Linkovi

Integritet izbora u novembru brine obe stranke u SAD, ali ne iz istih razloga


Prazne kabine na glasačkom mestu u zgradi zajednice Teras Park na dan izbora u Sinsinatiju, Ohajo, 8. novembar, 2016. (Foto:AP/John Minchillo)
Prazne kabine na glasačkom mestu u zgradi zajednice Teras Park na dan izbora u Sinsinatiju, Ohajo, 8. novembar, 2016. (Foto:AP/John Minchillo)

Dve glavne američke političke stranke izražavaju zabrinutost uoči novembarskih izbora u vezi sa integritetom izbora u šta se ubraja proces registracije, glasanja, brojanja i potvrđivanja glasova, kao i adekvatno rešavanje svih ozbiljnih pitanja koja mogu da se pojave.

Demokrate optužuju republikance da ograničavaju pristup biračkim mestima i planiraju da spreče potvrđivanje rezultata. Republikanci izražavaju sumnju da su operativci Demokratske stranke manipulisali glasačkim listićima, glasačkim mašinama i zadržavali nepostojeće glasače na spisku.

Republikanski kandidat, bivši predsednik Donald Tramp, suočava se sa krivičnim optužbama zbog pokušaja da preokrene svoj gubitak na izborima 2020.

Da li je ugrožen integritet američkih izbora?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:16 0:00


“Mislio sam da su izbori namešteni, ukradeni izbori”, rekao je Tramp.

Kandidatkinja Demokratske stranke, potpredsednica Kamala Haris, optužuje Trampa da podriva poverenje u izbore, dok se ona obavezala da će podržati osnovne američke principe.

“Od vladavine prava, do slobodnih i poštenih izbora. Za miroljubiv prenos vlasti", izjavila je Haris.

Federalne agencije se pripremaju, imajući na umu 6. januar 2021, kada su Trampove pristalice, nezadovoljne zbog predsednikovog poraza, upale u zgradu Kapitola.

Postavlja se pitanje, da li je priprema ojačala integritet izbora?

Tome se nadaju zainteresovane strane kao što je Liga žena glasača, koja postoji 104 godine, čija izvršna direktorka je Selina Stjuart.

“Treba sačekati i videti. Moraćemo da vidimo šta se događa, kakav je ishod izbora, šta ljudi misle o tome, kakvih protesta će biti i da li ti protesti prelaze u nasilne, a ja se nadam da neće", smatra Stjuart.

Napad na Kapitol centralna tema izborne kampanje
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:08 0:00


Do sada se sistem dobro držao, kaže predsednik Federalne komisije za sprovođenje izbora Ben Houlend.

“Već smo imali mnogo primarnih izbora, predsedničke primarne ove godine, državne primarne izbore, tako da su izborni zvaničnici već imali dosta prakse ove sezone i mislim da smo u dobroj formi za novembar", ističe on.

U okrugu Šampejn u državi Illinois, lokalna republikanska partija 2020. godine pokušala je da primora sudiju da spreči službenika Erona Amonsa da nastavi da prebrojava glasačke listiće poslate poštom.

“I sudija je odbacio taj zahtev, a ja sam prebrojao glasačke listiće. Ali su definitivno pokušali, baš kao što su pokušavali na drugim mestima širom zemlje", kaže Amons.

Pretnje, zastrašivanje i tužbe podstakle su mnoge izborne zvaničnike i volontere širom zemlje da daju otkaz, kaže Amons.

“To je loše, i stvarno je obeshrabrujuće za ljude koji rade ovaj posao, ako ne dobijamo podršku koja nam očigledno treba da bismo bili na prvim linijama odbrane demokratije."

Važno je pozvati kandidate, partijske zvaničnike i javnost da posmatraju kako sistem funkcioniše, izjavio je izborni zvaničnik u okrugu Sent Luis u Misuriju, Erik Fej.

“Otvaranje glasačkih listića poslatih poštom, raspoređivanje listića, testiranje opreme za glasanje, ručno prebrojavanje, revizija posle izbora — sve te stvari može javnost da posmatra", istakao je Fej.

Republikanci u Senatu žele da usvoje zakon koji bi zahtevao da glasači koji su prijavljeni za glasanje pruže dokaz o državljanstvu.

Većina demokrata na Kapitolu tvrdi da zakon već zabranjuje nedržavljanima da glasaju na federalnim izborima i da nema dokaza koji bi podržali tvrdnje da ilegalni imigranti glasaju u značajnijem broju.

XS
SM
MD
LG