Linkovi

Isplivali novi detalji o osumnjičenom za pokušaj ubistva Trampa


Tomas Metju Kruks, na fotografiji iz srednjoškolskog albuma 2020. (Foto: Reuters/Aron Josefczyk)
Tomas Metju Kruks, na fotografiji iz srednjoškolskog albuma 2020. (Foto: Reuters/Aron Josefczyk)

Federalni istražitelji pokušavaju da saznaju šta je bio motiv dvadesetogodišnjeg Tomasa Metjua Kruksa iz Betel Parka u Pensilvaniji, osumnjičenog za pokušaj ubistva bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa - i nailaze na više pitanja nego odgovora.

FBI je saopštio da je istraga i dalje u ranoj fazi i da dosadašnja saznanja ne govore mnogo o tome zašto je Kruks odlučio da puca.

"Za sada imamo samo ograničen uvid u njegove SMS poruke i pozive, koji nisu rasvetlili motiv niti da je neko drugi bio uključen u ovo", rekao je novinarima zamenik direktora FBI-a Pol Abate.

FBI je naglasio da je istraga o subotnjoj pucnjavi, koja se tretira i kao pokušaj atentata i kao potencijalni domaći terorizam, još u ranoj fazi.

„Tehnički stručnjaci FBI-a uspešno su dobili pristup telefonu Tomasa Metjua Kruksa i nastavljaju da analiziraju njegove elektronske uređaje“, navodi se u saopštenju FBI-a.

„Pretres kuće i vozila napadača je završen", navodi FBI.

Atentat na Trampa: Kakvi su bezbednosni propusti napravljeni na mitingu?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:49 0:00

FBI je dodao da je obavio skoro 100 razgovora sa policajcima, učesnicima mitinga i drugim očevicima. Zvaničnici smatraju da je Kruks delovao sam. Takođe, kažu da na osnovu njegovih naloga na društvenim mrežama ne mogu da utvrde da je poklonik neke ideologije.

Društvena mreža Diskord, koju koriste gejmeri, saopštila je u nedelju da "deluje da je Kruks tu imao nalog". Portparol te društvene mreže je za Glas Amerike rekao da nalog nije bio previše aktivan, i da nije bio korišćen mesecima.

"Nismo našli nikakve dokaze da je planirao napad, promovisao nasilje ili da je iznosio svoje političke stavove", rekao je portparol Diskorda.

Otac napadača Metju Kruks rekao je u nedelju za CNN da "pokušava da shvati šta se dođavola dogodilo", i da "čeka da razgovara sa policijom pre nego što bilo šta kaže".

Javno dostupne informacije pokazuju da Tomas Metju Kruks nije ranije osuđivan, niti je bio na radaru policije, a iz Pentagona je saopšteno da nije bio povezan sa američkom vojskom.

Takođe je rečeno da nije pokazivao znake mentalnih oboljenja.

Sve su ovo detalji slagalice o Kruksu, kojeg je ubila Tajna služba ubrzo pošto je ispalio hice na Trampovom mitingu u Batleru, u Pensilvaniji. Bivši predsednik je ranjen u uvo, dvoje ljudi je takođe ranjeno, a ubijen je lokalni vatrogasac Kori Komperatore, koji je stradao dok je telom štitio svoju porodicu.

Bivši drug iz škole opisao je Tomasa Kruksa kao usamljenog mladića koji je trpeo vršnjačko nasilje.

Policija je u nedelju saopštila da su pronašli materijal za pravljenje bombi u Kruksovom automobilu i njegovoj kući, kao i da je njegov otac kupio automatsku pušku koju je mladić koristio kada je pokušao da ubije Trampa. Vest o pronađenom eksplozivu prvo je objavio Vol strit žurnal.

Državni registri birača pokazuju da je Kruks bio registrovani republikanac. Predstojeći izbori 5. novembra bili bi prvi na kojima bi Kruks bio dovoljno star da glasa u predsedničkoj trci.

Kruks je živeo na oko sat vremena udaljenosti od mesta pucnjave u Batleru, i bio je član lokalne streljane u Džeferson Hilsu u Pensilvaniji, na oko 80 kilometara od mesta gde se dogodio atentat.

Kada je Kruks imao 17 godina, donirao je 15 dolara odboru za političku akciju Ektblu (ActBlue) koji prikuplja novac za levičarske i demokratske političare, prema dokumentu Federalne izborne komisije iz 2021. Donacija je bila namenjena Projektu progresivne izlaznosti, nacionalnoj grupi koja okuplja demokrate da glasaju.

Grupe nisu odmah odgovorile na Rojtersov zahtev za komentar.

Tomas Kruks je 2022. diplomirao u srednjoj školi Betel Park, prema listu "Pitsburg tribjun rivju". Nacionalna inicijativa za matematiku i nauku nagradila ga je sa 500 dolara, navodi list.

Njegov nekadašnji školski drug Džejson Koler opisao je novinarima Tomasa kao usamljenog, nepopularnog dečaka koji je trpeo vršnjačko nasilje.

“Uvek je bio sam. Stalno su ga maltretirali" rekao je Koler reporterima u nedelju. "Trpeo je mnogo vršnjačkog nasilja".

Koler je ispričao kako je Kruks sedeo sam za vreme ručka, a druga deca su ga zadirkivala zato što je često nosio lovačku odeću i nastavio da nosi masku i pošto je istekla obaveza nošenja maske zbog kovida.

“Čim ga pogledate padalo vam je na pamet da nešto nije u redu", dodao je Koler.

Zvaničnici su objavili da Kruks u subotu sa sobom nije imao lična dokumenta na mestu pucnjave i da je identifikovan drugim metodama.

"Trenutno gledamo fotografije i pokušavamo da ispitamo njegov DNK i dobijemo biometrijsku potvrdu", rekao je Kevin Rojek, specijalni agent FBI-ja, tokom brifinga za novinare.

Ju-Es-Ej tudej (USA Today) je izvestio da se desetine vozila pripadnika službi za primenu zakona nalaze pred kućom koja je navedena na adresi u Kruksovom biračkom spisku. Agenti Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksploziv bili su na licu mesta, a u rezidenciji je bio i odred za bombe, izvestio je Ju-Es-Ej tudej.

Područje oko mesta stanovanja osumnjičenog u nedelju je ograđen žutom policijskom trakom za upozorenje. Vozilo policije okruga Alegej bilo je parkirano ispred.

"Ludost je da bi bilo ko ovo uradio", rekao je Den Maloni, 30-godišnji stanovnik tog područja, a prenosi USA Today.

Rojters nije mogao odmah da identifikuje naloge na društvenim mrežama ili druge Kruksove objave na mreži.

Meta, matična kompanija Fejsbuka i Instagrama, nije odmah odgovorila na pitanja da li su platforme uklonile bilo koji nalog u vezi sa osumnjičenim.

XS
SM
MD
LG