Linkovi

Nove optužbe protiv Hantera Bajdena: "Umesto poreza, plaćao luksuzne hotele, kola i poslovnu pratnju"


Hanter Bajden (Foto: SAUL LOEB / AFP)
Hanter Bajden (Foto: SAUL LOEB / AFP)

Sekretarijat za pravosuđe podneo je nove optužnice protiv sina predsednika SAD Džoa Bajdena, Hantera, optužujući ga da nije platio porez od 1,4 miliona dolara dok je trošio milione dolara na raskošan način života.

Hanter Bajden (53) se tereti za tri krivična dela i šest poreskih prekršaja, navodi se u optužnici podnetoj u američkom Okružnom sudu u Centralnom okrugu Kalifornije.

Preti mu kazna do 17 godina zatvora ako bude proglašen krivim.

„Optuženi je učestvovao u četvorogodišnjem planu da ne plati najmanje 1,4 miliona dolara samoprocenjenih federalnih poreza koje je dugovao za poreske godine od 2016. do 2019“, navodi se u optužnici.

Dodaje se da je umesto toga potrošio ogromne sume "na drogu, pratnju i devojke, luksuzne hotele i nekretnine za iznajmljivanje, egzotične automobile, odeću i druge predmete lične prirode", uključujući preko 70.000 dolara na rehabilitaciju od narkotika.

Advokat Hantera Bajdena, Ejb Louel, rekao je da je njegov klijent u potpunosti otplatio poreze, optužujući američkog specijalnog tužioca Dejvida Vajsa, koji vodi istragu, da se odriče prethodnog sporazuma i da je politički pristrasan.

„Da Hanter nosi bilo koje drugo prezime, optužbe u Delaveru, a sada u Kaliforniji, ne bi bile podignute“, rekao je Louel.

Vajs je "popustio pod pritiskom republikanaca" i prilikom podizanja ranije optužnice protiv Bajdena za davanje lažnih informacija tokom kupovine oružja, napisao je Louel i dodao da su nove optužbe podnete nakon što su porezi isplaćeni.

Bela kuća je odbila da komentariše slučaj. Nije bilo jasno kada će se Hanter Bajden pojaviti na sudu.

U optužnici se kaže da je Bajden „dobro zarađivao“ dok je bio u odborima Burisme, ukrajinskog industrijskog konglomerata, i kineskog privatnog fonda.

Tužioci su rekli da je između 2016. i oktobra 2020. primio više od sedam miliona dolara ukupnog bruto prihoda.

To uključuje skoro 2,3 miliona dolara sa njegove pozicije u upravnom odboru Burisme između 2016. i 2019. godine, kaže se u podnesku.

Povezanost Hantera Bajdena sa Burismom bila je u središtu višegodišnjih napada republikanaca koji su ga optuživali da koristi prezime kako bi zaradio novac u inostranstvu.

„Optuženi je imao zakonsku obavezu da plati porez na sve svoje prihode, uključujući one ostvarene u Ukrajini od njegove službe u Burisminom odboru, naknade ostvarene sklapanjem poslova sa kineskim privatnim kapitalom, kao i prihode ostvarene njegovim radom kao advokata i drugih izvora“, navodi se u optužnici.

Dodatak prihodu Hantera Bajdena bio je rad za CEFC China Energy Co Ltd, kineski energetski konglomerat. Kako su Bajdenovi prihodi rasli, tako je rasla i njegova potrošnja, navodi se u podnesku.

Samo tokom 2018, navodi se u optužnici, Hanter Bajden je „potrošio više od 1,8 miliona dolara, uključujući oko 772.000 dolara za podizanje gotovine, oko 383.000 dolara za plaćanja ženama, oko 151.000 dolara za odeću i modne dodatke.

U optužnici se dodaje: „Optuženi nije koristio nijedno od ovih sredstava za plaćanje poreza u 2018”.

Hanter Bajden se u oktobru izjasnio da nije kriv po optužbama u Delaveru da je lagao o korišćenju droge dok je kupovao pištolj, u prvom slučaju krivičnog gonjenja deteta aktuelnog predsednika SAD u istoriji.

Vajsa je bivši predsednik Donald Tramp imenovao za američkog tužioca Delavera. U avgustu ga je za specijalnog tužioca u istrazi o Hanteru Bajdenu postavio državni tužilac Merik Garland.

On je u Delaveru podigao tužbu protiv Hantera Bajdena nakon što je odbačen ranije predloženi sporazuma o priznanju krivice.

Taj sporazum je zahtevao od njega da se izjasni krivim po dve prekršajne prijave zbog neplaćanja poreza 2017. i 2018, kako bi verovatno izbegao zatvor.

Američka okružna sutkinja Merilin Norejka odbacila je predloženi sporazum o izjašnjavanju o krivici u julu, izražavajući zabrinutost zbog njegove zakonitosti i obima imuniteta koji nudi.

Tramp, koji vodi u trci za predsedničku nominaciju kod republikanaca za izbore sledeće godine, rekao je da sporazum o priznanju krivice predstavlja povoljan tretman za predsednikovog sina.

XS
SM
MD
LG