa da je na laptopu koji je povezan sa napadačem na mitingu Donalda Trampa u Pensilvaniji na Guglu pretraživano "Koliko je Osvald bio udaljen od Kenedija?"

Riječ je o Li Harviju Osvaldu, napadaču koji je ubio američkog predsjednika Džona F. Kenedija u Dalasu 22. novembra 1963. godine.

Napadač na Trampovom mitingu Tomas Metju Kruks je navodno to pretraživao 6. jula, nedelju prije nego što je pucao u republikanskog predsjedničkog kandidata. Rej je otkrio nove detalje u istrazi tokom svjedočenja pred Odborom za pravosuđe Predstavničkog doma.

Nekoliko sati prije nego što je otvorio vatru, Kruks je dronom snimao i strimovao video područja oko 180 metara udaljenog od bine na kojoj je Tramp kasnije govorio, rekao je Rej.

FBI je pronašao dron i upravljač u Kruksovom automobilu, dok agenti i dalje pokušavaju da utvrde motiv napada.

Detalji o Kruksovoj upotrebi drona, samo nekoliko sati prije Trampovg govora, pokrenuli su dodatna pitanja o bezbjednosnim propustima tokom mitinga.

Rej je članovima Kongresa obećao da će FBI sprovesti sveobuhvatnu istragu pucnjave koju je nazvao užasnom i ogavnom.

"Već neko vrijeme govorim da živimo u uslovima povećanih prijetnji i atentat u okrugu Batler je tragično još jedan primjer - naročito okrutan i javan - onoga o čemu sam govorio", rekao je Rej.

Pretres je bio zakazan prije pucnjave 13. jula i dio je redovnog nadzora odbora nad potezima FBI-a i Sekretarijaza za pravosuđe.

Uprkos tome što ga je imenovao Tramp, Rej se obično suočava sa žestokim pitanjima odbora - na čijem čelu su republikanci - zbog nezadovoljstva istragom o potencijalnim vezama Rusije i Trampove kampanje 2016. godine koju je vodio FBI.

Stav republikanaca bio je jasan na početku pretresa kada je predsjedavajući odbora Džim Džordan rekao Reju:

"Siguran sam da razumijete da je značajan dio zemlje jako skeptičan prema kapacitetima FBI-a da sprovodi fer, poštenu, otvorenu i transparentnu istragu".

FBI nije bio na udaru tolikih kritika zbog bezbjednosnih propusta prije pucnjave kao Tajna služba, čija je direktorka Kimberli Čitl u utorak podnijela ostavku.

FBI je ranije saopštio da je napad, u kojem je ubijen jedan učesnik mitinga a dvoje teško povrijeđeno, čin domaćeg terorizma i atentat. Trampu je u napadu povrijeđeno uvo.

Rej i drugi visoki zvaničnici su prošle nedelje informisali članove Kongresa o istrazi, tokom koje je utvrđeno da je Kruks u svom telefonu imao fotografije Trampa i predsjednika Džoa Bajdena i drugih zvaničnika, te da je istraživao datume održavanja demokratske stranačke konvencije i Trampovih mitinga.

XS
SM
MD
LG