Linkovi

Sprint do izbora: Haris i Tramp vode bitku za sedam država


ARHIVA - Predsjednički kandidati Donald Tramp i Kamala Haris (Foto: AP)
ARHIVA - Predsjednički kandidati Donald Tramp i Kamala Haris (Foto: AP)

Nakon istorijskih preokreta tokom ljeta, put do predsjedničkog mandata za Kamalu Haris i Donalda Trampa sada je postao mnogo jasniji.

Potpredsjednica SAD i bivši republikanski predsjednik će do izbora kampanju uglavnom voditi u samo sedam američkih saveznih država, u koje će uložiti i većinu resursa. Potrošiće stotine miliona dolara da privuku podršku birača koji su, u velikom broju slučajeva, tek počeli da obraćaju pažnju na izbore, prenosi agencija Asošijeted pres.

Predizborne poruke obje kampanje biće usredsređene na tri poznata pitanja - ekonomiju, imigraciju i abortus - čak u svijetlu žestoke debate o karakteru, kulturi i demokratiji.

Za nedelju dana, Haris i Tramp će se prvi put direktno sučeliti u TV debati. Nedelju posle toga, počinje glasanje poštom u Pensilvaniji - jednoj od ključnih država za pobjedu na izborima. Do kraja mjeseca, prevremeno glasanje biće u toku u najmanje četiri države, odnosno još 12 do sredine oktobra.

Za samo 63 dana, biće ubačeni poslednji glasački listići da bi se utvrdilo ko će naredne četiri godine biti na čelu najmoćnije nacije u svijetu.

Iza zatvorenih vrata, oba štaba priznaju da pobjeda njihovih kandidata nije sigurna devet nedelja pred dan izbora 5. novembra. Prema većini anketa, sprovedenih posle povlačenja predsjednika Džoa Bajdena iz trke, između Haris i Trampa se vodi veoma tijesna trka.

Štab demokratske kandidatkinje je tokom vikenda saopštio da je Haris i dalje u slabijoj poziciji u trci.

"Nema lakog scenarija. Put da se porazi Donald Tramp, put do 270 elektroskih glasova za Kamalu Haris je izuzetno težak ali moguć. I to je realnost", rekao je u jednom intervjuu njen savjetnik Dejvid Pluf.

Tramp u međuvremenu odbacuje bilo kakve sugestije da Haris vodi, i žestoko je kritikuje lično, ponekad koristeći apokaliptične ocjene da je "zemlja gotova" ako ona pobijedi.

"Posle praznika Dana rada je vrijeme kada birači zaista učvršćuju svoje stavove. Osjećamo se dobro. Puni smo energije. Naši ljudi su puni energije. Međutim, ima još mnogo posla", rekao je politički direktor Trampove kampanje Džejms Bler.

Put do pobjede vodi preko sedam država

Prije nešto više od mjesec, Trampovi saradnici sugerisali su da bi države koje tradicionalno podržavaju demokratske kandidate - kao što su Minesota, Virdžinija ili čak Nju Džersi - ovog puta mogle da glasaju za republikance. Ni jedna strana više to ne vjeruje.

Nakon što je zamijenila Bajdena kao kandidatkinja demokrata, Haris je poboljšala političke šanse demokrata, naročito u državama kao što su Arizona, Džordžija, Nevada i Sjeverna Karolina. U tim državama živi značajan broj Afroamerikanca i latinosa, koji tradicionalno glasaju za demokrate. Kada je Bajden bio u trci, njihova podrška je pala ali se čini da sada u većem broju podržavaju Haris.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem bio je među visokim stranačkim zvaničnicima koji su mirili Trampa i guvernera Džordžije Brajana Kempa. Njihov spor prijetio je da podrije podršku republikancima u toj državi. Grejem je za AP rekao da brine zbog toga što se biračko tijelo u Džordžiji ide ulijevo.

"Tramp je vodio za 5 ili 6 procenata, ali je tokom jednog mjeseca trka postala mnogo kompetitivnija", rekao je Grejem.

Republikanski strateg Pol Šumaker, savjetnik senatora iz Sjeverne Karoline Toma Tilisa, smatra da bi samo malo povećanje broja afromaeričkih glasova moglo da pomogne Kamali Haris da bude u prednosti u toj državi.

"Ako Kamala Haris može da ih podstakne da izađu na izbore u istom tempu kao republikanci u ruralnoj Sjevernoj Karolini, onda je izborna trka završena za republikance", kaže Šumaher.

Istovremeno, Tramp je u ofanzivi u ključnim državama na srednjem zapadu - Mičigenu, Pensilvaniji i Viskonsinu - u kojma je pobijedio tijesnim rezultatom 2016. godine, ali je izgubio 2020., takođe uz malu razliku.

Na tih sedam država - uz okruge u Nebraski i Mejnu koji dodjeljuju jedan elektorski glas - biće usmjerena gotovo sva pažnja i resursi kandidata tokom narednih devet nedelja.

Tramp ulaže više novca u političke oglase u Pensilvanij nego u bilo kojoj drugoj američkoj državi. Ako pobijedi u Pensilvaniji, značajno će otežati Kamali Haris da osvoji 270 elektorskih glasova, koliko je potrebno za pobjedu na izborima. Izborni štab demokratske kandidatkinje međutim tvrdi da ona ima više puteva do pobjede.

Prednost demokrata u organizaciji i novcu

U borbi za podršku birača, u etru i direktno, demokrate trenutno imaju odlučujuću prednost. Izborni štab Haris značajno je premašio Trampovu kampanju kada je riječ o finansiranju političkih oglasa tokom naredna dva mjeseca.

Demokratski tim je uložio više od 280 miliona dolara u oglase na televiziji i radiju do dana izbora, prema medijskoj firmi AdImpact. Trampov štab je za to izdvojio 133 miliona, mada se očekuje da će ta cifra da raste.

Demokrate takođe imaju mnogo bolju predizbornu infrastrukturu u ključnim državama.

Međutim, politički direktor Trampove kampanje osporava navode da su demokrate bolje organizovane. Ukazuje na dobro finansirane Trampove saveznike, uključujući i novu akciju koju podržava milijarder Ilon Mask.

Šta kažu ankete?

U sedam odlučujućih država se vodi tijesna trka, prema istraživanjima javnog mnjenja. Demokratski strateg Džon Anazalone kaže da je Haris dovela do toga "da su demokrate ponovo u igri, do stepena gdje se sada ne zna ko će pobijediti".

Međutim, slijedi težak period, kaže Anazalone.

"Posle Dana rada, nastaje borba za mali broj neodlučnih, nezavisnih birača - i taj broj je prilično mali", kaže Anzalone.

Mnogi nezavisni birači po svemu sudeći nisu zadovoljni ni jednim kandidatom, prema anketi AP-a i Instituta za istraživanje javnog mnjenja NORC iz avgusta.

Koji kandidat donosi promjene?

Ishod trke bi na kraju moglo da odluči to koji će se kandidat najuspješnije predstaviti kao neko ko će donijeti promjene, s ozbirom na to da oko 70 odsto birača smatra da se zemlja kreće u pogrešnom smjeru, prema anketi AP-a i NORC-a iz jula, sprovedenoj prije nego što se Bajden povukao iz trke.

Tramp je predstavljao lice promjene kada je pobijedio na izborima 2016. godine. I čak nakon četvorogodišnjeg mandata u Bijeloj kući, i dalje ima podršku miliona birača kojima se sviđa njegova spremnost da izađe iz tradicionalnih okvira politike.

Haris je potpredsjednica SAD gotovo četiri godine, ali istorijska priroda njene kandidature - bila bi prva američka predsjednica - omogućava joj da iznese ubjedljive argumente da bi predstavljala novi smjer za zemlju, kaže dugogodišnji demokratski strateg Džejms Karvil.

Ipak ga brine to što njegova stranka bilježi mnogo slabije rezultate u državama na srednjem zapadu na proteklim izborima.

"Osjećaću se bolje posle izbora", ističe Karvil.

XS
SM
MD
LG