Linkovi

Galup: Mlade žene liberalnije nego ikada


 Tejlor Svift na stadionu Vembli u Londonu. (Foto: AP/Scott A Garfitt/Invision)
Tejlor Svift na stadionu Vembli u Londonu. (Foto: AP/Scott A Garfitt/Invision)

Mlade žene su liberalnije nego ikad, prema Galup analizi na osnovu više od 20 godina podataka prikupljenih u anketama.

Tokom proteklih nekoliko godina, oko 4 od 10 mladih žena između 18 i 29 godina opisale su svoje političke stavove kao liberalne, u poređenju sa pre dve decenije kada se oko 3 od 10 tako izjašnjavalo.

Za mnoge mlade žene biti liberalna nije nova stvar. Udeo mladih žena koje imaju liberalne poglede na životnu sredinu, abortus, rasne odnose i zakone o oružju takođe je skočio dvocifreno, otkrio je Galup.

"Mlade žene se ne izjašanjavaju kao liberalne samo zato što im se taj termin sviđa ili im je to zgodnije, ili zato što neko koga poštuju taj termin koristi. One su zapravo stvarno postale mnogo liberalnije u svojim stavovima", rekla je Lidija Sad, direktorka društvenog istraživanja Amerike u Galupu.

Ona dodaje da bi postajanje političke grupe sa izrazito liberalnim stavovima moglo da pretvoriti mlade žene u moćnu političku snagu. Iako je teško odrediti šta mlade žene čini liberalnijima, one su sada u velikoj meri usklađene u vezi sa mnogim pitanjima, što bi moglo da olakša strankama da ih motivišu.

Abortus - važan faktor na izborima dve godine posle poništavanja legalizacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Mlade žene su već biračka jedinica koja se oslanja na demokrate, podaci AP VoteCast pokazuju da je 65 odsto glasača mlađih od 30 godina glasalo za demokratu Džoa Bajdena 2020, ali i da se manje može računati da će izaći na izbore.

Mlade žene su počele da se ideološki odmiču od drugih grupa, kao što su muškarci između 18 i 29 godina, žene starije od 30 i muškarci iznad 30 godina, tokom predsedavanja demokrata Baraka Obame. Čini se da se taj trend u ubrzao u vreme oko izbora republikanca Donalda Trampa, pokreta #MeToo i sve uspešnijih napora pokreta protiv abortusa da smanji pristup abortusu.

Istovremeno, više žena, uglavnom demokrata, izabrano je u Kongres, kao guvernerke i u državna zakonodavna tela, što pruža mladim ženama novu zastupljenost i uzore u politici.

Promena političkih stavova mladih žena dešava se širom sveta, otkrio je Galup. Podrška Tejlor Svift demokratskoj predsedničkoj kandidatkinji Kamali Haris, posle debate protiv Trampa, pokazatelj je jedne od stvari gde su se mlade žene pomerile na levo.

Galupova analiza je otkrila da su od Obamine ere mlade žene postale za skoro 20 procentnih poena veće šanse da podržavaju široka prava na abortus. Otprilike sličan porast je bio i kod mladih žena koje su izjavile da zaštita životne sredine treba da bude prioritet u odnosu na ekonomski rast i kod devojaka koje kažu da bi zakoni o oružju trebalo da bude stroži.

Sada, rekla je Sad, solidna većina mladih žena ima liberalne stavove o pitanjima kao što su abortus, životna sredina i zakoni o oružju.

"Mlade žene su veoma ujedinjene u vezi sa ovim pitanjima, i ne samo da imaju takve stavove, već su i nezadovoljne državom kad su u pitanju ove oblasti, i zabrinute su“, rekla je ona.

To bi, dodala je ona, moglo da pomogne u povećanju izlaznosti.

XS
SM
MD
LG