Linkovi

Tejlor Svift posle debate predsedničkih kandidata podržala Kamalu Haris


ARHIVA - Američka pevačica i kantautorka Tejlor Svift na bini u okviru turneje "Eras" u Lisabonu 24. maja 2024. (Foto: AFP/Andre Dias Nobre)
ARHIVA - Američka pevačica i kantautorka Tejlor Svift na bini u okviru turneje "Eras" u Lisabonu 24. maja 2024. (Foto: AFP/Andre Dias Nobre)

Jedna od najvećih muzičkih zvezda današnjice Tejlor Svift podržala je Kamalu Haris za predsednicu ubrzo pošto je završena debata predsedničkih kandidata u utorak uveče.

"Mislim da je ona stabilan, nadaren lider i verujem da možemo da postignemo mnogo više u ovoj zemlji ako nas vodi mir, a ne haos", napisala je Svift u objavi na Instagramu, koja je imala i link ka veb stranici za registraciju birača.

Svift ima predane obožavateljke među mladim ženama, što je ključna demografska grupu na izborima u novembru, a njena najnovija turneja je donela više od milijardu dolara od prodaje karata.

Za pola sata objava je dobila više od 2,3 miliona lajkova, da bi do srede ujutro po američkom vremenu taj broj porastao na više od 8 miliona.

U poruci, ona je objavila i svoju sliku na kojoj drži svoju mačku Bendžamina Batona i potpisala poruku "Žena sa mačkom bez dece". Ova primedba je referenca na tri godine stare komentare Džej Di Vensa, kandidata Donalda Trampa za potpredsednika, o tome da žene bez dece nemaju jednak udeo u budućnosti zemlje.

Visoki zvaničnik kampanje Kamale Haris rekao je da podrška nije bila koordinisana sa kampanjom. Činilo se da je Tim Volz, kandidat Harisove za potpredsednika, saznao za podršku usred intervjua uživo na MSNBC-u. Dok je voditeljka Rejčel Medou čitala tekst, Volz se osmehnuo i potapšao se po grudima.

"To je bilo elokventno. I bilo je jasno", rekao je Volz. "A to je vrsta hrabrosti koja nam je potrebna u Americi, da ustanemo".

Svift je napisala da je njena podrška delimično podstaknuta Trampovom odlukom da objavi slike generisane veštačkom inteligencijom koje sugerišu da ga je ona podržala. Na jednoj je prikazana Svift obučena kao ujka Sem, uz tekst: "Tejlor želi da GLASATE za DONALDA TRAMPA".

Trampove objave "dovele su me do zaključka da moram da budem veoma transparentna u vezi sa svojim stvarnim planovima za ove izbore kao glasač", napisala je Svift. Dodala je je "istraživala i napravila svoj izbor".

Trampova kampanja odbacila je podršku Tejlor Svift.

"Ovo je još jedan dokaz da je Demokratska partija, nažalost, postala partija bogatih elita", rekla je portparolka Kerolajn Levit.

"U Americi ima mnogo Sviftovih za Trampa", rekla je ona, uključujući i sebe.

Podrška Tejlor Svift nije bila baš iznenađenje. Ona je 2020. podržala predsednika Džoa Bajdena, a navijala je za Haris u njenoj debati protiv tadašnjeg potpredsednika Majka Pensa. Ona je takođe otvoreno kritikovala Trampa, rekavši da je on podgrejao "vatru bele nadmoći i rasizma".

Svift je popularna ličnost širom zemlje, ali posebno među demokratama. Anketa Fok njuza iz oktobra 2023. pokazala je da je ukupno 55 odsto glasača, uključujući 68 odsto demokrata, reklo da ima pozitivan stav o Svift. Republikanci su bili podeljeni, 43 odsto je imalo pozitivno mišljenje, a 45 odsto negativno.

AP VoteCast navodi da je partijska podela Sviftove bila očigledna još 2018. To je godina kada je Svift prvi put dala političku podršku, podržavši demokratu iz Tenesija Fila Bredesena za Senat, a protiv republikanke Marše Blekburn.

VoteCast je otkrio da je među biračima u Tenesiju te godine 55 odsto demokrata i samo 19 odsto republikanaca reklo da ima pozitivno mišljenje o Svift. Blekburn je pobedila sa komotnom razlikom u izuzetno republikanski nastrojenoj državi.

Svift ima najviše nominacija za MTV video muzičke nagrada, čija dodela se odigrava večeras. Iako je nejasno da li će Svift prisustvovati ceremoniji u Njujorku, ona bi mogla da iskoristi bilo koji govor kako bi objasnila svoju podršku Kamali Haris.

XS
SM
MD
LG